Probuzení po divoké noci? Na kávu zapomeňte
Občas se večerní posezení s přáteli trochu vymkne z rukou. Najednou je z něj prohýřená noc, jejíž následky ráno dost intenzivně pociťujeme. A s přibývajícím věkem to bývá horší a následná regenerace delší. Naštěstí existují účinné vyprošťováky, které vás z nepříjemné kocoviny rychle dostanou.
Alkohol je spjatý se spoustou zábavy, rána ale už tak radostná nebývají. Příznaky v podobě bolesti hlavy, nekonečné únavy, přecitlivělosti na světlo, žaludek jako na vodě a v puse jako na Sahaře, zažil na vlastní kůži snad každý. Stejně jako zpytování svědomí a zapřísahávání se, že už nikdy nebudeme pít.
Pozvolný začátek
Pro rychlejší zotavení pijte hodně vody nebo minerálek, ať se zbavíte dehydratace. Obloukem se vyhněte kofeinu, který naopak dehydrataci ještě více prohloubí a v boji proti kocovině rozhodně nepomáhá. Stejně jako prázdný žaludek, který utrpení jen zbytečně prodlužuje. Naše tělo totiž spotřebuje velké množství energie, aby se toxinů z alkoholu zbavilo. Musíte mu proto dodat novou, aby mohlo v opravách škod pokračovat. Správně zvolená strava se tak stane účinným lékem, který vám pomůže těžké ráno překonat. Začněte ale pozvolna, menšími porcemi a lehkými jídly.
Vejce
Míchaná, vařená, smažená nebo volské oko. Je jedno, jak si vejce naservírujete, pro vaše tělo budou působit jako spasitel. Obsahují totiž aminokyselinu cystein, která pročišťuje játra a odbourává toxický acetaldehyd. Ten vzniká při rozkládání alkoholu v tělu a způsobuje nám kocovinu. Rychlá vajíčková snídaně vás proto okamžitě postaví na nohy. Cystein najdete také v dalších potravinách, například v jogurtech nebo kuřecím masu.

Ovoce a zelenina
Vedle nesáhnete ani s ovocem a zeleninou. Například avokádo představuje skvělý zdroj draslíku, což je látka, kterou potřebuje vaše tělo po konzumaci alkoholu nutně doplnit. Společně s vodou a sodíkem. Alkohol totiž blokuje produkci hormonu, který pomáhá tělu držet si vodu – to je důvod, proč jsme dehydratovaní. V avokádu se navíc nachází také sloučeniny, které chrání játra před poškozením. Opravdu hodně draslíku mají také banány. Pochutnat si můžete také na špenátu, banánech nebo pomerančích. Zmíněný sodík, který při kocovině v našem těle dochází, doplníte zase kyselými okurkami nebo nálevem z nich. Nakládačky jsou plné elektrolytů, které odbourávají alkohol a eliminují závratě. Pomohou také k zahnání žaludeční nevolnosti a dostanou vás z toho nejhoršího. K regeneraci střevní mikroflóry poslouží i šťáva z kyselého zelí.
Polévky a vývary
Polévka je grunt a v případě kocoviny to platí stoprocentně. Poctivý domácí vývar, ať už kuřecí, hovězí nebo zeleninový, patří ke starým dobrým vyprošťovákům, který je prověřený mnoha generacemi. Funguje nejen jako lék na chřipku a nachlazení, ale osvědčil se právě i na velmi silnou kocovinu, kdy máme problém v žaludku cokoli udržet. Obsahuje dostatek energie, tuku, spoustu živin, vitamínů a minerálů, dodá tělu tolik potřebnou hydrataci a navíc uklidní rozbouřený žaludek. Když vývar vylepšíte pořádnou dávkou česneku, zafunguje prakticky jako živá voda.

Tučné ryby
Dobrou volbou při kocovinových stavech je také maso s vysokým obsahem bílkovin, které pomáhají s regenerací nejen po náročném tréninku, ale i po alkoholovém večírku. Chybu neuděláte s lososem, který funguje podobně jako vývar. Zklidňuje žaludek a mírní projevy kocoviny. Pokud by se vám nic kuchtit nechtělo, postačí i tuňák v konzervě, který je jídlem rychlým a hlavně plným minerálů. Nachází se v něm bohaté množství omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a mírní bolesti hlavy. Ideální je, když si ho naservírujte s celozrnným chlebem.
Ovesné vločky
Alkohol snižuje hladinu cukru v krvi. Obnovit ji pomohou komplexní sacharidy, které zajišťují pomalé a rovnoměrné uvolňování cukru do krevního oběhu. Skvěle fungují ovesné vločky, které navíc perfektně zasytí a ještě zlepší naši náladu, když vás při kocovině přepadnou úzkostné stavy. Udělat si z nich můžete ovesnou kaši, přidat do ní nezapomeňte také med. Ten totiž obsahuje hodně fruktózy a urychluje vylučování alkoholu, přeměňuje ho totiž na kyselinu octovou, kterou tělo bez problémů spálí. Navíc vás doslova nakopne energií, dodá vám totiž spoustu cukru. Nachází se v něm ale i minerály ve formě draslíku a sodíku.
Zdroj: iglanc.cz, novinky.cz, studentmag.cz