Pokladní varuje: Tohle jídlo markuji u každého pátého, ale sama bych to ani psovi nehodila
Dezerty slazené stévií a talíře bez krkovičky

Je libo sójový páreček?
Veganská strava je bohatá na vlákninu, vitamíny i minerály, a podle stoupenců tohoto směru zanechává díky šetrnějšímu způsobu zacházení s přírodními zdroji také menší ekologickou stopu než konvenční stravování. Potraviny tohoto druhu si můžete koupit ve specializovaných obchodech, stejně jako v odděleních zdravé výživy v supermarketech. Zatímco u některých lidí budí pohled do nákupního košíku veganů se sójovými párky, cizrnovým ragú či hummusem, marinovaným tofu a náhražkami masa ve tvaru hamburgerů spíše soustrastné pohledy, oni na svůj sortiment nedají dopustit.
Důležité je vyvarovat se extrémů
Například maso vegani nahrazují různými umělými „masy“ vyrobenými z polotovarů. A právě ta výrobci kromě rostlinných přísad napěchují také konzervanty a stabilizátory, aby vydržela na pultech obchodů po řadu měsíců. Jestli vás tedy přepadla chuť na veganský burger, prostudujte si důkladně jeho složení. Umělé maso totiž často obsahuje většinu sójového izolátu nebo lepku, tedy bílé mouky. Veganská směs na burger by měla obsahovat zejména fazole a luštěniny, a tak se těm s izolátem rozhodně vyhněte.
Pohroma s názvem veganské sladkosti
Honí vás často mlsná? Pohromou pro zdraví mohou být i některé veganské dezerty nebo sladkosti. Jsou totiž mnohem více napěchované jednoduchými cukry než standardní klasické mlsy. Vzhledem k omezenému množství surovin musí také výrobci používat ve větší míře škroby, pektiny a další, které nahrazují třeba máslo nebo vejce. Složení a obsah živin pročtěte pečlivě i u veganských tyčinek ze semínek nebo v müsli tyčinkách. Aby totiž držely pohromadě, používají jejich výrobci často cukry a tuky, které jinak nejsou v semínkách obsažené. Z hezky a především zdravě vyhlížející tyčinky se tak při bližším prozkoumání složení vyklube jen přeslazená sladkost plná tuků. Místo takové tyčinky si dejte raději hrst samotných semínek oslazených třeba medem.

Těstoviny raději ty celozrnné
Dobrou volbou pro vegany nejsou ani těstoviny z bílé mouky, které jsou plné nejen jí, ale i jednoduchých cukrů. Ty totiž rychle zvednou hladinu krevního cukru, takže po půl hodině od konzumace takového jídla se opět cítíte hladoví jako vlci. Lepek v bílé mouce pak navíc zatěžuje trávení a může způsobit dokonce zažívací obtíže. Nahraďte je tedy celozrnnými těstovinami, které obsahují větší množství vlákniny a živin obsažených v obilninách. Podobně nezdravě jsou na tom i některé bezlepkové produkty. O jejich konzumaci se poraďte vždy s odborníkem.