Oblíbenou pochutinu Čechů čeká raketové zdražení. Prognózy pro příští měsíce nejsou vůbec příznivé
Pochutina, která má v našich končinách dlouhou tradici. Už naši předci ji využívali k dochucování a doslazování nápojů i pokrmů. Jde o potravinu, která je založená na přírodní bázi, a právě proto je tolik oblíbená a zdravá. Na našem kontinentu najdeme záznamy o jejím užívání už ve starém Řecku a Římě. Dodnes má pevné místo v přírodním léčitelství nejen u nás, ale i ve světě.
Za produkcí tohoto ochucovadla a přírodního zdroje prospěšných látek stojí jedinečný druh hmyzu, který svojí pílí a úsilím dokáže nasbírat dostatečné množství nektaru, a to i z velkých vzdáleností. Ten pak s pomocí ostatních jedinců ukládá na speciální místa, kde se nektar společně s hmyzím enzymem postupně zahušťuje, až je z něho materiál vhodný k vytáčení, což je finální výrobní procedura.
Oblíbenou pochoutku Čechů letos zřejmě opět čeká zdražení
Není novinkou, že se čeští včelaři dlouhodobě potýkají s nadměrným úhynem svých včelstev. Sčítání škod po zimě ještě není hotové, ale vše nasvědčuje tomu, že včel opět markantně ubylo, a to se pravděpodobně odrazí i v cenách letošního tuzemského medu. Za nezvyklým vymíráním včelstev stojí v první řadě klimatické změny, a to hlavně sucho, které je rok od roku horší a včelám rozhodně nesvědčí. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu a velikost včelstev jsou zásahy do krajiny s úbytkem kvetoucích rostlin a také napadení škůdci a infekčními chorobami, které jsou pro včely smrtelné. Mezi ty nejhorší patří varroáza. Tím, jak se včelstva zmenšují, logicky dochází k menší produkci medu, protože zkrátka není z čeho vytáčet. Čeští včelaři se proto bojí, jak to s medem letos bude. A už teď předpovídají, že pravděpodobně budou muset zdražovat. Dobrou zprávou však je, že cukr, kterým včelaři dokrmují, oproti loňským rokům zlevnil, a tím by se ztráta mohla trochu vyrovnat, takže by důsledky pro spotřebitele nemusely být tak hrozivé.

Kvalitní med nenahradí žádné alternativy
Kromě úbytku včelstev a výkyvů počasí včelaři bojují i se spotřebitelskými požadavky na co nejnižší ceny medu, tím se do popředí dostává stále větší množství zahraničního falšovaného medu, který zaplavuje evropský trh. Dle kontrol je med jednou z nejfalšovanějších potravin vůbec, a Evropská unie (EU) na to zareagovala. Od konce loňského roku se na evropském trhu smí objevovat pouze produkty předem schválených a prověřených výrobců. Nekvalitní nebo náhražkový med je většinou plný barviv, sladidel a mnohdy i nečistot. V dobré víře tak často konzumujeme nekvalitní náhražku, která má k léčivému produktu na míle daleko. Poctivý med na první pohled se stoprocentní jistotou nepoznáte, ale určité indicie o jeho kvalitách přece jen sledovat můžete. Prvním kritériem je hustota. Med nesmí téct, spíše se jen pomalu přelévat. Stejně tak je důležitá konzistence. Med by proti světlu neměl vykazovat žádné vrstvy, které by ukazovaly na příměs nevhodných složek.

Prognózy pro příští měsíce nejsou příznivé
Vzhledem k tomu, že jaro teprve začíná, včelaři nedokážou přesně odhadnout, jak to s medem nakonec dopadne. Je možné, že ho vzhledem k suchému počasí čeká raketové zdražení, ale vše závisí na mnoha okolnostech. Pokud se počasí umoudří, dostatečně zaprší, nezačnou panovat vysoké teploty a rostliny k opylování budou rozkvétat postupně tak, aby včely stihly nanosit dostatečné množství nektaru, může se cena medu pohybovat na přípustné hranici. Vloni se ceny pohybovaly mezi 160 až 230 korunami za kilogram podle konkrétního druhu medu. Lze zatím jen spekulovat, jestli cena poroste vzhůru, nebo se udrží na stejné hranici.
Pokud máte rádi med a využíváte ho v kuchyni, nakupujte u místních včelařů, u nichž máte větší jistotu toho, že mají med poctivý a neředěný. Jen tak budete moci využívat všech jeho blahodárných účinků a také jedinečných chuťových vlastností. Navíc podpoříte české včelaře a tuzemské podnikání.
zdroje: denik.cz, techbyte.sk, ct24.ceskatelevize.cz, novinky.cz