Tuhle základní chybu při grilování dělají všichni Češi. Hasiči varují: Je jen otázka času, kdy to bouchne
S nástupem letního počasí začíná již tradičně také grilovací sezóna. Příprava masa, sýrů, zeleniny, špízů a jiných pochoutek je u nás v posledních letech na vrcholu. Griluje se prakticky všude od soukromých pozemků až po veřejná prostranství. Téměř každý, kdo má zahradu či terasu, pravidelně využívá skvělé večerní atmosféry ve společnosti dobrého jídla, chlazeného pití a příjemných letních teplot.
Ruku v ruce s chutnými gastro zážitky jdou však i problémy, na které každoročně upozorňují hasiči. Tohle podle nich dělají Češi po zahradní grilovačce nejčastěji. Hasiči proto varují, že dům pak může snadno vyletět do vzduchu. Pohodová atmosféra se tak rychle může změnit v katastrofu, jejíž důsledky vás můžou stát celoživotní úspory a v nejhorším případě i život.
Začátky grilování sahají hluboko do minulosti
Opékání a příprava masa na ohni jsou nezbytnou součástí lidského života už od doby, kdy se pravěcí lidé naučili rozdělávat oheň. To však ještě nešlo o společenskou událost, jakou je grilování nyní. Tehdy se jednalo čistě o využití ohně jako ochrany před zimou, šelmami a také k tepelné úpravě masa ulovených zvířat. Základy skutečného grilování, tedy techniky, kdy se maso griluje na mřížce umístěné až nad plameny ohně, položily americké indiánské domorodé kmeny v 16. století. V 18. století, kdy probíhala velká kolonizace amerického kontinentu, se tato příprava jídla dostala až do Evropy, kde její věhlas začal postupně vzkvétat. Zlaté časy grilování však odstartovaly až po 2. světové válce, kdy se lidé více uchylovali k životu ve městech a na předměstích, jejichž dvorky a zahrádky byly jako stvořené pro grilování. Od té doby se výrobci grilů snaží pravidelně přicházet s novými vylepšeními, které z dnešních grilů dělají opravdu úžasné pomocníky, které nejen skvěle grilují, ale také dobře vypadají.

Hasiči varují: Na tohle po grilování nikdy nezapomeňte
Pro mnoho lidí končí grilování sundáním posledního připravovaného steaku, ale to je chyba. Po grilování nastává neméně důležitá část, kterou je dostatečné vychladnutí grilu a jeho vyčištění. Hasiči každoročně upozorňují na to, že popel může chladnout i několik dnů, jak uvádějí, i po třech dnech ještě dokáže vznítit hořlavý materiál, s nímž je v kontaktu. Naprostým tabu by proto mělo být vyhazování čerstvého popela do plastové popelnice. Ta se dokáže rychle vznítit, a pokud je umístěná v blízkosti domu, její plameny zasáhnou i dům a škody mohou jít do milionů.
Riziko pro okolí, ale i zaměstnance firem na svoz odpadu
Nebezpečí číhá i na pracovníky odpadových firem. Ve chvíli, kdy se dostane žhavý popel z popelnice do sběrného auta, je ohrožena celá posádka. Pokud nezačne hořet v autě, může se rozdoutnat až v zásobníku, kam je vyhozen. Právě takový případ se stal letos na jaře v Brně. K situaci se vyjádřil i mluvčí společnosti SAKO Brno Michal Kačírek.
„Popel se nevznítil ani v popelnici, ani ve svozovém autě. Doutnat začal po vysypání do odpadu určenému k energetickému využití.“
Celou situaci naštěstí vyřešil zásah hasičské jednotky, ovšem bez všímavých pracovníků by byly škody obrovské.

Věci na grilování raději vždy zkontrolujte
Kromě žhavého uhlí způsobují problémy i grily, které majitelé zapomněli vypnout, a v parných letních dnech i plynové lahve ponechané na přímém slunci. Nebezpečné jsou hlavně nevypnuté plynové grily, které mohou po čase svým žárem vznítit předměty v okolí. Plameny pak v krátkém čase mohou zachvátit celou zahradu a zdejší stavby. Tlakové lahve s propan-butanem, které jsou nezbytnou součástí plynových grilů, nikdy neskladujte v teple, natož na přímém slunci. Plyn v nádobě se v teple dokáže velmi rychle natlakovat, čímž způsobí výbuch a následný požár. Škody jsou v takových případech ohromné a ohroženi na životě jsou i všichni přítomní.
Dbejte dobrých rad hasičů a při grilování vždy zachovejte maximální opatrnost. Po ukončení přípravy jídla na grilu nechte gril dostatečně vychladnout na otevřeném prostranství tak, aby v dosahu nebyly hořlavé předměty. Pamatujte na to, že uhlí dokáže způsobit paseku i po několika dnech, buďte si vždy jistí, že je naprosto vychladlé. Raději dvakrát zkontrolujte, jestli jste plynový gril opravdu vypnuli, a plynové lahve skladujte na bezpečném místě, kde nedochází k teplotním výkyvům.