Podporuje činnost mozku a posiluje srdce. Toto ovoce roste i u nás, ale Češi ho neznají
Vynikající ovoce dlouhověkosti roste i u nás, Češi ho ale zpravidla neznají. Oblíbené je totiž spíše v nezápadních kulturách a hojně se využívá například v čínské medicíně. Proč? Má více vitamínů než borůvky, které jsou považovány za silný antioxidant. Na tuto rostlinu ale nemá žádné bobulovité ovoce! Podporuje činnost mozku, posiluje srdce a má protirakovinné účinky. Vypěstovat si ji můžete jen tak na terase, jedná se o velmi nenáročnou rostlinu.
Barvou i chutí připomínají tyto bobulky klasické borůvky, od těch se liší snad jen tvarem, kdy jsou podlouhlé a jakoby šišaté a mají tenkou slupku a hrbolatou texturu. Jejich zralost poznáte podle toho, že se dužina zbarví do tmavě modra až do černa, chuť ovoce pak bývá velmi sladká.
Kamčatské borůvky neboli zimolez kamčatský se těší velké oblibě i u nás, přestože, jak název napovídá, pocházejí až z Dálného východu, z oblasti Kamčatky a Kurilských ostrovů. V zahraniční na ně narazíte většinou pod názvem „haskap berry“. Botanicky se přitom mezi borůvky správně neřadí a v Japonsku se pěstují jakožto okrasný keř.
Vysoký obsah vitamínů
Jedná se přitom o rostlinku, která zásadním způsobem přispívá k našemu zdraví. Kamčatské borůvky jsou bohaté na vitamíny A, C a vitamíny ze skupiny B, dále obsahují minerály a další prvky, jako jsou hořčík, draslík, sodík, železo a měď. Řadí se mezi silné antioxidanty, dokonce silnější než běžné borůvky či jakékoli jiné bobulové ovoce. V nezápadních kulturách, kde je zimolez kamčatský rozšířenější a známější, se mu přezdívá „ovoce dlouhověkosti“ a není tak divu, že má řadu zdravotních účinků.

Pro zdravý mozek a srdce
Zásadní využití má v tradiční čínské medicíně, kde se v sušené formě používá už stovky let dokonce v boji s jedy. Má antibakteriální a močopudný účinek a působí jako prevence některých nemocí, například sklerózy, poruch oběhové soustavy a různých druhů rakoviny. Bobulky navíc zlepšují vylučování radioaktivních látek z těla. Zároveň bojují i proti zánětům a působí proti oxidativnímu poškození tkání. Šťávou můžeme zase léčit mykózy, vředy, ale i oční nebo kožní onemocnění, kdy používáme výluhy z květů nebo z lístků.

To ale není ani zdaleka všechno, výčet zdravotních benefitů zimolezu nekončí. Pomáhá také při bolestech žaludku, podporuje činnost mozku a bojuje proti oxidačnímu stresu, který způsobuje stárnutí mozku a zhoršování jeho funkcí. Dále pak posiluje srdce. Bobule posilují kapiláry při kardiovaskulárních onemocněních. Zimolez snižuje riziko hypertenze. Kromě toho díky svým antioxidačním látkám zároveň snižuje hladiny LDL cholesterolu.
Pěstování zimolezu
Kdybyste chtěli rostlinu sami pěstovat, je to v našich končinách velmi dobře možné, ostatně zimolezům se v našich podmínkách daří dobře. Jenže pozor, pouze zimolez kamčatský má jedlé plody, ostatní druhy zimolezů mají bobulky buďto nejedlé, nebo dokonce jedovaté!
Vyberete-li ale ten správný zimolez, máte vyhráno. Jedná se totiž o velmi odolnou a na pěstování nenáročnou rostlinu, která navíc vyniká svou dlouhověkostí a mrazuvzdorností. Keřík dorůstá asi 150 centimetrů až dva metry. Kamčatské borůvky si zvládnete vypěstovat i na terase. Keř plodí už od půlky května a pěstuje se podobným způsobem jako rybíz. Ovoce jezte ideálně čerstvé, kvůli tomu, abyste zachovali veškeré vitamíny, můžete jej ale využít i na výrobu domácích zavařenin nebo do pečení, ostatně stejným způsobem jako borůvky.
Zdroje: ireceptar.cz, doctor24.cz, plzen.rozhlas.cz, nkz.cz