Nestíháte péct? Toto vánoční cukroví vás zachrání: Bez pečení a do pár minut. Zvládne i úplný nešika
Vánoce jsou za rohem a ke svátkům samozřejmě patří nejen vůně cukroví, vánoční atmosféra, ale také stres. Pokud máte letos hodně práce a nestíháte péct, je tady skvělý trik na nepečené dobroty, které zvládnete připravit levou zadní za pár minut. Nepotřebujete k tomu žádné složité recepty ani extra kuchařské dovednosti. Vaši rodinu i přátele tímto cukrovím ohromíte.
Výhodou nepečeného cukroví je fakt, že si mnohdy vystačíte se surovinami, které máte běžně doma. Ve většině případů na podobné recepty potřebujete čokoládu, kakao, moučkový cukr, mouku, vejce a ořechy. U nepečených dobrot navíc nemusíte předehřívat troubu ani složitě vykrajovat z těsta. Postačí vám čistě omyté ruce a pár minut času. To, co si doma vytvoříte z trošky surovin, navíc můžete darovat jako domácí jedlý dárek. Stačí cukroví pěkně nazdobit a dárkově zabalit například do celofánu.
Zvládnou to i úplní začátečníci a nešikové
Mezi nejlepší nepečené cukroví patří rozhodně kuličky Raffaelo inspirované známým oblíbeným dezertem z kokosu. K receptu potřebujete pouhé tři ingredience a příprava je velmi jednoduchá. Postačí vám jedna plechovka Salka, sáček strouhaného kokosu a sáček mandliček. Ze Salka a kokosu smícháte v míse souvislou směs, kterou necháte v lednici alespoň na dvě hodiny ustát. Poté z těsta rukama tvoříte malé kuličky, do jejichž středu natlačíte mandli. Hotové kuličky ještě obalíte v kokosu a dáte opět chladit, tentokrát přes noc. Kuličky Raffaelo skladujte celou dobu v chladu. Rozhodně vám ale v lednici dlouho nezůstanou. Tuto pochoutku si zkrátka zamilujete. Pokud budete chtít kuličky ještě „vytunit“, můžete do Salka během míchání s kokosem přisypat i trochu kakaa. Vytvoříte si tak dvoubarevné cukroví, které bude na talíři nebo v dárkové krabičce vypadat naprosto skvěle.

Kokosový salám? Prvotřídní dobrota!
Příprava kokosového salámu bude bavit nejen vás, ale také vaše děti. Potřebovat budete opět jednu plechovku Salka, sušené mléko, kakao a potravinářské barvivo. Sušené mléko spojíte v míse se Salkem v hladkou směs a rozdělíte na dvě porce. Jednu porci necháte tak, jak je, a do druhé přidáte pár kapek potravinářského barviva (nejlépe gelové konzistence). Po lehkém zatuhnutí přelijete obě vrstvy přes sebe na pečící papír a uhladíte. Nyní lehce posypete kakaem a zarolujete stylem rolády. Jednotlivé rolády poté nakrájejte na delší kousky a tyto pak obalte v kokosu. Uchovávejte v chladu, ideálně v lednici.
Hrudky z burizonů chutnají všem
Na burizonové hrudky si připravte 20 dkg ztuženého tuku, 30 dkg čokolády, 2 balení burizonů, 6 lžic Malcaa a dortové oplatky. Tuk a čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Přidáte Malcao a až poté všechny burizony. Vypněte sporák a pomalu vymíchávejte směs, dokud postupně nezchladne. Jakmile je směs vychlazená alespoň částečně, lžičkou tvoříme hrudky na kulaté dortové oplatky. Necháme zatuhnout v lednici do dalšího dne. Hrudky vypadají hezky v dortových košíčcích, ale můžete je nechat i postavené na oplatce. Výhodou tohoto receptu je nejen jeho snadná příprava, ale také možnost přidání jakéhokoliv druhu čokolády. Volte nejlépe mléčnou nebo hořkou. Pokud byste přece jen našli chviličku a měli zrovna zapnutou troubu, můžete do receptu ještě přidat bílek. Směs poté ve formě hrudek upečte na 150 stupňů. Vzniknou vám tak výborné a křehké sušenky.

Nepečené cukroví se připravuje zásadně těsně před Vánoci, proto si na něj nemusíte brát žádnou dovolenou navíc. Je skvělou volbou pro ty, kteří v kuchyni zrovna moc času netráví a obecně nemají k vaření a pečení příliš vřelý vztah. Výhodou nepečených dobrůtek je i to, že se dají připravit takřka ze všech možných zbytků z jiného pečení – z nalámaných sušenek, piškotů nebo zbytků ořechů.
Zdroje: iprima.cz, novinky.cz