Vypadá to nevinně, ale v mikrovlnce z toho vzniká jedovatý koktejl. Češi to používají pořád
Mikrovlnky nám usnadňují život už nějaký ten pátek. Jenže jejich používání není vždycky právě nejbezpečnější. Potíže mohou nastat při „setkání“ s některými druhy nádobí. A mohou být nemalé.
První komerčně využitelná mikrovlnná trouba spatřila světlo světa před téměř 80 lety, konkrétně v roce 1947. Současné kuchyňské spotřebiče však moc nepřipomínala. Byla vysoká dva metry a vážila zhruba 400 kilogramů. Její cena? 3 000 dolarů! Postupem času se ale mikrovlnky staly rozměrově, hmotnostně i cenově dostupnějšími. Jenže ne vždycky jsou bezpečné. Za problematické lze označit některé druhy nádobí. Jeden materiál může být dokonce zdravotní tikající bombou.
Není nádobí jako nádobí
Melamin je látka k výrobě umělých hmot. Vyrábí se z něj i nádobí, které se běžně používá v domácnostech, ale třeba také při kempování či dalších outdoorových aktivitách. K tomu ostatně vybízí, protože je odolné, ale zároveň lehké, funkční a snadno omyvatelné (lze ho dát i do myčky). Nemusíte se tedy bát, že se při první příležitostí rozbije. Proto se z melaminu poměrně často vyrábějí talíře nebo hrnečky pro děti. Objevují se ovšem informace, které by mohly vyděsit nejedny rodiče. Měli by se bát o zdraví svých potomků?

Melaminové nádobí a mikrovlnky
Ukazuje se, že pokud se melamin příliš zahřeje, může se začít tavit a potenciálně unikat do potravin a nápojů. Upozorňují na to třeba experti německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik, ale také další odborníci. Při vyšších teplotách se z nádobí může uvolňovat značné množství melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Druhá jmenovaná látka přitom není nebezpečná pouze při pozření, ale stačí už pouhé její vdechování. Rozhodně tedy není o co stát.
Odborníci proto došli k závěru, že by se melaminové nádobí rozhodně nemělo používat při ohřevu potravin v mikrovlnkách. Větší rizika přitom existují hlavně u delšího ohřevu a při vyšších teplotách. Neměli byste jej určitě zahřívat nad 70 °C. Obecně je ideální používat v mikrovlnných troubách jen takové nádobí, u kterého máte jistotu, že je pro to určené. Výrobky vhodné do mikrovlnek jsou obvykle vyrobeny z keramických komponentů, tedy ne z melaminu. Vždy byste měli postupovat podle pokynů výrobce. Čtěte tedy informace z návodů.
Co ještě nepatří do mikrovlnky?
Mikrovlnná trouba je perfektní vynález. Šetří čas i energii a navíc se snadno používá. Některé nádobí do ní ale zkrátka a dobře nepatří. Jaké, kromě melaminového?
- V mikrovlnkách nepoužívejte nádobí křehké. Mohlo by totiž jednoduše prasknout.
- Používat byste neměli ani nádobí s dekorem s obsahem kovů. Může jít o zlato či stříbro. Takové kousky mohou při používání jiskřit.
- Existuje plastové nádobí, které je odolné a určené pro mikrovlnné trouby. Jenže další výrobky tohoto typu se mohou při zahřívání deformovat či roztavit.

Je melaminové nádobí (ne)bezpečné?
Vraťme se na závěr k melaminu. Je nádobí z této sloučeniny bezpečné, nebo byste se mu doma raději měli vyhnout? Nemusíte se obávat. Je nerizikové i při každodenním použití. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ostatně uvedl, že melamin je bezpečný, ale ani podle jeho výzkumů byste ho skutečně neměli používat v mikrovlnné troubě. Někteří odborníci taky důrazně doporučují, aby byl na příbalovém letáku melaminového nádobí vždy nápis typu „nepoužívat v mikrovlnné troubě“, který by měl být jasně viditelný. Toto nebezpečí tedy berte vážně.
Tip na závěr: Podle FDA se melamin může více uvolňovat do kyselých potravin. Patří sem třeba rajčatové pokrmy. Riziko ovšem opět existuje spíše až při delším zahřátí a vyšších teplotách.