Osvědčený seznam jídel, díky kterým letos na podzim neonemocníte. Dietolog říká: Funguje to
S podzimem přichází čas, který je pro náš organismus zátěžový. Tělo se potýká se změnou počasí, ale také čelí většímu množství virových i bakteriálních onemocnění. Proto je potřeba naše tělo správně podpořit zdravými potravinami, které mu pomohou chránit se před nachlazením a dalšími neduhy.
Ty správné potraviny dodávají tělu nejen potřebné živiny, ale také mu pomáhají vybudovat odolnou imunitu a k tomu přispívají k rychlejší regeneraci. Vyzkoušejte osvědčené tipy, které vám prospějí a nemoc vás nepoloží na lopatky.
Zázrak jménem fermentované potraviny
Fermentované potraviny jako je kysané zelí, kimči, kefír a kombucha jsou pro imunitu mimořádně důležité. Je to díky vysokému obsahu probiotik, tedy živých mikroorganismů, které se starají o naši střevní mikroflóru. Zdravá střeva jsou základem naší imunity (až 70 % imunitních buněk sídlí právě tady), proto bychom o ně měli dobře pečovat. Když budete jíst zkvašené potraviny pravidelně, posilujete tak přirozenou obranyschopnost svého těla.
Na podzim byste potraviny takového typu rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Jak? Kombuchu můžete pít každé ráno, kefír ke svačině, kysané zelí a kimči zase jako přílohu k obědu nebo večeři. Možností je nespočet, a uvidíte, že si i pochutnáte.

Nezapomínejte na citrusy
Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů a antioxidantů, které významně podporují náš imunitní systém, navíc je skvělý proti infekcím a zánětům. Pomáhá také při tvorbě kolagenu, zlepšuje vstřebávání železa a chrání buňky před poškozením. Na podzim byste rozhodně měli zvýšit jeho příjem, ale nesázejte pouze na věhlasné citrusy. Plné vitamínů je také kiwi a červená paprika. Opravdovou vitamínovou bombou jsou šípky, které mají mnohonásobně více vitamínu C než běžné ovoce. Ještě teď v říjnu je můžete natrhat a připravit z nich například čaj nebo sirup.
Ořechy, semínka – to si vaše imunita žádá
Zdravé tuky jsou naprosto nezbytné, aby imunita fungovala tak, jak má. Je to tím, že pomáhají regulovat zánětlivé reakce v těle a podporují buňky ve správném fungování. Esenciální mastné kyseliny, které najdete třeba ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách, udržují zánět pod kontrolou a zachovávají obranyschopnost v rovnováze. Najdete v nich také zinek a selen, což jsou klíčové prvky pro tvorbu bílých krvinek.
Nevyhýbejte se hrsti ořechů nebo semínek každý den, podzimní jídelníček si to žádá. Přisypat si je můžete například do jogurtu nebo do ovesné kaše, výborně chutnají také v salátech nebo jen tak na chlebu s avokádem (které je také bohaté na zdravé tuky).
Podpoří vás také podzimní zelenina
Dýně, mrkev, kapusta, brambory… to všechno je výborná zelenina, která je pro podzim typická. A hlavně! Patří mezi zdroje důležitých vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují obranyschopnost organismu. Dýně například kromě vitamínu C obsahuje také A a E, což je šikovný antioxidant. Mrkev je zase bohatá na betakaroten, kapusta na vitamín C, K, vlákninu a minerály jako draslík.
Uvařte si na podzim například dýňovo-mrkvový krém nebo bramborové noky s kapustou. Taková jídla vám zaručí, že nejen vaše břicho, ale i celé tělo bude spokojené a připravené se bránit všem podzimním nástrahám.

Pomohou také bylinky
Významnými pomocníky v období chřipek a dalších nemocí jsou také bylinky. I když se to nezdá, pravidelné pití bylinkových čajů nebo užívání bylinných kapek může mít velký vliv na podporu obranyschopnosti. Nejznámějším zástupcem těchto bylinek je jistě echinacea, která má antibakteriální a antivirové vlastnosti, navíc stimuluje tvorbu červených krvinek – a ty jsou v boji proti infekcím zásadní.
Vyzkoušejte také zázvor, který obsahuje vitamín C a navíc vám skvěle rozproudí energii po celém těle. Spojte ho s medem a citronem a budete mít mimořádný nápoj plný zdraví.
zdroje: stobklub.cz, dspace.cuni.cz, med.stanford.edu, healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, isappscience.org