Otestovali jsme kvalitu olejů v supermarketech. Vítěz je Čechy přehlížen a kupují ten nejhorší
Rostlinné oleje patří neodmyslitelně ke každodennímu vaření. Jenže jejich používání v kuchyni nemusí být vždy tak úplně bezpečné a zdravotně nezávadné. Existuje totiž jeden běžně dostupný druh, kterému byste se měli raději vyhnout. Při jeho přepálení totiž vznikají toxické aldehydy, které vyvolávají rakovinu, nemoci srdce o obávaného Alzheimera.
Kdo by odolal takovému dozlatova prosmaženému bramboráku, hromadě křupavých bramborových hranolků, šťavnatému řízku nebo třeba lahodně se táhnoucímu smaženému sýru, který je považován za jeden z retro pokladů české gastronomie? Smažená jídla jsou v Česku nestárnoucím evergreenem a patří mezi nejoblíbenější. I přes nejrůznější výživové zdravé trendy posledních let.
Ten nejdostupnější zároveň nejškodlivější?
Jenže právě tahle jídla mají svá zdravotní úskalí. A tím je olej, na kterém je smažíte. Některé jeho druhy, včetně jednoho z nejpoužívanějších, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování totiž vznikají škodlivé karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci jednoho z nejdůležitějších orgánů, totiž srdce. Jestli tedy také s oblibou smažíte na běžně dostupném slunečnicovém oleji, zbystřete.

Plné toxických aldehydů
Kvalita olejů se pravidelně testuje. Z testů pak vyplývá, že slunečnicový olej není na smažení vhodný, alespoň tedy druhy, které se vyrábí z odrůd slunečnic vysazovaných v dřívějších dobách. Staré odrůdy slunečnice totiž produkují olej, v němž při teplotách vyšších než 175 stupňů vznikají nežádoucí rizikové látky. Konkrétně pak polynenasycené tuky, kterých právě slunečnicový olej obsahuje vysoké množství. Při zahřívání se pak tyto tuky snadno rozkládají, čímž vznikají toxické aldehydy. Látky, spojované také s vážným onemocněním, jako je Alzheimerova choroba. Stejně tak škodlivé volné radikály a peroxidy lipidů.
Za studena nebo rafinované
Víte, jak se rostlinný olej vlastně získává? Jde o lisování semen rostlin, které obsahují tuky, třeba právě slunečnice. Existují přitom hned dva způsoby, jak z nich rostlinný olej vytěžit. Buď se totiž lisuje takzvaně zastudena, nebo rafinuje při vysokých teplotách a vysokém tlaku. Naprostá většina slunečnicových olejů je rafinovaných, i když toto slovo na etiketě balení nenajdete. Lisují se sice mechanicky, ovšem právě za vyšších teplot. K získání oleje se pak používají i organická rozpouštědla. Existuje ale varianta, která by mohla problém vyřešit.
Pátrejte po označení HOSO
Na trhu jsou už totiž k dostání oleje lisované ze semínek speciálních odrůd slunečnic, označených jako HOSO, tedy High Oleic Sunflower Oil. Počítejte ale s tím, že si za tento 100% slunečnicový produkt s vysokým obsahem kyseliny olejové připlatíte. Taková koupě se ale rozhodně vyplatí. Nová generace stolních olejů je totiž ryze přírodní a vyvinutá pro přípravu pokrmů za vysokých teplot. Má také vysoký podíl zdraví prospěšných látek omega 9 a naopak velmi nízký obsah nasycených a polynenasycených tuků. Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové navíc lépe odolávají oxidaci.

Variantou může být kokosový olej nebo řepka
Jestli tedy chcete smažit zdravěji, zvolte variantu kokosového oleje. Je sice dražší, ale dodává jídlu i velmi jemnou, delikátní chuť. Pokud ale chcete smažit na cenově dostupnějších olejích z tuzemské produkce, sáhněte raději po tom řepkovém, který bývá v regálech většinou hned vedle slunečnicového. Nebo si zjistěte, zda je ten slunečnicový vyrobený z nově vysazovaných odrůd této plodiny. Mezi další oleje vhodné pro smažení patří kromě řepkového oleje ještě palmový nebo rafinovaný olivový olej. Naše babičky by zase nedaly dopustit na klasiku, vepřové sádlo. Je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a minerálů a podle nových studií rozhodně nezvyšuje cholesterol tak, jak se uvádělo dříve.
Uchovávat raději ve skle
A jak olej uchovat, aby vydržel v co nejlepší kondici co nejdéle? Ideální je po nákupu olej doma z plastové lahve přelít a uskladňovat jej v tmavých sklenicích, případně v keramické lahvi. Totéž se týká i dalších a dražších druhů olejů, jako je například olivový, lněný či olej lisovaný za studena ze semínek plodů révy vinné.
Zdroje: www.dtest.cz, www.ceskenapoje.cz, www.akcniceny.cz, www.zdravestravovani.eu, www.vitalia.cz, www.denik.cz