Nejlepší zdroj vitamínu C na světě je v Česku úplně zdarma. Věčná škoda, že ho moc nejíme
V české krajině roste zcela volně, stačí nasbírat a jeden z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu C na světě vlastníte zcela zdarma. Přestože ho máme doslova na dosah ruky, málokdo se ho vydá sbírat. Přitom obsahuje několikanásobně více vitamínu C než citrusové plody. Víte, o čem je řeč?
Léto je v plném proudu, různé plody dozrávají. Na tyto se můžeme těšit na konci léta. Jejich sběr a usušení vám zajistí dostatečnou zásobu vitamínu C na celou zimu i jaro.
Tu největší vitamínovou bombu máte na dosah ruky
Těm, kteří ještě tápou, prozradíme, že se jedná o šípek. Šípky jsou plody šípkové růže, lidově růže psí. Růže šípková je planý trnitý keř volně rostoucí v přírodě a dosahující zhruba tří metrů. Roste po celé Evropě, u nás v hojném množství. Mnozí se vydávají po jeho stopách, aby si ho ukořistili a nemuseli pak nakupovat doplňky stravy v lékárnách.
Růže šípková (Rosa canina) nese latinské druhové jméno odvozené od řeckého názvu kynosbatos. Což je složenina slov pes (kynos) a pichlavý keř (batos). Ke svému jménu se růže psí pravděpodobně dostala díky starobylé legendě, že její kořeny zvládnou vyléčit pokousání od psa.

Naši předci moc šípků znali
Archeologické nálezy dokládají, že šípky sbírali lidé už v době neolitu, v Británii například byla objevena zásoba šípků stará něco kolem 2 000 let. Ve středověku byly šípky oblíbeným lékem, který se využíval k prevenci nemocí. V asijských zemích se šípkové tonikum využívalo pro posílení organismu a k harmonizaci vnitřní energie.
Šípek našel své uplatnění i během druhé světové války, kdy byl zdroj vitamínu C v podobě citrusů nedostupný. Například v Británii byl dokonce organizován celostátní sběr šípku, aby obyvatelstvo mělo dostatek „céčka“ a předešlo tak kurdějím. V Česku patřil pytlík sušených šípků k základní výbavě každé chalupy. Připravoval se z něho nejen odvar, ale také marmelády, sirupy, přidával se do omáček a polévek a vyrábělo se z něj víno.
Hlavní benefity šípku
Šípky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují ho až 10× více než citrusy. Jsou také plné vitamínu A, který přispívá ke zdraví očí, pokožky a dobré kondici imunitního systému. Dále v něm najdete vitamíny B, E a K, ty se podílejí na ochraně buněk, podporují srážlivost krve i správné fungování metabolismu. Mimo jiné obsahují také minerály a antioxidanty.
Šípek má široké spektrum pozitivních účinků. Kromě toho, že posiluje imunitu, podporuje správnou funkci srdce a cév, pomáhá regenerovat klouby díky podpoře tvorby kolagenu, detoxikuje organismus a má vliv na správné trávení. Působí močopudně a protizánětlivě, podporuje normální funkci močové soustavy a dýchacího systému, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při hojení ran.
Kdy šípek sbírat a jak ho správně využít?
Sběr šípku probíhá od září do listopadu, kdy jsou plody zralé. Poznáte to podle toho, že jsou tvrdé a sytě červené. Po jeho nasbíraní by se měl řádně usušit, a to buď v sušičce na ovoce nebo stačí na novinách v suché a dobře větratelné místnosti. Dobře usušený šípek je tvrdý a v hmoždíři se snadno rozpadne.

Jeho využití je rozmanité. Nejčastěji se používá na přípravu šípkového čaje, který si můžete dopřát během celého roku, užitečný je hlavně v zimě při nachlazení nebo nemoci. Důležité je nezalévat šípek vroucí vodou, abyste nespálili všechny vitamíny, ideální je voda o teplotě 70, 80 °C. Ze sušených šípků si také můžete vyrobit zdravý domácí sirup. Stačí plody namlet, vařit na mírném ohni zhruba půl hodinu, přecedit, osladit medem a slít do lahví.
Šípek užívejte s mírou, i když předávkování prakticky není možné, přesto k němu při nadměrném užívání v některých případech dojít může. Projevuje se žaludečními potížemi, nevolnostmi, objevit se může vyrážka, svědění, průjem, zácpa. Přílišná konzumace také může přispívat k tvorbě ledvinových kamenů u pacientů, kteří k ní jsou náchylní, tak to s ním nepřehánějte.