Největší chyba při snídani. Kvůli ní nepálíte tuky ani po běhání. Češi jsou v ní přeborníci
Snídaně je základ dne. Jde o první jídlo, které nás má probudit, nastartovat metabolismus a doplnit energii na celé dopoledne. Mnoho lidí ale dělá chyby, kvůli kterým nepálí tuky ani po běhání. A energie jim navíc dojde ještě před obědem.
Správná volba snídaně je zásadní pro celý náš den. Talíř by měl obsahovat mnoho bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Jenže lidé spíše sází na své chutě a návyky. Ty jsou ale často odrazem dalších zlozvyků, jako je ponocování, ranní spěch, neustálý stres, nebo naopak záliba v dobrém jídle či pohodlnost.

Talíř plný cukrů
Když se řekne „sladká snídaně“, většina z nás si představí něco chutného a povzbudivého. Pro mnoho Čechů je to koláč, croissant, kobliha nebo slazené müsli a cereálie. K tomu si dají sklenici džusu, který má podle reklamy spoustu vitamínů, ale ve skutečnosti je jen plný dalších cukrů. A i když se někdo rozhodne pro „zdravou“ variantu, často sáhne po doslazeném jogurtu, ovocném mléčném nápoji. I taková snídaně je hotovou energetickou bombou, která ve finále dělá medvědí službu.
Naše tělo na cukry reaguje velmi rychle. Chutný dortík nebo sladký džus se bleskově vstřebá do krve, což vede k prudkému zvýšení hladiny cukru. Tělo okamžitě uvolní inzulin, který má za úkol s přebytečným cukrem v krvi rychle něco udělat. Může ho buď uložit do svalů či jater, nebo ho přeměnit na tuk. A právě toto je největší problém pro ty, kteří se snaží zhubnout, protože inzulin efektivně zastaví proces spalování tuků.
To samé ale platí i v případě, že preferujete slané snídaně s velkým množstvím bílého pečiva. Housky, rohlíky a bílý chléb totiž obsahují spoustu sacharidů a mají vysoký glykemický index. Kvůli tomu tak způsobí v těle podobnou reakci jako sladké cereálie.
Rychlý start střídá velká únava
Ranní snídaně plná cukrů může být zrádná. Hned po jídle se cítíte plní síly a nabuzení. Cukr v krvi totiž poskytne tělu rychlou dávku energie. Tento stav je však jen dočasný. Prudký nárůst cukru v krvi vyvolá prudký nárůst inzulinu, který ho rychle ukládá do buněk. Hladina cukru v krvi pak rychle klesne pod původní úroveň, což se projeví jako hypoglykémie.
A právě kvůli tomuto prudkému poklesu se dostaví pocity únavy, podrážděnosti, ospalosti a chuti na další sladké jídlo, aby se hladina cukru v krvi opět zvedla. Tyto energetické výkyvy tělo velmi zatěžují a dlouhodobě vedou k problémům s přibíráním na váze, protože tělo ukládá tuky místo jejich spalování. Po sladké snídani tak přichází únava, tělo chce cukr znovu a člověk se tak dostává do začarovaného kruhu, který se s ním táhne celý den.

Vyváženou snídaní ke spokojenému dni
Jak by tedy měla vypadat správná snídaně, která nastartuje spalování tuků a zajistí nám stabilní přísun energie po celý den? Odpověď je jednoduchá, měla by být hlavně vyvážená. První jídlo dne by mělo obsahovat všechny tři základní makronutrienty, tedy bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Bílkoviny a zdravé tuky zpomalují vstřebávání sacharidů, udržují hladinu cukru v krvi stabilní a zajistí pocit sytosti na dlouhou dobu.
Není třeba se hned vyhýbat sladkým snídaním. Je ale důležité to celé pojmout trochu jinak. Zvolte třeba řecký jogurt s bobulovým ovocem, hrstí semínek, oříšků a lžící ovesných vloček. Nebo si připravte vlastní ovesnou kaši. Vyhněte se polotovarům z pytlíku a vločky si namočte už předchozí den do mléka. Ráno pak stačí přidat oblíbené ovoce, ořechy nebo chia semínka a pro více bílkovin i ochucený proteinový prášek.
Pokud máte raději slané, nahraďte bílé pečivo za tmavé celozrnné. Výborný je například žitný chléb, který lze doplnit čímkoliv. Od vajec s avokádem, přes cottage s kvalitní dušenou šunkou, až po mozzarellu s rajčaty a bazalkou.
Přemýšlení o snídani jako o palivu pro tělo, nikoliv jako o rychlé dávce energie, je pro hubnutí i dobrou náladu po celý den naprosto zásadní. Výměnou sladkostí za nutričně bohatá jídla můžete nastartovat svůj metabolismus a užívat si stabilní energii po celý den. Je to jednoduchá změna, která má obrovský dopad na psychiku, zažívání i naši postavu.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, blogs.und.edu, onlinelibrary.wiley.com