Odborníci odhalili nejzdravější sladkost světa: Jezte ji každý den. Výčitky z mlsání zmizí a kila půjdou dolů
Cukrovinky jsou sice pro mnoho lidí požitek, ale jak asi většina z nás ví, nemělo by se to s nimi přehánět. Výživoví poradci i někteří lékaři však přeci jen doporučují jíst jednu konkrétní sladkost v malém množství každý den. Někomu ale přitom nemusí vůbec chutnat, jelikož oproti jiným pamlskům není až tak sladká.
Zdravé mlsání si může dopřát každý z nás, když si místo bonbónů nebo zákusků dá kostičku hořké čokolády. Dětem se tím asi zrovna nezavděčíte, ale vaše tělo vám poděkuje. Nesmí se to však přehánět a důležité hlavně je, aby se jednalo o vysokoprocentní čokoládu, která je v menším množství zdraví prospěšná.
Minimum cukru a hodně kakaa
Ačkoliv se jedná o pamlsek, hořká čokoláda obsahuje velké množství živin. Je však nejprve potřeba vysvětlit si rozdíl mezi hořkou a dezertní čokoládou, jelikož mnoho lidí tyto dva produkty zaměňuje. Dezertní čokoláda totiž může být také tmavá, ovšem na rozdíl od té hořké má výrazné nižší podíl kakaové hmoty, a to do 50 procent.

Za vysokoprocentní hořkou čokoládu, která je v malých dávkách zdraví prospěšná, se považuje produkt s obsahem kakaové hmoty 70 % a více. Pokud bychom snědli 100 gramů 70 až 85% čokolády, přijali bychom přibližně 600 kcal a přibližně 42 g tuků, 8 g bílkovin a 46 g sacharidů (z toho pouze 24 g cukru).
Tato pochoutka má navíc poměrně vysoký obsah vlákniny, a to přibližně 11 g na 100 g výrobku. Mimo to je bohatým zdrojem vitamínu K, B a důležitých minerálů, jako jsou například hořčík, zinek, železo, selen, mangan nebo třeba draslík. Zároveň také pomáhá chránit lidský organismus před volnými radikály, neboť obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty.
Zdravotní benefity
Řada výživových odborníků tvrdí, že střídmá konzumace vysokoprocentní čokolády může pomoci snížit pravděpodobnost rozvoje srdečních chorob. Je to dáno tím, že obsahuje flavanoly, polyfenoly a teobromin, což jsou látky, které ovlivňují vysoký krevní tlak a cholesterol. Díky flavanolům dochází ke stimulaci produkce oxidu dusnatého v těle. Ten má na svědomí roztahování cév, čímž se zlepšuje průtok krve. Obsažené polyfenoly a teobromin pak mohou zase snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Vědci se dále shodují i na tom, že konzumace vysokoprocentní čokolády zlepšuje náladu a kognitivní funkce, pomáhá při průjmu a podporuje funkci ledvin. Navíc je dobrým pomocníkem i v boji s nespavostí, jelikož obsahuje látky, jež mají pozitivní vliv na spánek. Konkrétně se jedná o hořčík, tryptofan a už zmíněné flavonoidy.

Aby toho nebylo málo, hořké čokoládě někteří vědci přisuzují též protizánětlivé účinky. Látky, které obsahuje, mohou totiž údajně ovlivňovat střevní mikrobiom a podporovat protizánětlivou aktivitu. Nicméně tyto poznatky byly zatím zjištěny jen při pokusech na laboratorních zvířatech a pro jejich potvrzení je zapotřebí provést další výzkumy.
Dopřejte si ji, ale s mírou
Vzhledem k tomu, že na výrobcích není zpravidla uveden obsah flavanolů ani polyfenolů, je těžké říci, jaké množství vysokoprocentní čokolády by měl člověk denně sníst, aby maximalizoval její zdravotní přínosy. Obecně však platí, že čím více kakaa produkt obsahuje, tím více flavanolů se v něm nachází.
Ačkoliv hořká čokoláda obsahuje málo cukru, stále se v ní nachází poměrně vysoké množství tuku. Z toho důvodu není vhodné konzumovat ji ve velkém množství a zejména pak jedinci trpící obezitou nebo nadváhou by ji do svého jídelníčku měli zařazovat s rozumem. Pokud jste však v dobré kondici a nemáte žádné stravovací omezení, jedna až dvě kostičky vysokoprocentní čokolády denně jsou naprosto v pořádku.