Nejzdravější ovoce planety? Najdete ho v každém supermarketu, ale Češi ho obchází bez povšimnutí
Že je ovoce zdravé, protože obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a další prospěšné látky, už dávno dobře víme. Co ale mnozí z nás netuší, je fakt, že existuje jeden druh, který ostatní v tomto směru výrazně převyšuje. Někdo ho možná ani nezná, jelikož pochází z dalekých krajin a ještě donedávna se dal sehnat prakticky jen v obchodech se zdravou výživou.
Uvedenou superpotravinou je kustovnice čínská (někdy se můžete setkat i s označením goji, které však ve skutečnosti náleží druhu kustovnice cizí). Konzumují se její drobné červené plody, které jsou obzvláště ceněné pro velmi vysoký obsah vitamínů a minerálů. Zcela právem tak patří mezi nejcennější ovoce na světě. Kromě přímé konzumace se však používá například také jako tonikum v lidové medicíně.
Co je zač a kde se vzala?
Kustovnice čínská je keř z čeledi lilkovité, který pochází horských oblastí Číny a Mongolska. Tradiční čínská medicína využívá její plody už po tisíce let, jelikož mají podporovat dlouhověkost a dodávat tělu vitalitu. Dnes se přitom s těmito drobnými červenými plody můžete setkat i na pultech českých obchodů a využívají se hojně také ve farmaceutickém průmyslu.

Rostlina se v průběhu času musela přizpůsobit drsným přírodním podmínkám a je tak nabitá látkami, které jí zajišťují ochranu. V současnosti se toto ovoce díky svému nutričnímu složení nachází na seznamu nejzdravějších potravin na světě. Ačkoliv se pěstuje už i na jiných kontinentech, největší část produkce si stále udržuje stále Čína.
V čínské provincii Ningxia se dokonce každoročně pořádá Festival Goji na počest sklizně tohoto ovoce. Během této události jsou prezentovány produkty z kustovnice, pořádají se ochutnávky a celý festival doprovází různé kulinářské akce.
Zdravotní přínosy jsou výrazné
Kustovnice je doslova nabitá zdravím. Obsahuje totiž vysoké množství vitaminu C, který je známý tím, že posiluje imunitní systém. Proto se její konzumace doporučuje v chladných měsících jako součást prevence některých sezónních nemocí. Dále je v ní obsažen též vitamin A důležitý pro zdravý zrak a pokožku.
Kromě vitamínů se ale v kustovnici nacházejí také další prospěšné látky, jako je například železo, vápník a dokonce 18 druhů aminokyselin. Mimořádně vysoký je pak obsah antioxidantů, které chrání buňky našeho těla před oxidačním stresem, jež výrazně přispívá k rozvoji různých civilizačních chorob.

Právě díky vysokému obsahu antioxidantů se vědci domnívají, že by kustovnice čínská mohla mít pozitivní vliv na ochranu srdce, regulaci krevního tlaku nebo snížení rizika rozvoje cukrovky. Nejedná se sice o lék, ale její pravidelnou konzumací rozhodně nic nezkazíte. Ba naopak, dopřejete svému tělu mnoho užitečných látek.
Jak ji zařadit do jídelníčku?
Nejčastěji se kustovnice konzumuje v sušené podobě. Tyto červené plody se dají dnes už koupit téměř v každém supermarketu. Sušenou si ji můžete přidat například do jogurtu, tvarohu nebo třeba ovesné kaše. Její chuť je sladkokyselá, takže se hodí do mnoha pokrmů. Mnoho lidí si jí ale bere jen tak na zobání třeba do školy nebo do práce, když je přepadne mlsná.
Dalším oblíbeným způsobem konzumace kustovnice je forma čaje. Hrst sušených plodů stačí zalít vroucí vodou a nechat 5 až 10 minut louhovat. Poté nápoj scedíte a můžete jej dosladit medem nebo jiným oblíbeným sladidlem. Výhodou navíc je, že vylouhované plody se dají také sníst.
A nakonec ji lze přidat třeba i do ovocných smoothie. Kromě zajímavé chuti jim dodají i výživovou hodnotu. Jako doporučená denní dávka kustovnice čínské se uvádí 20 až 30 gramů, což odpovídá asi velikosti jedné malé hrsti. Tuto dávku byste neměli překračovat. Byť se jedná o zdravou potravinu, její nadměrná konzumace může vést k problémům s trávením.