Prodavač bez cenzury: Lidé ho kupují po kilech, ale já bych to do košíku nikdy nedal. Přiznání šokuje
Některé produkty na pultech supermarketů vypadají nesmírně lákavě a každý den je proto zakoupí ohromné množství zákazníků. Bohužel ale není všechno zlato, co se třpytí. Zatímco lidé si těmito výrobky plní košíky, sami prodejci by si je jen tak nekoupili. A ani odborníci na výživu.
Spousta výrobců potravin se snaží zákazníky v obchodech nalákat atraktivně vypadajícím zbožím. Někdy se snaží vytvořit zajímavý obal, který na první pohled zaujme, jindy zase do různých dobrot přidávají umělá barviva, aby zlepšili jejich vzhled. V některých případech je pro zákazníky ovšem rozhodující a mnohem lákavější něco docela jiného.
Pohodlí za vysokou cenu
Celé řada lidí se do supermarketů vydává po práci. Chce rychle nakoupit a doma ideálně stejně rychle i uvařit něco k večeři. Není proto nijak překvapující, že zákazníci pak sahají po potravinách, které jim jejich vaření usnadní. A rozhodně nejde o žádné polotovary.
Řeč je o již nakrájeném ovoci a zelenině. Prodej těchto produktů je velmi populární a zákazníci je naprosto milují. Namísto zdlouhavého krájení zeleniny na čínu stačí nakrájenou směs jen nasypat do pánve a je takřka hotovo. Meloun, mango či třeba ananas si pak můžete vychutnat u televize bez toho, aniž byste museli zbytečně špinit kuchyňské prkénko a nůž. Má to ale své nevýhody, kvůli kterým by odborníci na výživu takto připravené ovoce a zeleninu nikdy nekoupili.
První z nich je cena. Ta je leckdy poměrně vysoká, zpravidla i vyšší, než kdybyste si daný produkt zakoupili vcelku a doma si jej sami nakrájeli. To ale není zdaleka všechno.

Rychlá ztráta živin
Každý druh ovoce i zeleniny má svou slupku, která jej chrání před vnějšími vlivy, jako jsou například světlo a vzduch. Díky tomu si zachovává svou čerstvost a vydrží vám doma klidně i několik dní. Jenže ve chvíli, kdy je ovoce oloupané a nakrájené, se kvůli oxidaci začne kazit. Jedná se tedy o produkt určený k okamžité spotřebě, který, když už si jej zakoupíte, byste měli co nejrychleji zkonzumovat či jinak zpracovat. Jinak hrozí, že se v něm začnou množit bakterie, kterými si můžete přivodit i otravu jídlem.
Při oxidaci ovšem tyto potraviny ztrácejí i své živiny. „Nakrájené ovoce a zelenina jsou vystavené vzduchu a světlu, někdy dokonce i teplu, což ničí v nich obsažené vitamíny,” uvedla před časem výživová poradkyně Caroline West.
Riziko kontaminace
V některých případech může při krájení ovoce dojít i ke kontaminaci s jinými potravinami, kvůli čemuž se do lákavě vyhlížejícího produktu dostanou nebezpečné bakterie. K tomu ovšem v Česku dochází jen ve výjimečných případech. Na pozoru byste se ale rozhodně měli mít v zemích, ve kterých není hygiena na dobré úrovni.
Někdy se ovšem při krájení mohou přenést bakterie i ze slupky do dužiny. Největší riziko v tomto ohledu představují melouny. „Dužina melounů je perfektním prostředním pro růst bakterií, zejména salmonely,” řekl Keith Warriner, profesor potravinářských věd. Podle něj je u melounů největší problém v tom, že rostou na zemi. Kvůli tomu se na jejich slupku může dostat spousta bakterií a škůdců, kteří se při krájení „svezou” po noži na dužinu.

Otázka ekologie
V neposlední řadě je nákup nakrájených potravin i neekologický. Kousky ovoce a zeleniny se musí balit do plastových obalů, přestože v původním stavu mají svůj obal, tedy slupku, daný od přírody. A to vše jen kvůli tomu, aby člověk ve finále ušetřil zhruba 5 minut času.
Všechny druhy ovoce a zeleniny tedy kupujte spíše v celku. Nejenže vám doma vydrží podstatně delší dobu, ale také na nich ve výsledku ušetříte, a navíc uděláte i něco pro přírodu. Po krájených kouscích sahejte jen v nejnutnějších případech.
Zdroje: mashed.com, menshealth.com, gobalnews.ca