Starý český recept pobláznil svět: Cizinci tvrdí, že nic lepšího nejedli, Češi žasnou, jsou to jen brambory a mouka
S českou kuchyní si většina lidí vybaví knedlíky, svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Málokdo si ale vzpomene na opravdové, původní české recepty, které naše prababičky připravovaly podle již tehdy starých kuchařek.
Staré české recepty mají v sobě něco zvláštního. Mnozí z nás je považují za zapomenuté, ovšem v některých částech naší země se stále pravidelně připravují, případně našly svou moderní tvář. Do větších měst, ve kterých už se původní tradice příliš nedodržují, se však i tyto staré české recepty vracejí. Důvodem jsou turisté, kteří na svých cestách hledají něco opravdu autentického.
Jedním z takových receptů jsou i staročeské povidlové pěry. Jde o sladký pokrm, který pochází z klasické slovanské kuchyně. V minulosti byly pěry pravidelně na menu nejen na vesnicích, ale i ve městech. Dnes na ně narazíme spíše na farmářských trzích nebo v malých rodinných restauracích. Mnozí Češi žasnou, že tento recept vůbec neznali, a cizinci si jej nemohou vynachválit.
Pěry, pirohy, vareniky – kulinární tradice ve slovanských zemích
Podíváme-li se na tento pokrm v širším kontextu, zjistíme, že podobné taštičky s bramborovým nebo těstovinovým těstem najdeme v mnoha slovanských zemích. Ačkoliv každý národ má svůj vlastní název, základní princip přípravy zůstává podobný. U nás se jedná o „pěry“ nebo „pirohy“, na Ukrajině jsou to „vareniky“, v Rusku „pelmeni“, na Slovensku „pirohy“ a v Polsku „pierogi“.
Všechna tato jídla ale mají něco společného – těsto (obvykle bramborové nebo vaječné) je plněno sladkou či slanou náplní, tvarováno do taštiček a vařeno ve vroucí vodě. Co se týče náplní, každá ze slovanských zemí používá to, co je jí nejbližší.
Sladká náplň je typická především pro Česko. Kromě povidel se zde setkáme i s variantou s ovocem nebo marmeládou. Na Slovensku se dodnes hojně a s oblibou podávají pirohy plněné brynzou, Poláci kromě sýra preferují hlavně maso. S masovou náplní se setkáme i u ruských pelmeňů a ukrajinské vareniky se často plní kapustou nebo zelím.
Tyto rozdíly dokazují, že ačkoliv je původní slovanská kuchyně velmi podobná, stejně jako se rozešly naše státy, kultury a jazyky, rozešly se i naše recepty. Na druhou stranu mají všechny varianty i něco společného – jedná se o snadná a chutná jídla, která si zaslouží naši pozornost.

Starý český recept, který se vrací na výsluní
Povidlové pěry se ale v Česku nikdy úplně nevytratily. Na Moravě je tento pokrm stále součástí tradiční kuchyně. Narazíte na ně především na Slovácku, kde si je můžete dopřát nejen na trzích, ale i v některých restauracích. V některých regionech se dodnes běžně vaří, na Hané se různým obdobám tohoto receptu říká „šátečky“ nebo „pirožky“ a plní se nejen povidly, ale i již zmíněným džemem a ovocem.
Recept na povidlové pěry však sahá stovky let do minulosti. Dříve se jednalo o “lepší” jídlo chudých. Brambory byly levné a dostupné, stejně jako povidla. Sladký pokrm plný chutí si ale získal oblibu i v bohatších vrstvách a kromě venkovských rodin se začaly pěry jako sladké pohoštění během nedělní tabule podávat i ve městech.
Zajímavé je, že finální podoba tohoto jídla se liší i v rámci našeho území. Někde se pěry podávají jen polité rozpuštěným máslem, jinde se cukrují, sypou mákem, opraženou strouhankou, strouhaným perníkem nebo se k nim podává zakysaná smetana či bílý jogurt.

Připravte si povidlové pěry na nedělní oběd
Chcete-li tento zapomenutý český recept ochutnat, nemusíte se spoléhat na nenápadné restaurace uprostřed Slovácka. Připravit si je totiž zvládne doma i méně zkušený kuchař. Potřebovat budete 500 g brambor, 200 g hladké mouky, 1 vejce, ½ lžičky soli, 250 g povidel, 1 lžíci cukru, máslo na potření a dle chuti i opraženou strouhanku, perník nebo kysanou smetanu.
Nejprve si připravte těsto. Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, sceďte je a nechejte vychladnout. Následně je dobře rozmačkejte na kaši, přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte hladké těsto. Z těsta vyválejte tenkou placku, ze které pomocí hrdla sklenice vykrajujte kolečka.
Doprostřed každého kolečka umístěte lžičku povidel, okraje těsta navlhčete vodou a důkladně je přitiskněte k sobě, aby se taštička při vaření nerozpadla. Takto připravené pěry vhodíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi dvě až tři minuty. Podáváme je s máslem nebo zakysanou smetanou a podle chuti je sypeme mákem, strouhankou, cukrem nebo perníkem.
Zdroje: Novinky.cz, Toprecepty.cz, Nmvp.cz