Není jídla, kterého by Češi jedli víc. Pokud ale děláte tuto chybu, v hrnci se během chvilky promění v jed
Rýže je u Čechů jednou z nejoblíbenějších příloh. Podává se k masu, k omáčkám nebo se z ní připravuje třeba rizoto. Často ji dáváme i dětem. Když se ovšem špatně připraví, může být pro naše zdraví nebezpečná.
Bez rýže si málokdo umí svůj život představit. A rozhodně není řeč jen o obyvatelích asijských zemí. Tato příloha je totiž nesmírně populární i u nás a zásoby rýže tak nechybějí prakticky v žádné domácnosti. Věděli jste ale, že může našemu tělu pořádně škodit? Když její přípravu uspěcháte, hazardujete se svým zdravím.
Obsahuje karcinogeny
Přestože na první pohled vypadá rýže naprosto nevinně, v určitém množství se v ní nachází jed. A sice arzen. Ten se do ní dostává v průběhu pěstování, a to převážně z půdy nebo z ovzduší, případně ale i z pesticidů, které se na plantážích používají.
Na jednu stranu je ovšem obsah arzenu natolik nízký, že žádné okamžité zdravotní obtíže pochopitelně rýže nezpůsobí. Z dlouhodobého hlediska ovšem vystavování našeho těla tomuto jedu logicky škodí. Arzen je totiž známým karcinogenem a dle nejrůznějších výzkumů bývá původcem hlavně rakoviny plic či močového měchýře.

Nejlepší a nejhorší druhy rýže
Evropský ústav pro bezpečnost potravin naštěstí hlídá podíl arzenu v různých potravinách a dohlíží na to, aby jeho míra nepřesahovala povolené množství. Stále se ale v rýži nachází. Vůbec nejméně ho najdete v bílé basmati rýži, která v průměru tohoto jedu obsahuje 0,062 miligramu na jeden kilogram.
Naproti tomu hnědá parboiled rýže je, co se týká arzenu, vůbec nejhorší. Obsahuje zhruba 0,191 miligramů na kilogram. Tento jed se totiž drží hlavně v obalových vrstvách, kterých má hnědá rýže nejvíce. Paradoxně právě ta je nám často doporučována jako velmi zdravá, protože má nejvíce vlákniny a také nízký glykemický index. Bohužel ale také nejvyšší množství arzenu.
Dá se odstranit
Naštěstí můžete rýži arzenu zbavit. Nebo minimálně výrazně snížit jeho množství. Tato látka se totiž velmi dobře rozpouští ve vodě. Vždy tedy rýži vařte ve větším množství vody. Nejlépe použijte 10 dílů vody na 1 díl rýže. Uvádí se, že u takto uvařené rýže se sníží její obsah arzenu až o 60 %. Spousta lidí ovšem rýži vaří v malém množství vody, během čehož se veškerá tekutina spíše vsákne. V tomto případě se podíl arzenu prakticky nezmění.
Rýži, zejména pak tu, kterou se chystáte podávat i dětem, byste měli před vařením na noc namočit do studené vody. Tak totiž dojde k ještě větší redukci jedu. Vodu, ve které jste rýži namáčeli, pochopitelně vylijte.

Nejen rýže
Rýže není zdaleka jedinou potravinou, která zmíněný jed obsahuje. Je jich totiž celá řada. Jde zejména o mořské ryby, různé druhy koření, kakao a třeba i rozinky. Dokonce ho najdete i v pivu. Ve všech se ale nachází stále v přijatelném množství. Není se tedy třeba nějak obávat a ze svého jídelníčku je radikálně začít vyškrtávat.
Více prospívá, než škodí
A nemusíte vynechávat ani rýži. Stále jde o velmi zdravou potravinu s minimem tuku, zato s dobře stravitelnými komplexními sacharidy. Dodává proto energii. A nejen to. Díky obsaženým živinám, vitamínům a minerálům snižuje krevní tlak, podporuje zdraví kostí, nervů a svalů.
V ní obsažená vláknina přirozeně čistí střeva a zbavuje je odpadních látek a toxinů. Rýže je vhodná i při onemocnění ledvin a poruchách krevního oběhu.
Kvůli sacharidům je rýže často démonizovaná mezi lidmi, kteří se snaží zhubnout. Pravdou ale je, že vaši cestu za štíhlejší postavou nijak nenaruší, jestliže se budete soustředit na zdravou stravu, která bude zahrnovat vyvážený poměr živin. A nezapomínejte ani na pravidelný pohyb.
Zdroje: dtest.cz, plzen.rozhlas.cz, blog.idnes.cz