Tuto ingredienci má doma každý. Přidejte ji do vody a zalijte s ní okurky. Porostou jako blázen
Letní sezóna je v plném proudu a k ní neodmyslitelně patří i okurky. Velké zklamání nás ale může čekat ve chvíli, kdy dojdeme na zahradu a zjistíme, že s naší úrodou to není tak slavné, jak jsme čekali. Taky se můžeme potýkat s nepříjemnými hosty, kteří si na našich okurkách pochutnávají místo nás. Oba tyto problémy ale mají řešení. Jednodušší, než si myslíte.
Okurky, které se táhnou po celém záhonu a je jich tolik, že je nestíháte sklízet, to je sen každého zahradníka. Jsou oblíbenou potravinou, přesto není vůbec snadné je vypěstovat. A proto když už se nám povede, že nám malé semínko vyklíčí, těžko se smiřujeme s tím, že by naše úroda měla být malá nebo sežrána nezvanými slimáky. Vždyť jsme se tolik snažili, aby naše okurky rostly. Není potřeba zoufat. Existuje jednoduchý trik, který zajistí, že naše záhony budou plné.
Zapomeňte na drahé hnojivo, věřte své babičce
Velké okurky, které obklopí celou vaši zahradu, si přitom vypěstujete snadno. A můžete zapomenout na drahá hnojiva nebo chemické postřiky, postačí vám stará babská rada. Taková, která je léty ověřená a zaručená. Taková, která by vás ani nenapadla a u které i možná po prvním vyřčení budete klepat na čelo. Ale z výsledku budete nakonec ohromeni. Tak proč to nezkusit? Nestojí téměř nic a není na ni potřeba nic speciálního. Jen produkt, který stejně máte v ledničce.
I přesto, že se jedná o surovinu, kterou běžně používáte do kávy nebo bramborové kaše, může vám příjemně posloužit i na vašem záhonku. Byť se to na první pohled jeví jako neobvyklé, právě mléko je pro okurky zázračným elixírem. Jedná se o přirozený zdroj vápníku, bílkovin a vitaminu B. Živin, které růstu našich okurek jen prospějí. A kromě toho je také ochrání. A pokud si myslíte, že se jedná jen o nějaký neobvyklý výstřelek moderní doby, jste na velkém omylu.

Postřiky z mléka na okurky aplikovali již vědci v Kanadě v 70. letech. Této metodě dokonce věnovali rozsáhlý výzkum. Během něho zjistili, že rostliny, na které mléko aplikovali, dokázaly lépe bojovat s plísňovým onemocněním, které je pro okurky typické. Mléčné proteiny totiž dokáží na listech okurek vytvořit ochrannou vrstvu. Silnou, účinnou a přitom velmi levnou.
Nejen ochrana pro listy, ale i výživa pro kořeny
Ale to není vše. Mléko pomáhá nejen chránit rostliny, které již jsou nad zemí, pomáhá i pod ní. Dokáže podpořit živiny v půdě, zlepšit její strukturu a vyživit mikroorganismy, ze kterých poté naše rostliny čerpají sílu. A příprava takového zázračného produktu není nijak náročná. Stačí nám k tomu jen dvě ingredience. Voda a mléko. Pokud chceme vytvořit ochranný postřik na listy, smícháme je v poměru 1:3 (10 mililitrů mléka, 30 mililitrů vody), pokud naopak chceme podpořit rostliny v zemi a vytvořit účinnou zálivku, poměr bude 1:10.
Při přípravě ale sáhněte po mléku čerstvém, případně lehce zkyslém. Právě to obsahuje živiny ve správné síle, aby dokázaly naše rostliny na záhoně ochránit. Trvanlivé mléko by neodvedlo svoji práci dobře, ve výsledku bychom proto byli zklamaní a zavrhli celou metodu. Metodu, která je funkční a léty ověřená. Musí se ale vědět, jak na ni. K samotné aplikaci je potom dobré přistoupit večer, ve chvíli, kdy již sluníčko nemá svoji maximální sílu a rostliny tak během nočního odpočinku mají dostatek času vše poctivě vstřebat.

Postřik aplikujeme jednou za týden, zálivku jednou za 14 dní. Pokud na zahradě bojujeme i se škůdci, nemusíme se bát do zálivky přidat prolisovaný stroužek česneku. Ten zaručeně odradí každého, kdo by si na naší úrodě chtěl smlsnout. Tato metoda je nejen levná, ale i neškodná. Díky mléku nehrozí, že bychom se měli mít na pozoru, aby okurku neolízlo dítě nebo pes. Vše je bezpečné, bez chemie a funkční. A co víc, tento roztok není prospěšný jen pro okurky. Stejnou službu nám udělá i při aplikaci na rajčata, cukety nebo domácí aloe vera.