Největší chyba při grilování: Tohle na maso nikdy nedávejte, jinak jíte karcinogeny
Letní paprsky, vychlazené pití a grilované maso. To je něco, co k letní pohodě prostě patří. Ale právě ono grilování pro nás může být skrytou hrozbou. Hrozbou, kterou si vůbec neuvědomujeme – a naopak si ji užíváme.
Skrytá hrozba pro naše zdraví, to je grilování. Jeden jediný, nenápadný a na první pohled nevinný zvyk může mít velký dopad na naše zdraví. V tom negativním smyslu. Aniž bychom si to uvědomili, ve snaze dopřát si chutnější jídlo do našeho těla nevědomky dostáváme karcinogenní látky. S vidinou úspory času a přenechání zdlouhavé přípravy na někom jiném našemu tělu škodíme. Mnohem více, než si dovedeme představit.
Koupíme ji v obchodě v domnění, že si více pochutnáme
Začne to zcela nevinně, jednoduchou větou: „Zítra bude hezky, večer si něco ugrilujeme.“ Proč ne, řeknete si a při nákupu druhý den sáhnete v obchodě po krkovici a marinádě. Sladké, chutné, u vás doma oblíbené a osvědčené. Víte, že naložením masa do této omáčky mu dodáte šťavnatost a jedinečnou chuť. Co ale nevíte, je to, že zároveň s tím si na maso také přidáváte látky, které jíst nechcete. Karcinogenní látky, které našemu zdraví škodí.
Omáčky, které zakoupíte v obchodě, jsou totiž obvykle plné cukrů. Cukrů, které při vysokých teplotách karamelizují a následně se přepalují. Kromě chutné a křupavé kůrky, kterou na mase milujeme, tak kvůli nim do těla dostáváme i nebezpečné heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Látky, které konzumovat nechceme. Tyto látky vznikají při tepelné úpravě masa, cukry obsažené v omáčkách ale jejich produkci podporují a zvyšují.
Marinujte správně
Pokud byste nyní chtěli situaci vyřešit tak, že maso přestanete marinovat, připravíte se právě o to, co ke grilování patří. Chutné a šťavnaté maso. Právě marinováním získává jedinečnou chuť, je ale dobré vědět, jak na to správně. Nechtějte si ušetřit čas kupovanou marinádou, připravte si domácí. Pokud totiž maso naložíte do vhodné marinády, produkci karcinogenů snížíte až o 70 %. Je ale zapotřebí vědět, co na marinádu použít a čemu se vyhnout.

Ideální marináda na maso obsahuje kyselou složku – ocet, víno nebo citronovou šťávu. To by měl být základ. A pak už můžete kombinovat podle vlastní chuti a preferencí. Sáhnout můžete po česneku, cibuli, zázvoru nebo bylinkách. Vyhněte se ale cukru, právě ten tvorbu nebezpečných látek podporuje. Velkou roli má však nejen marináda, ale i samotná příprava masa. Už v obchodě, při nákupu grilu, bychom měli sáhnout po grilu plynovém, propan-butanovém nebo elektrickém.
Nebraňte se pomocníkům, kteří jsou pro grilování stvořeni
Vyhýbat bychom se neměli ani produktům, které nám mají grilování usnadnit. Mnoho lidí je k nim skeptických, jejich přínosy jsou ale nenahraditelné. Karcinogenní látky vznikají kvůli vysokým teplotám a přímému ohni, jejich vznik můžeme omezit zabalením masa do alobalu. Pokud chceme maso nechat více dýchat, můžeme sáhnout po litinových grilovacích deskách. Další možností jak omezit kontakt masa s přímým ohněm jsou žulové desky. To potvrzuje i pan Lukáš:
„Já nejraději používám žulovou desku. Pod ní můžu topit třeba klacíky a maso zůstává nespálené a šťavnaté. Donedávna jsem si myslel, že se takhle připravenému masu nic nevyrovná. Tuhle jsem byl na grilování u kamaráda a ten zase používal přes rošt přehozený teflonový papír. To jsem čučel. Nic se k tomu nepřipeklo, řekl bych ještě lepší než žula. Akorát u žuly můžeš ještě opékat, i když už netopí, má akumulaci.“

Nezapomínejte ani na to, že gril je zapotřebí pravidelně čistit. To by měla být rutina, kterou budeme provádět po každém grilování. Jedině tak na našem roštu nebudou zbytky připálených potravin a příště bude náš zážitek z grilování opravdu maximální. A pokud se chcete tvorbě karcinogenních látek zcela vyhnout, sáhněte po zelenině. Oproti masu neobsahuje cukry ani kreatin, a tak je její příprava na grilu zcela nezávadná.