Podzimní dobíječky energie. Tyto vitamíny vás zaručeně nakopnou
Pokud patříte mezi milovníky procházek spadaným zbarveným listím či si podzim každoročně spojujete s proutěným košíkem napěchovaným praváky a klouzky, je na čase nadopovat své tělo vitamíny. Vzdát se svých oblíbených koníčků výměnou za nežádoucí pobyt v posteli s hrnkem horkého čaje a teploměrem totiž nemusí být ani v chladných dnech nutností. Stačí dodržet několik základních rad.
Na lidské zdraví působí zvláště v podzimních měsících celá řada nepříznivých faktorů, od počasí až po celkový stav našeho imunitního systému. Vypořádat se s náloží virů a bakterií pomůže v prvé řadě správná životospráva. Vyhněte se problémům s trávením, jezte v klidu a pomalu. Vitamíny a minerály získávejte především z jídla. Jídlo si vychutnávejte. Do své potravinové pyramidy zařaďte na podzim širokou základnu z ovoce a zeleniny. Užijte na maximum podzimních plodů a jejich kombinací. Zkrátka vše, co nabízí podzimní zahrada.

Povzbuďte tělo kyselinou jablečnou
Dopřejte si třeba grilované hrušky s ořechy a medem. Plody hrušní jsou totiž skvělým zdrojem draslíku a antioxidantů. Rozvařené kdoule, dozrávající právě na podzim, voní zase jemně po citrusech a jsou bohatým zdrojem vitaminu C a B i množstvím minerálních látek. A co třeba symbol podzimu-dýně? Semínka těchto zahradních plodů jsou oblíbenou pochoutkou třeba k vínu. Navíc povzbudí tělo vysokým obsahem manganu, hořčíku, mědi, fosforu, zinku, železa a vitamínů skupiny B. Doplňte do těla vápník, hořčík, zinek či kyselinu jablečnou. Kde ji najdete? Například v zelených jablkách, hroznech či citrusech. A dobrá zpráva pro ty, kteří si příjemný večer spojují se sklenkou vychlazeného vína. Tato zdraví prospěšná látka je totiž přirozeně přítomná i ve většině druhů tohoto nápoje. Navíc je kyselina jablečná vhodná i pro vegany a pro ty, kteří mají předepsanou bezlepkovou dietu.

Rakytník vás postaví na nohy
Pokud na svých toulkách podzimní přírodou narazíte na drobné plody rakytníku řešetlákového, určitě je nenechávejte bez povšimnutí. Barva plodu je obvykle oranžová až červená, podle množství obsažených karotenoidů. Rakytník je totiž doslova podzimní vitamínová bomba. Obsahuje nejen vitamíny řady B, jako je B1, B2, B3 a B6, čímž pomáhá udržovat harmonickou funkci centrální nervové soustavy, ale je také zdrojem vitamínu B9, tedy kyseliny listové. Ta je potřebná pro správnou krvetvorbu. Vitamín D v tomto plodu zase reguluje množství vápníku a fosforu v krvi, vitamín E je pak skvělým antioxidantem. V podzimním období využijte také nepřeberné množství přírodních přípravků na podporu imunity, ať už vitamín C v kombinaci se zinkem nebo v konopném oleji, ale také ženšen, echinaceu, beta glukany či kolostrum. Střevní mikroflóru povzbuďte pravidelným užíváním probiotik, jako je obyčejný kefír či jogurtový nápoj, které podpoří obranyschopnost organismu.

Nezapomínejte na „vitamín S“
Přemýšlíte, co za vitamín, i když v uvozovkách, se pod tímto písmenem skrývá? Je to spánek. Právě spánková hygiena je totiž v podzimním období maximálně důležitá. K jejím základům patří dostatečné množství spánku, ideálně 8 hodin denně. Před spaním se vyhněte sledování televize a práce na počítači, ložnici je důležité před ulehnutím do postele dostatečně vyvětrat. Pokud špatně usínáte, pomoci si můžete i užíváním doplňků stravy s extrakty z léčivých rostlin, jako je chmel, kozlík lékařský či meduňka. Tato rostlinná sedativa totiž zmírňují napětí a pomáhají tělo „přesvědčit“, že je čas si na pár hodin odpočinout.
Zdroj: Elle, Prozeny.blesk