Řecké ženy si ho přidávají do kávy, aby si zeštíhlily pas. Mimoto chutná výborně
Tuhle tajnou a pro Čechy poněkud netradiční ingredienci na hubnutí si dopřávají řecké ženy v šálku kávy. Vedle efektu, díky němuž jim zeštíhlí pas o nadbytečné centimetry, a také výborné chuti má totiž doslova celou řadu pozitivních účinků. Podporuje nejen trávení, ale i srdce. Jídlo totiž obohacuje o cenné esenciální omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Zkuste tuto mimořádnost zařadit do svého jídelníčku i vy.
Káva jako ideální pomůcka při hubnutí? A proč ne? Své o tom vědí ženy v Řecku, které si tento nápoj dopřávají často právě kvůli tomuto kýženému efektu. Když do ní totiž přidáte ingredienci, o které je řeč, zlepší váš metabolismus a potlačí hlad. To pravé kouzlo se navíc začne dít v momentě, kdy díky této přísadě začnete ztrácet centimetry v pase. A to se, dámy, vyplatí. Bude vám za to vděčná nejen vaše postava a sebevědomí, ale také srdce. O jakou ingredienci, která se běžně používá v mnoha arabských pokrmech k obohacení jejich chuti, nebo jako samostatný dip třeba k namáčení zeleniny, vlastně jde?

Překvapte své chuťové buňky i tělo
Tou tajnou přísadou Řekyň je pasta tahini. Díky ní získává káva kromě hubnoucích účinků také zcela mimořádnou chuť. Tato pasta z pražených sezamových semínek je bohatá na vitamíny B a E, stejně jako minerály. Obsahuje totiž vysoké množství hořčíku, vápníku, železa, mědi, fosforu a selenu. Díky vláknině a antioxidantům, jako jsou flavonoidy a fenoly, ovlivňuje pasta tahini pozitivně tzv. lipidový profil. Když ji budete například do kávy přidávat pravidelně, pomůže vám snížit krevní tlak a cholesterol. Ochrání vás tak před rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Podporuje také trávicí systém, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Odstraní usazeniny ze střev – a čisté střevo je základ zdraví i dobrý odrazový můstek pro hubnutí, říkají mnozí odborníci. Tahini je velmi sytá, a tak zabrání zbytečnému a mnohdy nekontrolovanému mlsání mezi hlavními jídly.
Ochránce proti zákeřné rakovině
Antioxidanty bojují zase proti škodlivým účinkům nebezpečných volných radikálů, a dodávají tak tahini protirakovinné vlastnosti. Zabraňují totiž rozvoji rakovinných buněk. Zároveň mohou snižovat oxidační stres. Do kávy si tuto žlutou hustou pastu přidávejte také v případě, že chcete předcházet zapomínání a rozvoji takových obávaných civilizačních strašáků, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Nadchla vás tato kávová přísada a hodláte se nechat také usnášet její chutí? Příprava takové kávy je velmi jednoduchá. Uvařte standardním způsobem vaši oblíbenou kávu a nechte ji vychladnout. Teprve pak do ní přidejte lžičku pasty a promíchejte. Pastu tahini si navíc můžete připravit i doma, stačí dohladka pomlít v mixéru hrst pražených bílých sezamových semínek. Je to velmi zdravé, takže pokud možno, pijte šálek kávy s mletým sezamem denně. A pokud vás tento typ oblíbeného nápoje nenadchne, nezanevřete na tahini ani tak. Použít se totiž dá jako sladký a vysoce hodnotný přeliv na dezerty, koláče, vafle, sušenky nebo zmrzlinu. Popřípadě můžete přebytek využít k home made výrobě hummusu a použít jej pak k mazání sendvičů místo másla. Obohatíte jí také chuť jakýchkoliv orientálních omáček či polévek.

Zapomeňte na cukr i šlehačku
Jestli už vás nebaví fádní chuť kávy bez jakýchkoli přísad, případně už nemůžete vidět ani šlehačku a cukr, přidejte si do svého oblíbeného šálku další přísady. Věřte nebo ne, na vyšší chuťový i aromatický level jej pozvednou třeba skořice, vanilka nebo dokonce mletý pepř. Kombinace koření a kávy voní dálkou, v oblibě je totiž zejména v Orientu či v Africe, případně v Mexiku nebo Turecku. Na Středním Východě se zase často připravuje káva s kardamomem. Zatvrzelým Evropanům může možná taková chuť přijít přinejmenším zvláštní, když si na ni ale zvyknete, může se stát takový šálek pro vás příjemnou denní rutinou s pozitivními zdravotními účinky. Ostrov Madagaskar je známým producentem vanilky, a není tak vůbec překvapivé, že se tady toto voňavé koření přidává také do kávy. Vanilkové sirupy a esence jsou tak lahodné, že se rozmohly také v kavárenském průmyslu po celém světě. Po sirupu z karamelu jde o jednu z nejoblíbenějších přísad.