Snižte cholesterol snadno a rychle. Stačí jíst tuto potravinu
Vysoký cholesterol, pokud není léčen, může vést k vážným onemocněním, jako je infarkt nebo mrtvice. Moderní medicína sice tento problém snadno diagnostikuje, ale ne každý si včas uvědomí, že příčinou kardiovaskulárních nemocí může být právě zvýšený cholesterol v krvi. Kromě léků lze cholesterol účinně snížit i pomocí některých běžných potravin, které pravděpodobně vídáte denně v obchodech.
Cholesterol je pro lidské tělo do určité míry nezbytný, ale jeho nadbytek zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. V České republice trpí zvýšeným cholesterolem více než osmdesát procent populace, což je riziko často podceňované. „Lidé tuto problematiku podceňují, netuší, že je to tak velký problém. Všichni mají spíše zakořeněné onkologické potíže než to, že se tady nejvíce umírá na infarkt,“ uvedla pro ČT24 Kristýna Čilíková z České aliance pro kardiovaskulární onemocnění.
Zásadní je pohyb
Kromě léků je při léčbě vysokého cholesterolu prospěšná i změna životního stylu. Středomořská dieta a pravidelný pohyb mohou mít pozitivní vliv na snížení cholesterolu. Procházka v přírodě, jízda na kole nebo bowling s přáteli dokážou úspěšně rozhýbat tělo a podpořit zdraví.
Existuje celá řada potravin, které prospívají zdraví, ale některé z nich jsou obzvláště účinné při snižování cholesterolu a pomáhají udržovat zdravé srdce, cévy a střeva. Dobrou zprávou je, že tyto potraviny jsou snadno dostupné v běžném obchodě s potravinami, a tak je máme doslova na dosah ruky.

Jahody
Ovoce a zelenina bohaté na antioxidanty prospívají zdraví srdce. Mezi nejúčinnější patří jahody, které působí jako prevence mrtvice, pomáhají při snižování hmotnosti a vysokého tlaku. Podobně účinné jsou i jablka a listová zelenina, jako je špenát, ledový salát a rukola.
Luštěniny
Čočka na kyselo, hrachová kaše nebo fazolový salát jsou skvělými zdroji vlákniny, která prospívá střevům, a bílkovin, jež ocení i sportovci. Luštěniny mají nízký obsah tuku, a vědecké studie prokázaly, že pravidelnou konzumací luštěnin lze snížit cholesterol až o pět procent.

Přírodní tuky
Řecké olivy jsou vynikajícím zdrojem vápníku, železa a draslíku. Především černé olivy obsahují vitamíny B, E a A, které posilují srdce. Nebojte se ani olivového oleje, přírodní tuky, narozdíl od živočišných, nemají vliv na zvyšování cholesterolu. Do jídelníčku je dobré zařadit i avokádo, bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Ovesné vločky
Rozpustnou vlákninu najdeme také v ovesných vločkách. Ty jsou oblíbené především v snídaňové kaši, lze je ale také využít jako zahušťovadlo do omáček a polévek, nebo k pečení muffinů a sušenek. Skvěle se dají kombinovat s ořechy a ovocem.
Jestliže má být snaha o snížení cholesterolu efektivní, je nutné z jídelníčku vyřadit uzeniny, tučné druhy masa (jako například vepřové), smetanu, smetanové sýry, šlehačku, a v neposlední řadě sladkosti a cukrovinky.
zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, FNO