Nový hit mezi Čechy: Tohle vás nakopne lépe než ranní káva. A bez vedlejších účinků
Asi jen málokdo si umí své ráno představit bez šálku kávy. Stále více lidí se jí ale vzdává a nahrazuje jiným nápojem. Ten totiž kromě energie tělu dodává také celou řadu zdraví prospěšných látek a má minimum vedlejších účinků.
Káva je životabudič. Miliony, ne-li miliardy lidí s šálkem tohoto nápoje začínají svůj den, aby ze sebe setřásly ospalost a připravily se na všechny povinnosti. A spousta z nich u jednoho šálku rozhodně nezůstane a v průběhu dopoledne a odpoledne si dopřeje další.
Pravdou je, že káva díky obsahu kofeinu skvěle nastartuje tělo i mozek. Zároveň se ale k její konzumaci pojí několik vedlejších účinků, které už tak pozitivní nejsou. Není proto divu, že řada lidí vyměnila kávu za úplně jiný nápoj. A sice yerba maté.
O co vlastně jde?
Yerba maté je nápoj, který pochází z Jižní Ameriky. Nejrozšířenější je pak pravděpodobně v Argentině. Připravuje se ze sušených listů cesmíny paraguayské a oblíbený je hlavně pro své povzbuzující účinky. Obsahuje totiž stejně jako káva kofein, kterému se ovšem často v souvislosti s maté říká matein.
Kromě toho je ovšem tento nápoj bohatý na celou řadu vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Z nich je v maté hojně zastoupen hlavně quercetin. Jde o významný antioxidant, který odolně bojuje proti stárnutí buněk, posiluje imunitu a snižuje stres. Konzumace yerba maté tak povzbudí tělo, ale zároveň podpoří zdraví.

Lepší než káva
Důvodů proč pít yerba maté je tak celá řada. Ovšem i samotná káva má mnoho zdravotních benefitů. Na rozdíl od maté je ale také známá pro řadu negativ. Jedněmi z nich jsou nervozita, zvýšený krevní tlak a třes. Snad každý, kdo si pravidelně dopřává kávu, někdy pociťoval tyto nepříjemnosti. U yerba maté je ale pravděpodobnost jejich výskytu mnohonásobně nižší.
Maté totiž obsahuje polyfenoly theobromin a theofylin. Tyto dvě látky způsobují rozšíření cév, čímž také snižují krevní tlak. Pomáhají i například při astmatu, neboť umí uvolnit průdušky. Díky zmíněným polyfenolům tak maté dodává tělu energii, avšak bez vedlejších účinků. Kromě toho maté napomáhá ke správné funkci ledvin a zlepšuje látkovou výměnu.
Pomůže i při hubnutí
Yerba maté je velmi populární u jedinců, kteří bojují s nadváhou. Jak bylo řečeno, obsahuje kofein, díky kterému je člověk obecně více akční a může se tak s chutí věnovat různým fyzickým aktivitám. To ale není všechno.
Umí totiž skvěle potlačovat chuť k jídlu, díky čemuž je jeho konzumace obzvlášť vhodná ve chvíli, kdy vás honí mlsná a máte chuť na nezdravé pochoutky. Není divu, že této vlastnosti využívali už dávní obyvatelé Jižní Ameriky v dobách, kdy finančně strádali a museli šetřit jídlem. Za tímto benefitem stojí i fakt, že maté napomáhá ke stabilizování hladiny cukru v krvi. To je důležité nejen při hubnutí, ale obecně i pro zachování pevného zdraví a předcházení vzniku cukrovky.

Každá mince má dvě strany
I když by se po přečtení výše zmíněných informací mohlo zdát, že je yerba maté elixírem pro dlouhověkost, nic se nemá přehánět. Ve vyšších dávkách může způsobovat pochopitelně nespavost, podráždění žaludku, bolesti hlavy a v krajních případech také nevolnost, zvracení nebo zvonění v uších.
Tím, že maté rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak, by se jeho konzumaci měli zcela vyhnout lidé, kteří se právě s nízkým tlakem léčí. Stejně tak není vhodné pro těhotné a kojící ženy.
Platí tedy, že byste tento nápoj i přes jeho blahodárné účinky na zdraví měli pít s rozumem. V ideálním případě byste měli denně vypít maximálně 4 šálky maté.
Snadná příprava
Yerba maté se tradičně popíjí z kalabasy, což je nádoba vyrobená z tykve, a pomalu se usrkává speciálním kovovým brčkem. Nápoj si ale můžete vychutnat i z klasického šálku. Ideálně jej nejdříve připravte ve french pressu. Nasypte do něj 2–3 lžičky sušených listů a zalijte je menším množstvím studené vody. Jde o to, aby listy nejdříve vodu nasákly a vytvořila se jakási kaše. Pak přilijte 250 mililitrů vody o teplotě mezi 70–80 °C a nechte maté louhovat 5 minut. Nakonec stlačte sítko ve french pressu a můžete nápoj vychutnávat.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, mayoclinic.org