Obsahuje hodně bílkovin a mikroživin a málo tuku. Ideální pro děti a seniory
Tato potravina je výborným zdrojem bílkovin a stopových prvků. Má tak nízký obsah tuku, že je vhodná zejména pro děti, seniory, sportovce a lidi s citlivým trávením. Je běžně a celoročně dostupná a navíc při jejím nákupu nemusíte utratit majlant. Když ji zařadíte do svého pravidelného jídelníčku, zmizí vám vrásky, zharmonizuje zažívání a k tomu všemu budete spát jako když vás do vody hodí.
Že maso nemůže mít pozitivní účinky na zdraví, kondici a duševní pohodu? Omyl. Tenhle druh masa tohle všechno umí. A mnohem víc. Není totiž maso jako maso. Některé přináší tělu spoustu nutrientů, jiné je pro něj spíše přítěží. Obzvláště to tučné. Možná si vybavíte tradiční americké Vánoce a vekou rodinu kolem stolu, na kterém dominuje obří pečený pták. Ano, právě krůta je masem, které se považuje za natolik přínosné a kvalitní, že se v mnoha zemích světa konzumuje při svátečních příležitostech a světoví šéfkuchaři z něj vytvářejí reprezentativní pokrmy.

Lehké a dobře stravitelné
V oblibě jej pro jeho chuť, lehkost a přínosy měli už staří Aztékové, tak proč jej také nezařadit do jídelníčku? Vždyť je lehké, dobře stravitelné a obsahuje mnohem méně tuku, než jiné druhy masa, především vepřové, kterého se v Česku přesto sní na hlavu zhruba 43 kilo ročně, zatímco drůbežího včetně krůty jen 29 kilo. To krůtí ale obsahuje vitaminy skupiny B, které podporují zdraví trávicího traktu a metabolismu, a mají také pozitivní vliv na celou řadu dalších orgánů v těle. Navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin, důležitých pro růst a udržování svalové hmoty. Stačí sníst stogramový plátek krůtího masa, a máte splněnou polovinu denní normy příjmu bílkovin. Je zásobárnou kolagenu, což je dobré pro regeneraci pokožky, vlasů i nehtů. Když budete toto maso konzumovat pravidelně, pomůže vám zredukovat vrásky a udržovat pleť a pokožku hydratovanou. Je také zdrojem dalších dvou klíčových látek, a to zinku a selenu, kterého je v něm vysoké množství. Jestli tedy máte citlivý žaludek a po každém masitém jídle se cítíte, jako byste snědli balvan, pak je právě krůtí maso pro vás ideální volbou. Díky vápníku, hořčíku a vitamínu D budou silnější i kosti.
Na tradiční i trendové vaření
Z krůtího masa můžete připravit i modernější a trendovější jídla. Například hamburger z mletého krůtího se spoustou čerstvé zeleniny, špíz s krůtím masem, lilkem a čerstvými žampiony nebo třeba krůtí quiche s brusinkami a pórkem. Hodí se na přípravu oblíbené „číny“, stejně jako k smetanovým omáčkám se sušenými rajčaty a tagliatelle. Krůtí stehna a křídla se hodí na pečení, maso je ale malinko sušší, a tak přidejte i kousek slaniny. Můžete sem tam udělat změnu, a pečené krůtí stehno podávat třeba k dušenému zelí, například cuketovému, dýňovému či kedlubnovému. Ve srovnání s kuřecím masem je to krůtí sice zhruba o čtvrtinu dražší, když si ale počkáte na akci, můžete kilo krůtích prsou pořídit i za 129 korun, stehna pod stokorunu za kilo. Ořezy se hodí na vývary, jatýrka zase na cibulku s dušenou rýží nebo s plátkem čerstvého chleba. Pozor na delší úpravu krůtího masa v troubě nebo na pánvi, umí se při ní lehce vysušit. Krůtí maso je velmi dietní, a tak jej můžete podávat už menším dětem, stejně jako seniorům. Jeho dobrá stravitelnost poslouží i lidem v dietních programech, například po operacích nebo při hubnutí.

Omezte zpracované krůtí výrobky
Přestože je krůtí maso výhodné pro tělo a nezatíží peněženku, je důležité omezit některé zpracované krůtí výrobky, jako je krůtí šunka, párky nebo nugety. Ty totiž mohou obsahovat velký podíl soli a jsou tak rizikové pro krevní tlak a zvyšují riziko rakoviny žaludku. Navíc se do nich pro zvýraznění chuti přidává sodík, tedy látka, která se zároveň využívá i jako konzervant. Vždy tak dávejte přednost nezpracovanému krůtímu masu a šunku si zkuste připravit třeba v domácím šunkovaru.