Největší kalorická past v českých obchodech: Toto pečivo jíme po kilech, aniž bychom tušili, co obsahuje
Čas od času si chce každý ulehčit práci, a tak si snídani či svačinu koupí, namísto toho, aby si ji sám připravil. Leckdy pak saháme po ne úplně zdravých potravinách. A bohužel je často dávají i rodiče svým dětem.
Asi jen málokdo si umí svou snídani představit bez pečiva. A to nejen bez různých chlebů či rohlíků a briošek, ale také toho sladkého pečiva. Buchty, koláče, záviny a koblihy spousta lidí snídá prakticky denně. A stejně tak i jejich potomci. To, že sladké pečivo není nijak zdravé, ví snad každý. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak moc nám doopravdy ubližuje?
Ohromné množství cukru
Všechny sladké pekařské výrobky obsahují minimum živin. Zato v nich ale můžete najít velké množství cukru a tuků. Věděli jste, že například jedna taková kobliha plněná marmeládou obsahuje zhruba 15 gramů cukru? U jedné koblihy přitom jen málokdo zůstane, většina si dopřeje rovnou dvě. To dohromady dělá 30 gramů cukru, přičemž zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout maximálně 50 gramů cukru. Děti ve věku 10–13 let pak jen 27 gramů cukru.
Nadbytek cukru v jídelníčku pak pochopitelně vede k nadváze a obezitě, k problémům s pokožkou, se zuby i s psychikou. Z dlouhodobého měřítka také výrazně zvyšuje riziko rozvoje cukrovky.

Riziko mrtvice
Pečivo je bohužel bohaté také na transmastné tuky. Jde přitom o vůbec nejméně zdravou formu tuků. Konzumace potravin bohatých na transmastné tuky zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „špatného” cholesterolu, a společně s tím zvyšuje riziko vzniku nejrůznějších kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod. Transmastné tuky najdete nejvíce právě v pečivu, zejména v koláčích a sušenkách, ale také třeba v chlazených hotových těstech, margarínech, v chlazeném hotovém jídle nebo třeba i v popcornu.
Sladké pečivo tedy sice pohladí chuťové pohárky, pro tělo ale nijak prospěšné není. Neobsahuje takřka žádné vitamíny ani minerály. Kromě toho ani nenasytí na nijak dlouhou dobu. Buchty, koláče, koblihy, záviny a muffiny totiž mají vysoký glykemický index, což znamená, že po jejich konzumaci dojde k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a s tím přijde příval energie. Ta brzy ale vyprchá. Navíc má člověk opět brzy hlad, a dokonce i chuť na další nezdravé pochoutky.
Balené pečivo je ještě horší
Balené pečivo, které patří mezi vysoce zpracované potraviny, ovšem zdraví škodí ještě více. Obsahuje totiž celou řadu přidaných látek, které nejenže uměle zlepšují jeho chuť a vzhled, ale také prodlužují trvanlivost. Při čtení složení pak můžete velmi snadno narazit na seznam nejrůznějších látek, o kterých jste nikdy v životě neslyšeli. Pokud se vám nějaký takový výrobek dostane v supermarketu do rukou, raději jej vraťte zpátky do regálu.

Zdravější alternativa
Jestliže si rádi dopřejete sladkou snídani v podobě zmíněných pekařských výrobků, zkuste to udělat jinak. Nemusíte se sladkého hned vzdát, zkuste si ho ale upéct doma. Domácím koblihám plněným marmeládou či krémem se ty z obchodu nikdy nevyrovnají. Stejně tak třeba doma upečené muffiny či jablečný závin. I když jde pochopitelně stále o velmi kalorické dobroty, budete mít jistotu, že neobsahují žádné konzervační látky či barviva a jsou připravené z kvalitních surovin.
Obecně však platí, že byste měli konzumaci pečiva omezit, pokud vám záleží na vašem zdraví a na zdraví vašich dětí. Z nevinně vyhlížejících dobrot mohou jednou plynout závažné zdravotní problémy. Když si občasně nějakou tu koblihu dopřejete, žádná tragédie se nestane. Rozhodně by se ale sladké pečivo nemělo na vašem jídelníčku objevovat denně.
Zdroje: ferpotraviny.cz, stobklub.cz, rozumnehubnuti.cz