Pro nás je to na zahradě plevel. Podle Japonců jde o symbol naděje
Pampeliška je rostlina, která je běžná na našich loukách a zahradách. Ačkoli ji mnozí lidé mají rádi, obecně je považována za plevel. V takovém Japonsku jde ovšem mimo jiné o symbol naděje. Navíc se může jednat o zdravou kuchyňskou ingredienci.
Pampeliška smetánka je rostlina s typickým žlutým květenstvím, která u nás kvetou na jaře a někdy také na podzim. Neroste přitom pouze v Evropě, ale nalézt je lze rovněž v Americe a Asii. Dle místa výskytu je na ni také pohlíženo. U nás se na ni kupříkladu často díváme jako na plevel, který se (minimálně) na našich zahradách objevuje proti naší vůli. Jinde ovšem převažuje jiný náhled. Tak například na Dálném východě je často pampeliška (japonsky tanpopo) chápána jako symbol naděje.
Pampeliška jako symbol naděje
Japonská kultura je v některých ohledech k přírodě výrazně senzitivnější, za což může její šintoistická a zen-buddhistická tradice. Zatímco se tedy pampeliška na Západě objevuje bez zjevného důvodu, východní filosofie na ní nahlíží poněkud jinak. Právě v Japonsku je s touto rostlinou spojeno mnoho symbolických a duchovních významů. Co tedy může znamenat, pokud pampeliška začne spontánně růst ve vaší zahradě?
- Předně se jedná o symbol naděje. Životní cyklus rostlinky se pohybuje od žlutého květu po semena, která jsou unášena větrem. To symbolizuje nové začátky a příležitosti, stejně jako touhu vydat se novým směrem. Může jít tedy rovněž o symbol proměny.
- Vzhledem k tomu, že pampelišky rostou v rozmanitých podmínkách, a někdy i tam, kde se jiným rostlinkám nedaří, v Japonsku jsou považovány rovněž za symbol vnitřní síly.
- Na pampelišky je rovněž pohlíženo jako na symbol krásy a jednoduchosti. Jedná se ostatně o zcela běžné rostlinky, jichž si často ani nevšimneme. Přesto jsou při bližším zkoumání velmi pěkné. To může odkazovat k hledání krásy v maličkostech.
- Některé japonské tradice přisuzují této bylině z čeledi hvězdnicovitých také klid a vyrovnanost, což se opět vztahuje k semínkům poklidně poletujících vzduchem.
- Někteří Japonci věří, že foukáním do semínek pampelišky lze poslat myšlenku někomu, kdo je jim drahý, ať už v minulosti nebo současnosti. Tyto byliny se žlutými květy tedy symbolizují rovněž spojení s blízkými.
Mohlo by vás zajímat: jak jsme uvedli výše, pampeliška je botaniky řazena do čeledi hvězdnicovitých, což je největší čeleď dvouděložných rostlin vůbec. Stejně jako někteří další zástupci této skupiny má přitom tzv. mléčnice, které slouží k hromadění a ronění bílého lepkavého latexu, který asi všichni známe. To se děje v případě poranění.
Pampeliška jako zdravá kuchyňská ingredience
Ačkoli jsou dnes tyto rostliny řazeny do široké skupiny zvané pampelišky smetánky, dříve patřily do jediného druhu s názvem pampeliška lékařská. Právě toto druhové označení odkazuje ke skutečnosti, že se nejedná pouze o plevel či symbol naděje, ale také o účinnou léčivku. Hovoří se kupříkladu o jejím kladném vlivu na zažívání, ale třeba také na zánětlivá onemocnění. Není tedy plevel jako plevel.

Kromě toho je možné dané rostliny využít rovněž v kuchyni. Květy této bylinky mohou nalézt uplatnění při výrobě pampeliškového sirupu či medu, ale připravit si lze rovněž chuťově zajímavý pampeliškový džem, který pochází právě z Japonska. Pokud byste jej chtěli ochutnat, máme pro vás na závěr tradiční japonský recept, podle kterého si tuto zdravou pochutinu můžete doma bez problémů připravit. Jaké budou potřeba ingredience?
- 200 g listů pampelišky (optimálně mladých)
- citrónová šťáva z poloviny citrónu
- 1 polévková lžíce bílého misa
Do mixéru dáte umyté pampeliškové listy, přidáte citrónovou šťávu a bílé miso neboli širomiso, což je tradiční japonské koření, které dnes seženete i u nás. Následně zalijete 20 ml vody a rozmixujete. Džem, který je v Japonsku spojován s chutí jara, lze konzumovat na pečivu, případně s těstovinami nebo s rýží. Pokud si jej připravíte, přejeme dobrou chuť…
Zdroje: TN.com, Cookpad, Wikipedia