Kvíz: Poznáte zemi podle tradičního jídla? To nejbizarnější české uhádne málokdo
Každý národ má své vlastní poklady. Někdy je najdeme v přírodě, někdy třeba v umění, jindy zase na talíři. Tradiční jídla odrážejí nejen kulturu daného národa, ale i jeho historii a způsob života, kterým se na tomto území dříve žilo. Někdy se však v národních kuchyních objevují opravdu zvláštní pokrmy, které cizince spíše vyvedou z míry, než aby dostali chuť je vyzkoušet.
Jídlo je pro lidi již po celá staletí víc než jen nutnost k přežití. Jde vlastně o takový příběh vyprávěný mezi generacemi, voňavý odkaz minulosti a živoucí symbol kultury i historie národa. Když ochutnáte špagety uprostřed Itálie nebo paellu ve Španělsku, jako byste se na chvíli stali místními. A přesně takto mají tradiční národní pokrmy fungovat. Jedinečné chutě a vůně se stávají poznávacím znamením, podobně jako třeba vlajka nebo jazyk.
Kromě pochoutek, na které se každý turista i místní těší, ale existují i poněkud zvláštní tradiční jídla. Některá jsou jen prostá a chutí nevýrazná, jiná mají zajímavý název nebo více než odpudivý vzhled, chuť či vůni. V různých koutech Země tak můžete dostat na talíř například vařený býčí pohlavní úd, polévku z ptačích hnízd nebo třeba fermentovaného žraloka.
Tradiční jídla jako kulturní DNA
Jídlo je opravdu výrazným prvkem každé kultury. Zatímco někde je běžné snídat rybí polévku, jinde se lidé neobejdou bez čerstvého pečiva. Každé tradiční jídlo má také svůj význam. Ať už jde o nějaký slavnostnější ráz, nebo jen každodenní pokrm prostých lidí, kteří jej v minulosti konzumovali spíše z nouze. Pro některé národy je pak jídlo i společenskou událostí samo o sobě.
Například ve Vietnamu se jedná o velmi důležitou součást rodinného života. V Etiopii je dokonce zvykem jíst z jednoho velkého talíře. A v Itálii člověk pozná pravý význam rčení “láska prochází žaludkem”. Italové totiž jídlo milují, mluví o něm s obrovskou vášní, je středobodem jejich rodinných setkání a vždy si na něj během dne vyhradí čas.

Jídla, která zaskočí – a nejen cizince
Existují “národní” jídla, která se určitě nehodí pro citlivější žaludky. S jejich konzumací mají problém i někteří místní. Nejde ale jen o extrémní chuť. Svou roli často hraje i zvláštní příprava nebo netypické suroviny. Příkladem může být třeba grónský pokrm zvaný „kiviak“, který nechybí na žádné tradiční oslavě nebo svatbě. Jde přitom o maso alkounů (mořští ptáci), které se několik měsíců fermentuje v tulení kůži. Údajně jde o velmi výživné jídlo plné důležitých vitamínů. Lovu alkounů se účastní celé rodiny včetně dětí, stejně jako přípravy i slavnostní konzumace. Tento opravdu netradiční pokrm je tak silně spojený s kulturou obyvatel oblasti Thule, stejně jako s jejich historií. O receptu jsou totiž zmínky staré i více než tisíc let.
Ačkoliv by si Češi na podobném pokrmu asi nepochutnali, i my máme mezi klasickými jídly taková, nad kterými cizinci jen kroutí hlavou. Některá se dokonce “probojovala” mezi sto nejhorších jídel na světě. Žebříček pravidelně obsahuje třeba houbový kuba, ale i prdelačka nebo dršťková polévka.

Poznáte netradiční národní jídla různých zemí z celého světa? Otestujte se v našem kvízu!
Hodnocení kvízu
10–8 bodů: Kulturní gurmán
Skvělý výsledek! Vaše znalosti jsou téměř encyklopedické. Ať už jste si většinu těchto specialit osobně vychutnali, nebo o nich jen rádi čtete, je zřejmé, že se ve světové gastronomii skutečně vyznáte.
7–4 body: Nadšený cestovatel s nožem a vidličkou
O světových kuchyních už víte své. Nebojíte se netradičních kombinací ani odvážnějších surovin. Je vidět, že jídlo vnímáte nejen jako potřebu, ale i jako zážitek.
3–0 bodů: Sváteční ochutnávač
Exotické chutě vás zatím míjejí obloukem. To ale vůbec nevadí – jídlo je skvělý způsob, jak objevovat svět, a tak se klidně nechte inspirovat novými recepty i tradicemi.
Zdroje: Prozeny.cz, iDnes.cz