Tyto dobroty české děti označily za nechutné. Za pár let se po nich budete olizovat, smějí se rodiče
Dětské chutě jsou často nevyzpytatelné. Jako dospělí mnohdy nemůžeme pochopit, že to, co nám připadá jako delikatesa, děti odmítají byť jen zkusit, natož s chutí sníst. Ale asi jsou prostě jídla, do nichž děti musí dorůst, aby si je oblíbily. Nesmíme také zapomínat na to, že děti jedí hlavně očima. Jídlo se jim jednoduše řečeno musí líbit, jinak má u nich mizivou šanci na úspěch.
Ty největší dobroty, které české děti označily za nechutné, žádnými krasavci nejsou, a je proto pochopitelné, že o ně většinou nemají zájem. Čas to ale s největší pravděpodobností změní. Své o tom vědí i rodiče, kteří se smějí dětským grimasám a s úsměvem říkají: „No počkejte, za pár let se po nich budete olizovat.“ A mnohdy mají pravdu. Po tom, co v dětství odmítají, se v dospělosti mohou utlouct. Vybrali jsme čtyři potraviny a jídla, které jsou známé tím, že se k nim člověk musí projíst věkem. Ale neberte to jako dogma, určitě existují i lidé, kteří si je neoblíbí nikdy.
Olivy jsou oblíbenou pochoutkou, člověk k nim však musí dozrát
No schválně, znáte nějaké dítě, které jí rádo olivy? Možná že takové děti opravdu jsou, ale je jich jako šafránu. Děti olivy většinou rády nemají. Nelíbí se jim jejich vzhled, zelená barva a když už je ochutnají, pravděpodobně je brzy vyplivnou kvůli jejich specifické chuti. My dospělí ale víme, že olivy jsou skvělou zdravou alternativou večerního mlsání. Ačkoliv tak na první pohled vůbec nepůsobí, řadí se olivy mezi ovoce. Mají minimum sacharidů a jsou zásobárnou zdravých tuků, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Ale i u oliv platí všeho s mírou, i zdravé tuky musíte mít pod kontrolou a nepřijímat jich zbytečně moc.

Sušená rajčata jsou dětmi zavrhovanou delikatesou
Rajčata v sušené úpravě a olejovém nálevu jsou vyhledávaným cílem všech labužníků. Jejich chuť a konzistence jsou velmi specifické a děti si na nich zpravidla vůbec nepochutnají, a navrch se jim ani nelíbí. Na první pohled červené scvrklé kousky jim můžou připadat odpudivé. Ale v dospělosti zpravidla zjistí, že jde o velmi zajímavou pochutinu, která si jako jednohubka skvěle rozumí s olivami a sýry. Sušená rajčata však mají mnohem větší kulinářský záběr. Jde je použít do těstovin, pomazánek, pest, pod maso nebo do salátů.
Nakládané kyselé okurky
„No počkejte, za pár let se po nich budete olizovat„, říkají často rodiče dětem, když nechtějí kyselé okurky ani ochutnat. Uběhne pár let a málokterý Čech vynechá příležitost naložit si kyselou okurku k řízku a bramborám, grilovanému masu, případně k hrachové kaši. Ačkoliv kyselé okurky nevznikly u nás, zabydlely se tu už před několika staletími a v různých variantách jsou oblíbené po celém světě. Dříve se v rodinách, hlavně na vesnicích, předával recept na ty nejlepší nakládané okurky z generace na generaci. Postup přípravy toho nejlepšího láku je totiž poklad. Správné kyselé okurky by měly být křupavé i kyselé tak akorát, aby nepřebily další chutě.

Nakládané houby z českých lesů
Češi se tradičně řadí k houbařským velmocem. I rodiny, které to do lesa přes rok příliš netáhne, na podzim vyrážejí s košíky, aby nasbíraly hříbky, lišky či bedly. Ty nejmenší hříbky je škoda dávat do smaženice. Lépe jim bude ve sladkokyselém nálevu, kde se dostatečně odleží a v zimě potěší jako příloha k masu nebo do houbových polévek. Jak jsme si řekli, děti jedí hlavně očima, a proto kluzké a slizké houbové kloboučky nejsou rozhodně nic, po čem by toužily. Ale všechno má svůj čas. A to platí i o lásce k nakládaným houbám. I když se nakládané houby primárně neřadí mezi ty nejznámější světové dobroty, jsou typickým příkladem jídla, které české děti označily za nechutné.
Stejně tak jako se celý život vyvíjejí naše záliby, názory a vědomosti, transformují se i naše chutě. Co jsme jako děti zavrhovali, dnes vyhledáváme, a platí to i naopak. Život je přece právě o hledání nových cest a směrů, které nám dělají radost a posouvají nás dál.
zdroje: denik.cz, ireceptar.cz, autorský text