Tohle používáme v kuchyni každý den, ale čistota jde stranou. Je to líheň nebezpečných bakterií
Kuchyně by jako prostor pro přípravu a skladování jídla měla být bezesporu tím nejčistším místem v domácnosti. A i když se o to, seč nám síly stačí, velmi poctivě snažíme, občas nás dožene problém, který všechno naše úsilí nemilosrdně zhatí. Ale nezoufejte, jakmile odhalíte, co vám v kuchyni může způsobit problémy, rychle s tím zatočíte.
No schválně. Věřili byste tomu, že kuchyňské vybavení, které je primárně určeno k čištění a umývání, nám může ve skutečnosti prokazovat medvědí službu? A místo aby nám pomáhalo dělat kuchyni čistší, přináší do ní mnoho nebezpečných bakterií, pro něž v kuchyni rozhodně není místo.
Houbička na nádobí je líhní nebezpečných bakterií
Přijde vám úplně nereálná představa, že houbička, která je primárně určena k čištění, dokáže v některých případech dělat přesně pravý opak? Bohužel je to tak, pokud jí nevěnujete dostatečnou péči a nebo ji používáte nevhodně, opravdu se může stát líhní bakterií ve vaší domácnosti.
Podle německých vědců, kteří se věnovali výzkumu použitých houbiček na nádobí z různých domácností, může houbička obsahovat na 1 cm plochy přes 50 miliard různých zdraví škodlivých bakterií. Tím, že je většinu času vlhká, je ideálním místem pro rychlé množení nebezpečných organismů, pro něž je takové prostředí přímo požehnáním.

Klíčem k čistotě je častá výměna a správné použití
Riziku přemnožení bakterií předejdete hlavně vhodnými hygienickými zásadami. Houbičku na nádobí měňte často a pravidelně. A i když na to není žádné dogmatické pravidlo, četnost výměny nejpozději jednou týdně se jeví jako optimální. Po každém použití ji dočista opláchněte horkou vodou, případně vyvařte v myčce nádobí. A je-li to možné, skladujte ji na vzdušném místě, kde bude dobře schnout.
Buďte také důslední v tom, na co houbičku používáte, a nikdy ji nezaměňte. Houbičkou, kterou umýváte nádobí, nečistěte kuchyňskou desku, ledničku nebo třeba vodovodní baterii a dřez. Tím vším podpoříte bakterie v jejich růstu. A koledujete si o velké zdravotní problémy. Největší problém představuje určitě kontakt houbičky se syrovým masem, pokud se vám taková situace přihodí, houbičku raději ihned vyhoďte.
Využijte barev. Tím, že je na trhu dostupná velká spousta barevných variant, můžete doma snadno rozlišovat, na co je která houbička určená. Snadný barevný systém pomůže k tomu, aby se zorientovali kromě vás i další členové domácnosti, a u vás tak zavládla maximální čistota bez nezvaných návštěvníků.
Myslete na životní prostředí
Houbičky na nádobí jsou skvělými pomocníky, ale jejich nevýhoda tkví v tom, že zbytečně zvyšují produkci odpadu. A přitom to jde jinak, chytřeji a lépe. Dejte šanci kompostovatelným materiálům a sami budete překvapení, jak skvělou službu v úklidu kuchyně vám prokážou.
Oblíbeným materiálem ekologických mycích houbiček je bambusové vlákno, které ve spolupráci s bio bavlnou dokáže vytvořit univerzální hadřík, kterému neodolá žádná nečistota. Použitou a znečištěnou žínku můžete bezpečně vyprat na vyšší teplotu v pračce. Její životnost v běžné domácnosti je až několik měsíců, poté se jí snadno a ekologicky zbavíte na kompostu.

Klasickou drátěnku snadno nahradí kartáček vyrobený z kokosových vláken. Je silný a zároveň jemný, takže nepoškrábe ani hladké a náchylné povrchy. Zároveň s ním odstraníte i velmi odolnou špínu, které je v kuchyni neustále dostatek. Výhodou kokosu je, že na něm bakterie nejsou schopné žít, takže je opravdu hygienicky čistým pomocníkem, který se na konci životnosti rozloží v domácím kompostu.
Úklid kuchyně je každodenní povinností, a je proto dobré vědět, jak na to, abyste si nepřidělávali práci a zároveň měli domácnost maximálně čistou.
zdroje: tv.nova.cz, ireceptar.cz, apetitonline.cz