Skandál, jaký Francie nepamatuje: Croissanty skončily. Tato česká delikatesa jim zatloukla hřebík do rakve
Tato česká dobrota nemá v zahraničí konkurenci. Češi na ni mohou být patřičně hrdí, přestože prý vznikla rukou vídeňského pekaře. Dnes ji ale koupíte snad jen u nás a na Slovensku. Milují ji Američané, kteří si ji dokonce pečou doma, ale i vybíraví Francouzi.
První kousek tohoto pečiva měl upéct rakouský pekař Peter Wendler, a to na počest vítězství nad Osmanskou říší v roce 1683. I odtud pochází jeho tvar půlměsíce, který odkazuje na symbol islámu. Mluvíme o rohlíku, který se ale podle jiných zdrojů v Evropě pekl už od 10. století. Původně byly rohlíky velikonočním pečivem a byly také symbolem luxusu. Nižší třída si je totiž nemohla dovolit. Pekly se tak hlavně při zvláštních příležitostech.

Jediné pečivo svého druhu v Česku
Rohlík je velmi univerzální. Může sloužit jako klasická příloha, například místo brambor nebo rýže, kdy ho přikusujeme k salátům, omáčkám či třeba párku. Zároveň se však může různě obkládat či mazat, a to naslano i nasladko. Když ho nastrouháme, získáme strouhanku a můžeme ho využít i v několika tradičních receptech, například na knedlíky nebo do polévky.
Vyrábí se z tukového těsta, ale podob má mnoho. Může být sypaný mákem, kmínem či solí nebo upečen z celozrnné či pohankové mouky. V takovém případě jsou na něm často i různá semínka. Existují i anglické nebo pivní rohlíky a další specialitky. Například oblíbené loupáky jsou vlastně také druhem rohlíku, jen jsou velmi sladké a obalené v máku. Ten je přitom v mnoha zemích dodnes nelegální.
„Můžete si v zahraničí koupit malou bagetku nebo banketku, ale klasický rohlík, jak ho znáte z našich obchodů, si v podstatě koupíte jen u nás nebo na Slovensku,“ potvrzuje exkluzivitu tohoto pečiva marketingový manažer pekárny Martin Dolský.
Ročně se dokonce prodá 4,5 miliardy kusů rohlíků. Kvůli jejich oblibě přišel řetězec Lidl dokonce se speciální šunkou právě ve tvaru rohlíku.
„The Rohlik“: Američané jsou u vytržení
Různě na rohlíky ale reagují cizinci. Zatímco někomu mohou přijít suché a bez chuti, jiní je považují za vynikající. V zahraničí se pečivo jako u nás příliš neobkládá a většinou se prodává už plněné. Například Američané jsou ale zvyklí dělat si sendviče. Právě ti si český rohlík docela oblíbili. Nazývají ho „The Rohlik“.
Blogerka Jossie Lee, která žije už čtyři roky v Praze, uvedla, že jí rohlík připomíná svým tvarem náboj. Na to, aby si ho rozkrojila a naplnila masem či zeleninou, je prý ale na její vkus příliš úzký. Sendvičový sen se tak nekoná. A na to, aby na něj rozetřela marmeládu, prý zase není dost rovný a džem jí z něj stéká.
Sama Jossie uvedla, že ji ale překvapilo, kolik lidí na ulici rohlík pojídá. Okamžitě tak pochopila, že je v podstatě naším národním jídlem. Cizinci v Čechách si ho podle ní dávají nejraději s máslem, medem, pomazánkou vegemite, Nutellou nebo s lososem a kozím sýrem.
Tím nejpodobnějším kouskem pečiva, který by náš rohlík alespoň vzdáleně připomínal, je v Severní Americe bagel. Ten vypadá trochu jako donut, ale není přehnaně sladký. Češi žijící ve Washingtonu však přiznávají, že jim jeho chuť nestačí a rohlíky jim v USA chybí. Nezbývá jim ale nic jiného, než aby se je naučili péct doma. A to většina z nich dokonce dělá. Křupavé rohlíčky si však oblíbili také Francouzi.

Francouzi milují české rohlíky
„Upřímně mě české croissanty neoslovily. Ani bagety. Chléb mi přišel tvrdý a hutný. Naopak rohlíky jsem si moc oblíbil. Nedrobí, mají zajímavou konzistenci a chutnají mi s marmeládou nebo kvalitním sýrem a ovocem. Musí být ovšem čerstvé, pak jsou vůbec nejlepší. Řekl jsem o nich kamarádům a zdá se, že croissanty pro ně skončily. Alespoň ty české. V Čechách si už dáváme jedině rohlíky,“ svěřil se na sociálních sítích jeden Francouz po svém pobytu v Praze.
Web Expats zaměřený na Francouze, kteří se nacházejí na území České republiky, popisuje, že si Francouzi oblíbili halušky se zelím. Naopak se prý pozastavují nad tím, že Češi nepijí víno k večeři, ale před nebo po jídle. Nechápou ani, proč u nás nejsou oblíbené cidery.
Kvitují však, že jídla u nás začínají podobně jako u nich polévkou. Mají rádi i Moravu, to právě kvůli vinné kultuře. Zároveň jim chutná paštika nebo náš ekvivalent camembertu, hermelín. Také oceňují naši tradici chovu šneků.
Zdroje: zpravy.aktualne.cz, radiozurnal.rozhlas.cz, kupi.cz, josieleesuska.blogspot.com