Tento recept na rychlou večeři se stal hitem internetu: Jednoduchý, levný a neuvěřitelně chutný
Styl moderního života je, ať už chceme, nebo ne, tak trochu hektický. Mnozí z nás jsou časově velmi vytížení a značnou část jejich dne jim zaberou pracovní povinnosti. Po příchodu domů kolikrát nemáme náladu ani energii na zdlouhavou přípravu kvalitní večeře. Jak to ale zařídit, abychom jedli zdravě, vyváženě a zároveň si ušetřili trochu času?
Naštěstí pro všechny zaneprázdněné osoby existuje celá řada receptů, které jsou rychlé a snadné a na jejich přípravu nejsou potřeba kdovíjak speciální suroviny. Jedním z takových pokrmů je jídlo, které se stane stálicí vašeho domácího jídelníčku.
Čočka – univerzální surovina jako stvořená k rychlému vaření
Čočka je známou luštěninou, z níž se dá vykouzlit celá řada chutných jídel. Zatímco v minulosti byly luštěniny součástí každodenního jídelníčku chudých i bohatých, dnes je jejich obliba tak trochu v útlumu. Je to celkem škoda, protože luštěniny nám mohou dodat množství zdraví prospěšných látek a navíc skvěle zasytí s minimálním množstvím sacharidů.
Konkrétně čočka má přímo blahodárný vliv na naše zdraví. Je plná aminokyselin, vlákniny a vitamínů, které naše tělo nezbytně potřebuje. Čočky existuje velké množství druhů. V našich zeměpisných končinách je nejoblíbenější čočka hnědá. Vaří se z ní ve školních i závodních jídelnách a neopomíjejí ji ani restaurace. Druhým nejznámějším druhem je čočka červená, která k nám přišla ze Středního východu, kde je základní surovinou mnoha pokrmů.
Čočka se hodí na přípravu svačin, obědů i rychlých a zdravých večeří. Dokážete z ní vyčarovat chutný salát, který dodá energii po dlouhém a náročném dni.
Čočkový salát se zeleninou a lahodnou zálivkou
Vrátili jste se pozdě z práce a nevíte, co rychle uvařit? Zkuste čočkový salát vhodný pro celou rodinu. Příprava je snadná, rychlá a zvládne ji i kuchař začátečník.
Nejlepší způsob jak správně uvařit čočku je namočit ji nejprve na několik hodin do vody. Ale pokud vás tlačí čas, nevadí. Čočku alespoň důkladně a dlouze propláchněte pod proudem studené vody, přendejte do hrnce a s necelými dvěma díly vody v poměru k množství čočky ji začněte vařit. Pár minut povařte a osolte dle chuti. Pak hrnec odstavte z plotny a pod pokličkou čočku nechte ještě několik minut dojít, aby byla měkká tak akorát na skus.

Základ máte hotový. Stačí už pouze přimíchat předem připravenou zeleninu pokrájenou na kousky. Výborně se hodí ledový salát, červená i žlutá paprika, cherry rajčátka, jarní cibulka nebo najemno nasekaná červená cibule. Salát je výborný už v této fázi, ale pro ještě lahodnější zážitek zkuste chuťově vyváženou, medově-hořčicovou zálivku. Je levná a chutná skvěle. Stačí smíchat nebo rozšlehat 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci medu, 5 lžic olivového oleje a 3 lžíce jablečného octa. Podle chuti směs osolte a opepřete. Tato zálivka váš připravený čočkový salát povýší na úplně jinou chuťovou úroveň.
Luštěniny obohatí váš jídelníček
Pokud nejste pravidelným konzumentem luštěnin, určitě by bylo prima se zamyslet nad tím, jak je zkusit více zařadit do zaběhlého jídelníčku. Jejich zvýšená konzumace se totiž dlouhodobě opravdu vyplatí. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, které jsou skvělým pomocníkem v cestě za skvělou a štíhlou postavou. Dokážou dostatečně zasytit, aniž byste museli konzumovat vysoké množství sacharidů. Dále obsahují důležité vitamíny, především A, B nebo C. Luštěniny jsou bohaté i na minerály a další látky.

Skamaraďte se s luštěninami, pravidelně je zařazujte do jídelníčku a vychutnávejte si zdravá a nutričně vyvážená jídla, která budou prospěšná pro vaše zdraví. A trpíte-li všeobecným strachem z nadýmání, buďte klidní, správným vařením se dá eliminovat i tento nedostatek.
zdroje: apetitonline.cz, jimejinak.cz, imnam.cz