Nejpodceňovanější ovoce zimy: Dodá vitamín C, na který ani citrusy nestačí. Měl by být povinný pro všechny nad 30
Všichni víme, že ovoce a zelenina jsou základem každé zdravé stravy. Dobře chutnají, chrání tělo a udržují dobrou imunitu. Mezi zimní zeleninou vede jednoznačně česnek a také mrkev nebo celer. Při výběru ovoce pak vsaďte na „barbadoskou třešeň“. Už jste o ní slyšeli? Má daleko víc vitamínů než běžné citrusové plody, zamilujete si ji!
Má sladkou, ale přesto lehce ostrou chuť. Používá se do sirupů, džemů a domácích džusů. Stejně jako třeba acai je plná silných antioxidantů, a právě to z ní činí superpotravinu. Řeč je o acerole, která v Česku není příliš známá. Je ale jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu C na světě. Acerola je stálezelený hustý keř. Přezdívá se mu barbadoská třešeň, a to hlavně kvůli jeho jasně červeným bobulím. Jen pár kusů tohoto ovoce vám dokáže pokrýt denní dávku vitamínu C, a to neumí ani kdejaké známé citrusy.
Pozor – rychle kvasí!
Minusem aceroly je fakt, že se velmi rychle kazí, a to už pouhé čtyři hodiny od sběru. Do pěti dnů ztrácí veškeré své cenné živiny a stává se naprosto nejedlou. Může se ale bez problému zamrazit. Nejčastěji se používá v sušené formě, tedy jako prášek, tableta nebo kapsle. Začerstva se z ní mohou připravit výborné pochutiny jako třeba džemy. Pokud ji ale využijete k výrobě džusu nebo šťávy, bez přidání konzervantů se vám mohou zkazit i ty. Čerstvou acerolu však v Česku neseženete. Koupíte ji víceméně jen ve zpracované formě.

Má velmi příjemnou chuť a stále se používá i v moderní medicíně. Ideální je například v souvislosti s léčbou poškozených jater, při průjmech nebo k prevenci kašle. Díky svým vlastnostem je acerola účinná i v boji proti pigmentovým skvrnám, čímž je vhodná pro užívání lidem po třicátém roce života. Je cenným zdrojem pro podporu kolagenu, což má vliv nejen na pokožku, ale i klouby. Díky přírodním složkám, jako jsou antioxidanty a bioaktivní látky, může tento tropický plod přispět k udržení elasticity pokožky a pevnosti kloubů.
Kromě vitamínu C obsahuje i celou škálu vitamínů B
V acerole najdete thiamin, riboflavin nebo biotin, což jsou vitamíny typu B. Obsahuje i vitamíny A, E a P neboli rutin. Mimo jiné je zdrojem mnoha minerálů. Právě vitamín C je pro lidské zdraví důležitý, a to zejména v zimních měsících, kdy je tělo náchylnější k různým nemocem a nachlazení. Doporučená denní dávka vitamínu C se odhaduje na 80–100 mg. Zvýšený příjem potřebují zejména ty osoby, které kouří, bývají často nemocné nebo jsou v rekonvalescenci. Vitamín C je součástí multivitamínů, přípravků na imunitu, doplňků stravy na podporu kloubů a obsahují ho i různé citrusové plody. O acerole se ale říká, že má v sobě vitamínů C několikanásobně více než třeba citrony nebo pomeranče.
Pokud budete dodržovat předepsané dávkování, nemůže se vám při užívání aceroly nic stát. Ovšem pokud to přeženete a překročíte doporučené množství, může vás potrápit špatné spaní, nevolnost a bolesti hlavy. Acerola může také způsobovat interakci s jinými léčivy. Osoby užívající třeba antikoagulancia by měly být s užíváním aceroly opatrné. V tomto případě se rozhodně poraďte se svým lékařem.

Hodí se i pro děti? Ano!
Acerolu můžete přidat i do stravy pro vaše děti. Díky svému bohatému obsahu vitamínu C pomáhá posílit jejich imunitu a bude je chránit před nachlazením. Acerola je navíc skvělou alternativou pro ty děti, které ovoce ani zeleninu jíst nechtějí. Přidat ji můžete i do smoothie nebo do sladkých dezertů – ideálně ve formě prášku. I tady však platí, že konzumovat by se měla s mírou. Jestli máte jakékoliv obavy, obraťte se s dotazy na svého lékaře. V případě, že užíváte acerolu ve formě prášků, řiďte se pokyny výrobce.