Přestaňte ignorovat digestoř. Vyčistěte ji snadno a efektivně
Je to jeden z nejužitečnějších, ale zároveň nejvíce znečištěných přístrojů v kuchyni. Digestoř se špatně čistí, a tak ji většina hospodyněk myje jen zvenku. Přístroj pak ale nepracuje, jak má.
Digestoře neboli odsavače par mají za úkol odčerpat z kuchyně maximum kouře, páry a pachů, ale také mastnoty a horka, které souvisejí s vařením. Kromě par odsává i oxidy dusíku vznikající na plynovém sporáku. Je už jen málo domácností, které tohoto elektrického super pomocníka v kuchyni nevyužívají. Ti, kterých se to týká, pak mohou bojovat s mastnotou a nečistotami na skříňkách, obkladu i stěnách v kuchyni. To ovšem platí i v případě, že jsou filtry odsavače, které jsou uvnitř přístroje, silně znečištěné. Jen málo digestoří je totiž napojených na skutečný komín. Ty potom pracují pouze v omezeném módu. Páry sice nasají a vyčistí, ale vrací je zase zpět do místnosti. Pokud je tedy digestoř zanesená, neplní vůbec svou funkci. Jak tedy digestoř správně čistit a jak často? Rozhodně záleží na intenzitě využívání vaší kuchyně. Pokud je to spíše výjimečně, stačí digestoř čistit sezónně, například při jarním či vánočním úklidu. V opačném případě minimálně jednou měsíčně.
Nejdřív plášť, potom filtr
Začněte pláštěm digestoře. Na něm se kromě mastnoty usazuje také běžný prach v domácnosti, takže její povrch jde často špatně mýt. I tady platí – babská rada nad zlato! Zkombinujte tedy osvědčené suroviny a vyrobte si pastu, s kterou při úklidu v domácnosti dokážete zázraky. Totiž jedlou sodu, ocet a citron. Tu pak naneste třeba vatovým tamponem na povrch digestoře a rozetřete. Poté omyjte horkou vodou a jemným hadříkem doleštěte. Digestoř stačí takto umýt jednou týdně při větším sobotním úklidu. Několikrát ročně také ošetřete přístroj olejovou impregnací. Stačí kapka na hadříku, a vaše digestoř se bude krásně lesknout. Navíc se na ní po tomto ošetření nebudou tak rychle usazovat nečistoty a prach, obzvláště v letních měsících, kdy se neustále větrá.

Kovové filtry jsou mechanicky omyvatelné
Uvnitř každé digestoře je umístěn tukový filtr. Ten je potřeba vyndat a mechanicky vyčistit. Jde vlastně o kovovou mřížku, kterou najdete v části otočené k varné desce či ke sporáku. Pokud se filtr pravidelně nečistí, může se po čase kvůli usazeninám nečistot digestoř přehřát a nenávratně poškodit. Nepropustný filtr může v krajním případě způsobit dokonce požár. Výhodou tukových filtrů je, že jsou snadno omyvatelné. Jsou totiž většinou kovové a brání tomu, aby se nečistoty dostaly až do motoru. Jsou jimi vybaveny všechny digestoře, ať už odtahové, či recirkulační. Tento krok je nutné dělat pravidelně, což záleží na frekvenci vaření ve vaší domácnosti, a tedy míře znečištění filtrů. Určitě nebude na škodu, pokud filtr vydrhnete jednou za měsíc. Postačí k tomu pytlík jedlé sody, kterou rozpustíte v horké lázni. Filtr do ní ponořte a nechte působit. Soda rozpustí mastnotu a další čištění pak bude mnohem jednodušší. Vyzkoušet můžete také kombinaci kyseliny citronové a soli, a to zhruba v poměru 4 lžíce soli na 3 čajové lžičky kyseliny. Po hrubém odmaštění a mechanickém čištění můžete ještě filtr vložit do myčky na nádobí. Vždy ale zkontrolujte pokyny výrobce. Myslete také na svou pokožku. Mějte tak po ruce ochranné gumové rukavice, a také kartáček, houbičku a mikrotenový hadřík.

Textilní filtr přeperte v ruce, uhlíkový pravidelně měňte
Odsavač par může mít také textilní filtr. Ten je potřeba kvůli nebezpečným toxinům, zachycenému kouři a mastnotě vyprat jemně v ruce zhruba po každých 100 hodinách provozu. Jakmile se začne látka trhat, je nutné koupit nový. To samé platí, pokud je filtr viditelně mastný, ani v tomto případě již není funkční.
Máte recirkulační digestoř s odvodem do komína? Pak je uvnitř uhlíkový filtr nebo filtr s aktivním uhlím. I ty je potřeba občas vyměnit, záleží na míře vašeho vaření. Uhlíkový filtr vydrží dle výrobců zhruba 200 pracovních hodin. Doporučuje se jej čistit každé dva až tři měsíce, filtr s aktivním uhlím pak častěji. Je to ale jednoduché. Můžete je opět vyprat ručně nebo v myčce na nádobí. U uhlíkového filtru zvolte program s teplotou do 65 °C a nedávejte do přístroje už nic jiného. Filtr je potřeba před opětovným použitím důkladně vysušit v troubě nebo na topení. Filtr s aktivním uhlím vyčistíte s pomocí programu s nejvyšší možnou teplotou. I ten je třeba před nainstalováním zpět do digestoře pečlivě vysušit.
Zdroje: www.dumazahrada.cz , www.ireceptar.cz , abecedazahrady.dama.cz , www.nasdum.eu