Nikdo mi nevěřil, že babiččin trik na lívance opravdu funguje. Teď všichni souhlasí, že lepší nejedli
Snad každý se shodne na tom, že ty vůbec nejlepší a nejnadýchanější lívance uměly připravit jen naše babičky. A není divu. V rukávu totiž měly osvědčené fígle, díky nimž byla tato sladká pochoutka naprosto luxusní.
Lívance patří k těm vůbec nejoblíbenějším sladkým pokrmům. Dozlatova opečené placičky potřené marmeládou, tvarohem anebo třeba jen posypané skořicovým cukrem milují jak děti, tak také dospělí. Přesto se ale jen málokomu podaří je připravit tak, aby byly uvnitř dokonale jemné, krásně nadýchané a zvenku jen lehce křupavé. Naše babičky to ale uměly. Čím si při přípravě lívanců pomáhaly?
Trik s perlivou vodou
Klasický recept na lívance sestává pouze z mouky, vajíček, mléka, cukru, droždí a špetky soli. Ne vždy ale droždí pracuje tak, jak by mělo, a tak ve výsledku mohou být lívance na první pohled sice nadýchané, ale uvnitř poněkud tužší. Tomu se dá ale velmi snadno předejít a pojistit si, že budou lívance skutečně jako obláček.
Stačí jednoduše část mléka v receptu nahradit obyčejnou perlivou vodou. Nezapomeňte, že by neměla být úplně ledová, spíše by měla být pokojové teploty, aby nijak nenarušila proces kynutí. Perlivá voda v těstě vytvoří bublinky navíc, díky kterým budou lívance po usmažení dokonale nadýchané.

I nekynuté lívance mohou být nadýchané
Ve Spojených státech velmi populární „pancakes” si v průběhu času našly cestu i k nám a jejich obliba stále stoupá. A není vlastně divu. Na přípravu jsou totiž mnohem jednodušší než klasické české lívance. Neobsahují žádné droždí, a tak nemusíte čekat, než těsto vykyne. Má to ale jeden háček. Takové lívance, v nichž je droždí nahrazeno kypřicím práškem anebo jedlou sodou, nikdy nebudou tak nadýchané jako ty kynuté. Tedy pokud se při jejich přípravě nevyvarujete jedné z nejčastějších chyb.
V mnoha receptech na americké lívance se dozvíte, že jednoduše stačí všechny ingredience smíchat v jedné míse, aby vzniklo hustější těsto. To ale není tak docela pravda. Je totiž potřeba oddělit žloutky od bílků. Pak se utřou žloutky s cukrem do pěny, přidá se mouka, mléko, trochu rozpuštěného másla, špetka soli a větší špetka kypřicího prášku. V úplném závěru, když vymícháte hustější těsto, vyšlehejte z bílků tuhý sníh, který opatrně zapracujete do těsta. Budete možná až překvapení z toho, jak vláčné a nadýchané lívance budou. Sníh z bílků totiž umí s těstem hotové zázraky.
Pozor na suché ingredience
Při přípravě lívanců je potřeba postupovat pomalu a žádný krok neodbýt. Co lidé často podceňují a považují za zbytečné, je prosívání suchých surovin. Vždy do mísy přes jemné sítko prosejte mouku společně s kypřicím práškem a případně i moučkovým cukrem, chystáte-li se jej používat. Díky tomu se mouka krásně provzdušní a lívance tak budou extra jemné.

S oním cukrem ale opatrně. Jestliže nepřipravujete kynuté lívance, které pochopitelně trochu cukru potřebují pro to, aby mohlo začít droždí pracovat, raději do těsta vůbec žádný cukr nedávejte. Při smažení totiž začíná velmi rychle karamelizovat, kvůli čemuž riskujete, že se lívance na pánvi budou připalovat ještě předtím, než budou uvnitř hotové.
Nezapomeňte na to, že marmeláda, čokoládová pomazánka, oslazený tvaroh anebo třeba skořicový cukr při servírování lívance osladí více než dostatečně. Není tedy vůbec žádný důvod pro to přidávat cukr do těsta.
Jaký tuk zvolit při smažení?
Abyste lívance pozvedli do absolutních výšin a udělali z nich takřka gastronomický zážitek, je důležité zvážit i to, na jakém tuku je budete smažit. Mnozí používají obyčejný slunečnicový nebo řepkový olej. Mnohem lépe ale uděláte, když sáhnete po přepuštěném másle. Nejenže se budou lívance podstatně méně připalovat, ale také jim přepuštěné máslo dodá neodolatelnou oříškovou vůni a chuť.
Zdroje: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz