Ranní rituál, který škodí zdraví. Častá konzumace sladkého pečiva přetěžuje játra i cévy
Přestože snídaně je podle odborníků na výživu základem dne, Češi jí nevěnují dostatečnou pozornost a v ranním shonu se odbývají něčím rychlým. Vévodí typ snídaně, který je tím největším nutričním zlem. Nedělejte to, varují lékaři. Riskujete vážné zdravotní komplikace.
Ranní káva, něco sladkého do ruky a rychlý přesun do práce – takto vypadá běžné ráno milionů Čechů. Podle posledních průzkumů až čtvrtina lidí ráno sahá po sladkém pečivu. Zdravotní experti však před tímto návykem důrazně varují a označují ho za jednu z největších výživových chyb.

Češi – přeborníci v konzumaci pečiva
Nejnovější data ukazují, že Češi pečivo milují. Průměrný občan naší země ročně spotřebuje téměř 100 kilogramů pekárenských výrobků. Při takovém množství už nejde o občasnou pochoutku, nýbrž o významnou složku každodenní stravy.
Největším nutričním zlem je poté sladké pečivo, které je kombinací těch nejhorších složek moderního jídelníčku. Koblihy, croissanty, buchty, koláčky nebo rohlíky s marmeládou obsahují směs bílé mouky, přidaného cukru a průmyslově zpracovaných tuků včetně škodlivých trans mastných kyselin. Právě tento typ stravy Češi konzumují ve velkém; vždyť jednou z tuzemských tradic je pravidelné pečení buchet a dezertů. Čas od času „zahřešit si“ je povoleno, každodenní pojídání sladkého pečiva je ale hazard se zdravím.
Nebezpečí ukryté v lahodné koblize nebo croissantu
Častá konzumace sladkých pekárenských produktů k snídani má podle lékařů dalekosáhlé zdravotní důsledky. Trans tuky až trojnásobně zvyšují riziko cukrovky 2. typu a významně přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Studie prokázala, že už po pouhých třech týdnech pravidelné konzumace pečiva vyrobeného z másla se zvyšuje hladina cholesterolu v průměru o 10 procent a hladina tuku v játrech o 20 procent.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem rovněž vedou k rychlým výkyvům hladiny cukru v krvi. Dlouhodobě tento jev přispívá k rozvoji inzulínové rezistence, která je předstupněm diabetu 2. typu. S diabetem souvisejí i další choroby. U nemocných lidí s cukrovkou existuje dvakrát až čtyřikrát větší riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
Zabiják jménem metabolický syndrom
Odborníci varují také před takzvaným metabolickým syndromem, tedy kombinací vysokého krevního tlaku, nadváhy, zvýšené hladiny cukru a krevních tuků. V České republice postihuje přibližně třetinu mužů a čtvrtinu žen. Tento stav významně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

Vstupte do nového dne zdravěji
Namísto sladkého pečiva doporučují výživoví specialisté volit snídaně bohaté na bílkoviny (vajíčka, jogurt, tvaroh), komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky) a zdravé tuky (ořechy, avokádo, rostlinné tuky). Takováto skladba jídla vás hned na startu dne skvěle zasytí a postará se o stabilní hladinu energie.
Pokud si nedokážete představit ráno bez kousku pečiva, volte celozrnné varianty, které obsahují více vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Celozrnné pečivo má navíc nižší glykemický index a zajišťuje pomalejší vstřebávání cukrů do krve. Konzumace celozrnných obilovin může podle studií snížit riziko srdečních onemocnění o 22 procent.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, Lifee.cz, Český statistický úřad, iROZHLAS, Národní zdravotnický informační portál