Šéfkuchař: Tajemství dokonalého řízku není v mase, ale v těstíčku. Stačí tato jediná ingredience
Když pomyslíme na svátky, hned se nám vybaví křupavý, zlatavý, šťavnatý řízek. Ať už ho připravujete k bramborovému salátu o Vánocích, nebo jen tak k nedělnímu obědu, hned se na něj všem sbíhají sliny. Jestliže si myslíte, že ten nejlepší řízek závisí na výběru masa, pak jste tak trochu na omylu. Tajemství šéfkuchařů totiž spočívá v těstíčku, které dokáže povýšit i obyčejný řízek na mistrovské dílo.
Když mluvíme o smaženém řízku, každý má své osvědčené metody. Někdo sází na tenké plátky, jiný zase na pořádně vysoký kus masa. Jeden smaží na sádle, druhý na rostlinném oleji. Ale co kdybyste letos zkusili svůj recept malinko změnit a ke sváteční večeři jste naservírovali řízek, za který by se nemusel stydět ani kuchař z michelinské restaurace? Jeho tajemství totiž nespočívá jen ve výběru kvalitního masa, ale také ve správně připraveném těstíčku.
Křupavost začíná v těstíčku
A teď přichází to malé tajemství šéfkuchařů – aby bylo vaše těstíčko dokonalé, potřebuje trochu piva. Ano, právě obyčejné pivo dokáže s řízky zázraky. Přidáním piva do těstíčka vytvoříte lehkou, nadýchanou krustu, která při smažení získá dokonale křupavý povrch.

Recept na dokonalé těstíčko
Připravte si
2 vajíčka
půl hrnku hladké mouky
půl hrnku kukuřičné mouky
1 hrnek piva (světlého nebo tmavého, podle chuti)
+ strouhanku na obalení
Všechny ingredience kromě strouhanky pečlivě rozmíchejte, aby vznikla hladká směs. Maso obalte nejprve v pivním těstíčku a poté ve strouhance. Tato kombinace úplně stačí k vytvoření nadýchané, křupavé a dokonale zlatavé krusty během smažení, kterou si zamilujete.
Další tipy pro dokonalé smažení
Samozřejmě, těstíčko je jen jednou částí tajemství. Abyste dosáhli perfektního řízku, musíte zvládnout i techniku smažení. Jedním z osvědčených triků šéfkuchařů je smažení na ghí, tedy přepuštěném másle. Ghí má vysoký bod zakouření, takže se nepřepaluje, a navíc dodá řízkům jemnou, máslovou chuť. Pokud nemáte ghí po ruce, můžete použít sádlo nebo kvalitní rostlinný olej – ideálně řepkový nebo slunečnicový. Pokud smažíte více řízků, nezapomeňte olej pravidelně měnit. Přepálený tuk totiž nejen kazí chuť, ale může být i nezdravý. Olej by měl být rozpálený na správnou teplotu, což poznáte tak, že když do něj nasypete trochu strouhanky, začnou se okamžitě kolem ní tvořit bublinky. Po smažení nechte řízky chvíli odpočívat na papírovém ubrousku. Maso dojde, uzavře se v něm šťáva a ubrousek odsaje přebytečný tuk.

Jaké maso vybrat na řízek
Ačkoli záleží především na těstíčku, nesmíme upozadit ani výběr masa. Nejčastěji se používá vepřová kýta, ale krkovice bude ještě šťavnatější. Pokud chcete něco jemnějšího, zkuste kuřecí stehenní řízky, vepřovou panenku nebo telecí roštěnou. Důležité je maso naklepat na stejnou tloušťku, aby se řízek propekl rovnoměrně. Nejprve maso osolte, opepřete a položte na něj potravinářskou fólii. Jemné maso stačí promasírovat prsty, telecí a hovězí vemte paličkou na maso. S intenzitou to však nepřehánějte, maso by se mohlo příliš ztenčit a ztratit šťavnatost.
Nejlepší přílohy k řízku
K řízku se hodí hlavně brambory – ať už jako kaše, salát, nebo jen vařené s máslem a bylinkami. Pokud ale chcete zkusit něco nového, sáhněte po pečené zelenině nebo lehkém zeleninovém salátu, který nejen doplní křupavost řízku, ale dodá mu svěží kontrast.
Jak vidíte, dokonalý řízek není žádná věda, ale umění, které zvládnete i vy. Stačí kvalitní maso, správná technika smažení a samozřejmě tajná ingredience – pivo, které udělá z obyčejného těstíčka křupavou dokonalost. Ať už řízky připravujete pro rodinnou oslavu, nebo si je jen tak dopřejete jako komfortní jídlo, s těmito triky budete za hvězdu. Takže směle do toho – s těmito tipy se vaše řízky stanou legendou!
Zdroje: idnes.cz, ireceptar.cz, cestanatalir.cz