Používáte ho do jídla? Toto běžné koření působí jako droga. Můžete se otrávit nebo mít halucinace
Dnes je koření běžnou součástí každé kuchyně, v obchodě jej koupíme doslova za pár korun a je dostupné všude a všem. Ne vždy tomu však tak bylo – v minulosti totiž bylo koření v našich končinách vzácné, používalo se také jako platidlo, některé druhy byly ceněné pro své léčivé, ale i mírně toxické účinky.
Celá řada koření, kterou běžně využíváme při přípravě jídel, má schopnost nejen jídlo dochutit, ale může působit také léčivě nebo jako droga. Skořice například pomáhá s regulací hladiny cukru v krvi, zázvor je známý pro své protizánětlivé vlastnosti, hřebíček má zase silné antiseptické účinky.
Některá koření mohou být naopak ve větším množství spíše nebezpečná a při předávkování se dostaví nepříjemné vedlejší účinky. Jedním z těchto druhů je i muškátový oříšek. Ten dodává jídlům specifickou chuť a vůni. Jeho nadměrná konzumace však může mít i poměrně vážné zdravotní důsledky – na organismus totiž působí jako droga.
Muškátový oříšek nebo květ? Odlišné chutě pro různé využití
Muškátový oříšek se sklízí ze stromu s názvem muškátovník pravý (Myristica fragrans). Jde o tropický druh dřeviny, která roste například v Indonésii, Indii nebo v Karibiku. Na tomto stromě najdeme plody podobné našim meruňkám; uvnitř se tedy nachází semeno, které známe právě jako muškátový ořech. Toto semeno je ještě uvnitř plodu obklopeno červeným míškem – i ten se dá využít v kuchyni a najdeme ho pod názvem muškátový květ.
I když oba druhy koření pocházejí ze stejného plodu, každý má své vlastní využití a specifickou chuť. Muškátový oříšek je nasládlý, s kořeněnou chutí. Používá se hlavně do „bílých” smetanových omáček, do bešamelu, smetanové bramborové kaše nebo do perníkového koření.
Muškátový květ je mnohem jemnější, ale aromatičtější, s lehce citronovou vůní. Hodí se hlavně do dezertů a sladkých pokrmů, sušenek nebo ke zjemnění lehčích jídel. Na první pohled od sebe oba druhy koření rozeznáme snadno – ořech totiž lze zakoupit i vcelku, případně jako namletý hnědý prášek. Květ má červenou barvu a k dostání je sušený.

S oříškem to nepřežeňte, můžete se otrávit
Muškátový ořech obsahuje myristicin a elemicin. Jde o přírodní látky s účinky podobnými některým drogám. Ve vyšších dávkách mohou vyvolat například halucinace, pocit euforie, ale i závratě, nevolnost, zrychlený srdeční tep nebo dezorientaci.
Běžnou dávkou je malá špetka do celého pokrmu. Pokud je ale dávka větší než 5 gramů (což je obvykle jeden celý oříšek), mohou se dostavit výše zmíněné problémy. Při požití více než 10 gramů mohou projevy otravy trvat i déle než 24 hodin a dostavit se může i ztráta vědomí. Otrava ale není běžná a projevuje se především u osob, které muškátový ořech požily záměrně jako drogu.

V minulosti se využíval jako platidlo i afrodiziakum
Dnes jsou muškátový oříšek i květ běžně dostupné v každém obchodě, dříve ale šlo o velmi vzácné koření. Ve středověku se jednalo o tak cennou komoditu, že se dokonce používal jako platidlo a cena byla srovnatelná i se zlatem.
V mnoha kulturách byl muškátový oříšek považován také za afrodiziakum. Přidával se do různých odvarů, které měly zvýšit sexuální libido u mužů i žen. Moderní výzkumy naznačují, že některé látky obsažené v tomto koření by opravdu mohly stimulovat krevní oběh a ovlivnit tak libido. Přesto však nejsou afrodiziakální účinky zcela průkazné.
Muškátový oříšek je skvělým kořením, které dodá jídlům jedinečnou kořeněnou chuť i vůni. Je ale třeba být s jeho konzumací opatrný, do jídla vždy přidat jen špetku a respektovat jeho intenzitu a sílu. Při vyšších dávkách se mohou dostavit nepříjemné vedlejší účinky. Obecně bychom měli být opatrní i s některými dalšími druhy koření nebo bylinek a řídit se rčením, že čeho je moc, toho je příliš.
Zdroje: Toprecepty.cz, iDnes.cz, Toxicology.cz, Server.rozhlas.cz