Odborník na výživu varuje: Tento pokrm je plný škodlivých látek, přesto ho Češi milují
V české kuchyni existuje spousta jídel a potravin, které nejsou zrovna prototypem zdravého stravování. I tak jsou velmi oblíbené a mnohé z nich i velmi tradičně zakořeněné v tuzemské kulinářské historii. Jídlo, o kterém mluvíme, je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a přesto je stále považováno za velmi kontroverzní pochoutku. Zatímco někteří ho odsuzují pro vysoký obsah nasycených tuků a soli, jiní tvrdí, že je mnohem zdravější než průmyslově zpracované potraviny.
Odborník na výživu potvrdil, že jde z nutričního hlediska o – s nadsázkou řečeno – nejhorší jídlo, které je plné škodlivých látek bránících úbytku na váze. Češi ho ale milují už celá staletí. A s postupem času začínají už i samotní odborníci přehodnocovat své názory na cholesterol a zjišťují, že obsah nasycených tuků v kvalitním sádle není tak vysoký, jak se dříve myslelo.
Škvarky patří k české kuchyni od nepaměti
Základem výroby škvarků je vepřové sádlo. Právě to je jedním z pilířů českých receptů na slané i sladké pokrmy. Patří k nejčastěji využívaným živočišným tukům, které mají v lidské potravě nezastupitelné místo. Škvarky vznikají jako vedlejší produkt při výrobě sádla. To se v syrovém stavu pokrájí na kostičky o velikosti přibližně 2 cm. Nakrájené kousky se dají do hrnce s trochou vody a nechají se vařit. Hotové jsou škvarky ve chvíli, kdy jsou pěkně vypečené a zlatavé. Stejně jako sádlo mají vysoký obsah tuku a také soli, nicméně pokud nejste právě v redukční dietě, nepotýkáte se s vysokým cholesterolem nebo kardiovaskulárním onemocněním, škvarky si v rozumné míře můžete čas od času dopřát. Protože jde o pochoutku s nezaměnitelnou chutí, kterou nenahradíte.

Sádlo není tak škodlivé, když to s ním nepřeháníte
Podle vědců je sádlo mnohem zdravější, než se na první pohled zdá. Když korejští vědci vybírali potraviny podle obsahu živin, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, zařadili vepřové sádlo na 8. místo. Britská BBC, která podle korejské studie sestavovala žebříček stovky potravin, které by na základě svého obsahu měly být ty nejzdravější, zjistila, že je vepřové sádlo bohaté na vitamín B, významné minerály, mastné kyseliny. A co víc, oproti průmyslově zpracovaným potravinám neobsahuje vepřové sádlo, potažmo i škvarky, žádná barviva, dochucovadla ani trans mastné kyseliny, jejichž používání je v mnoha zemích zakázané. Ale nic není černobílé, faktem zůstává, že i přes množství prospěšných látek obsahuje obrovský podíl nasycených tuků, které při nadměrné konzumaci mohou vést k závažným onemocněním, hlavně kardiovaskulárního charakteru.
Vepřové sádlo má využití i v kosmetice
Opravdu. Vepřové sádlo je léty používaný kosmetický přípravek, kterým se snažily vyhladit vrásky už naše babičky. Dříve neexistovaly kosmetické přípravky, jaké známe dnes, a tak se ženy uchylovaly k tomu, co znaly a co měly po ruce. A právě vepřové sádlo se ukázalo jako skvělý pomocník na pružnou pleť a redukci vrásek. Nadto urychluje léčbu jizev, hydratuje a dobře udělá i citlivé pokožce. Dnes se vepřová kůže používá dokonce i v plastické chirurgii. Nemusíte se zdržovat zdlouhavou přípravkou pleťových masek, stačí, pokud si pravidelně na kůži nanesete kvalitní sádlo a necháte ho působit alespoň 20 minut. Odměnou vám bude rozzářená, jemná a hydratovaná pleť.

Ačkoliv jsou škvarky a vepřové sádlo všeobecně považovány za nezdravé, v rozumné míře mohou našemu tělu dodat důležité živiny a látky, které jsou nenahraditelné. Dopřávat by si je však měly pouze osoby, které jsou zdravé a nepodstupují redukční či diabetickou dietu. Všem ostatním doporučujeme škvarky jako občasnou pochoutku, která je v české tradiční kuchyni pevně zakořeněna a má své oprávněné místo v mnoha národních pokrmech.
zdroj: denik.cz, novinky.cz, dumazahrada.cz, idnes.cz, marianne.cz