Brambory a rýži jsem vyhodila z jídelníčku. Místo nich jím teď tohle a muži se otáčejí, jako bych omládla o 10 let
Tato nenápadná pseudoobilovina v sobě skrývá tak vysoké množství živin a kvalitních bílkovin, že ji odborníci na výživu řadí mezi superpotraviny. Ba co víc, bývá dokonce nazývána jejich královnou. Podobně jako třeba med, mák nebo avokádo snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Navíc je díky bílkovinám jedním z největších urychlovačů hubnutí, protože zvyšuje pocit sytosti. Vyčistí střeva, chrání srdce a buňky před stárnutím. Ale hlavně chutná.
Zapomeňte na rýži a brambory, tahle královna mezi superpotravinami vám tyhle prázdné přílohy dokáže na talíři vynahradit se vší parádou. Malá semínka pocházející z jižní Ameriky mají totiž takovou výživovou hodnotu, že se v poslední době stávají i královnami jídelníčků moderních gastroprovozů, nemocnic a zařízení pro děti. Proč se bez nich neobejde žádná zdravá kuchyně a milují ji vegetariáni, vegani, sportovci, celiaci s intolerancí na lepek, stejně jako lidé snažící se zredukovat svou váhu? Obsahuje totiž všech 9 aminokyselin, které se v potravinách v takovém spektru téměř nevyskytují. Mimořádné nutriční složení spočívá v tom, že ve 100 gramech této potraviny získá vaše tělo 4 gramy bílkovin, 21 gramů komplexních sacharidů s postupným uvolňováním energie, 3 gramy vlákniny a pouze 2 gramy tuků. Tělo si z ní vytáhne také tolik potřebný hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, thiamin, vitamin B6 a E či riboflavin. Je vhodnou alternativou pšenice, takže se uplatní i při pečení bezlepkového chleba.

Vydatná snídaně i lehká večeře
Zařadit do jídelníčku by měl tuto pseudoobilovinu každý, kdo chce získat energii a posílit imunitu, ale také vyčistit střeva, zregulovat trávení a získat účinného pomocníka při hubnutí. Že stále ještě netušíte, o jaké potravině je řeč? Jedná se o zázračnou quinou. Její tajemství spočívá pouze v přípravě. Když se ji naučíte dobře uvařit, budete si moci z tohoto oblíbence domorodců z Bolívie připravovat výživné snídaně, plnohodnotné obědy i lahodné večeře. Jde jen o to, aby hořkost zrnek nepřekročila varem hranici jejich lahodnosti a jemnosti a guinoa se nestala nepoživatelnou. K dostání jsou balení v bílé, černé a červené verzi v ceně okolo stokoruny za půl kilogramu.
Univerzální potravina s oříškovou chutí
Jde o univerzální potravinu, která je velmi chutná a delikátní na slano i na sladko. Na snídaňové kaše s čerstvými malinami či ořechy, jako základ na puding a na zahuštění polévek, příloha místo rýže, základ salátů či zeleninových směsí, na to vše lze tuto superpotravinu v kuchyni využít. Má totiž jemnou, lehce oříškovou chuť, a tak ji můžete přidat do domácího pečiva, muffinů nebo raw dezertů a tyčinek. Dodává nutriční hodnotu každému jídlu, navíc se velmi snadno připravuje. Za dvacet minut můžete mít hotovo a dá se připravit i do zásoby. Je lehce stravitelná, a když ji zařadíte do svého pravidelného jídelníčku, budete mít pocit, jako byste omládli o deset let.

Základ do houbového rizota
Quinou nejprve dobře studenou vodou propláchněte alespoň minutu v sítu a zbavte tzv. saponinů, tedy jakési pěny, která se při kontaktu s vodou začne tvořit. Kulovitá zrnka není potřeba dlouze namáčet, když je ale necháte alespoň 3 minuty odstát, docílíte příjemně nahořklé chuti. Dejte je poté do hrnce, přičemž na 1 díl zrnek použijte 2,5 dílu vody. Přiveďte k varu a dál vařte pod pokličkou jen na mírném ohni zhruba 20 minut, dokud quinoa nezměkne. Dodržení pomalého vaření je důležité, abyste nepřišli o cenné minerály a vitamíny. Po uvaření by sice měla být měkká, ovšem na druhou stranu stále držet formu, stejně jako například rýže. Pokud v hrnci zůstane přebytečná tekutina, slijte ji. Hotovou quinou dejte do ledničky a můžete z ní připravovat chutné pokrmy i několik dní. V kuchyni se s ní dá doslova kouzlit. Poslouží pak třeba jako základ rizota s houbami a rýžovou smetanou nebo na zapečení s cuketou, kukuřicí a bylinkami. Můžete ji vařit také ve vývaru. Jakmile začne voda vřít, přidejte špetku bylinkové soli nebo voňavé koření.
Zdroje: www.flowee.cz, www.vegan.cz, healthline.com, health.com