Neznámá plodina s mnoha výhodami: Objevte ji pro svou zahradu
Řada z nás má jistě své zahrádky a záhonky. Na nich se pak věnujeme pěstování rozmanitých plodin a květin, ať už pro čistě estetické, nebo i praktické využití. Pro oba druhy využití existuje řada oblíbených plodin, které jistě každý zahrádkář zná. Najdou se však i takové plodiny, o kterých jste možná neslyšeli. A přitom s sebou nesou mnoho pozitiv.
Mnoho z nás se pravidelně věnuje péči o své záhony. Ať už z důvodu klidu, který z takové činnosti plyne, nebo přímo pro sklizeň, pro kterou lze najít mnoho praktických využití. Někteří z nás jsou zkušenými zahrádkáři, jiní jsou začátečníci. Obě skupiny však jistě najdou mnoho využití této nepříliš známé rostliny. A jednou z jejích výhod je právě její nenáročnost, kvůli které je vhodná i pro začínající zahradníky.
Kříženec dvou oblíbenců
Josta (latinsky Ribes x nidigrolaria) je hybridní rostlina, která vznikla nakřížením černého rybízu a angreštu – obou to velmi oblíbených plodin, vyskytujících se na mnoha tuzemských záhonech. Právě kvůli jejímu hybridnímu původu ji ve volné přírodě nenajdeme – na zahrádkách se však objevuje čím dál tím častěji, mimo jiné i kvůli své nenáročnosti a vysoké schopnosti adaptace.
Je to rostlina nepříliš vybíravá na teploty – hravě zvládne chladnější, ale i teplé počasí. Zpravidla je pěstována ve formě keře, lze se však setkat i s variantou roubovaného stromu, pěstovaného na kmenu příbuzné meruzalky. Josta nese plody, které svým vzhledem připomínají jak angrešt, tak rybíz. Po rybízu jsou tmavé, avšak od angreštu přebírají větší velikost. Jejich chuť je pak sladkokyselá, zároveň jemnější, než chuť plodů černého rybízu.

Mnoho využití
Lahodné plody josty lze zcela bez problémů jíst syrové. Existuje však celá řada kuchyňských využití, kvůli kterým si jostu jistě oblíbíte. Lze ji totiž použít při pečení koláčů i při výrobě studených dezertů. Zároveň však lze plody josty jednoduše kompotovat a zpracovávat do marmelád, ovocných šťáv a smoothies. Z těchto důvodů je tedy velmi snadné jí zařadit do svého kuchyňského repertoáru, neboť vám může asistovat při celé řadě kulinářských činností.
Jostu pak lze taktéž snadno použít do kompostu, avšak k těmto účelům je vhodné protřídit listy a zbavit se těch, které se zdají napadené chorobami. Odříznuté větve lze též kompostovat, případně využít k namnožení rostliny. Ideální způsob jak se jich zbavit je pak nechat je vysušit a posléze spálit.
Nenáročnost pěstování
Pěstování josty je vzhledem k její odolnosti vůči teplotám poměrně nenáročná záležitost. Tam, kde rostou maliny, či ostružiny, se jistě bude dařit i jostě. Ideální je pro ni hlinitá, přiměřeně vlhká a živná půda. V případě pěstování na suché půdě bude vyhledávat vlhčí místa a sklizeň bude menší, stejně tak jako samotné plody. Proto je důležité zvolit správnou půdu.
Jostě se zároveň daří na slunci, což je další faktor, který byste během výsadby měli brát v potaz. Pěstovat ji pak lze ve všech nadmořských výškách, které se v našich končinách vyskytují.

Kdy a jak je ideální ji pěstovat?
Výsadba a přesazování jsou pak vhodné hlavně na jaře, nebo na podzim – ideálními měsíci jsou březen až květen, respektive říjen až listopad. Josta kvete na jaře a zhruba v polovině července plodí. Pěstovat jostu je pak vhodné ve dvojicích – kvůli možnosti opylování. Pozor však, aby se rostliny nenacházely moc blízko u sebe – zachovejte rozmezí alespoň 1,5 až 2 metry. Pokud však ve dvojici rostlinu pěstovat nechcete, samotné se bude dařit taktéž dobře.
Průběžná péče je důležitá
Pokud pak chcete, aby se jostě ve vaší zahradě skutečně dařilo, je důležité jí věnovat další péči, jako je například prořezávání. Řez josty by pak měl být prováděn zejména kvůli zachování plodnosti rostliny a tím pádem i kvality plodů. Zachovávat na své zahradě přestárlé keře se spoustou mrtvých větví je taktéž zbytečností – proto je důležité se jejich protřídění alespoň občas trochu věnovat.
Dalším důvodem pro prořezávání je pak pak korigování růstu rostliny. Josta bez výchovné péče totiž dokáže růst poměrně chaoticky – zachovat její tvar ve zvládnutelné formě je tedy žádoucí.
Během suchých měsíců je pak důležité i zavlažování, aby se vaší rostlině skutečně dařilo. Přistoupit můžete i k mulčování – tím si zajistíte úspěšnější zadržování vlhkosti v půdě, ale zároveň potlačíte růst plevele.
zdroje: jaktak.cz prozeny.cz cestakbydleni.cz skrblik.cz