Nejlepší jídlo proti podzimnímu vypadávání vlasů: Je chutné, zdravé a porce vás vyjde na pouhých 15 Kč
Padání vlasů není příjemné pro nikoho a většina lidí se děsí i toho, zda jim na hlavě vůbec něco zůstane. Tímto způsobem se nám však tělo snaží sdělit, že mu něco chybí. Než tedy začnete objednávat drahé vitaminy na vlasy, zkuste něco mnohem levnějšího.
Většina z nás se asi shodne na tom, že vlasy jsou jakousi vizitkou, kterou můžeme druhé zaujmout. Doplňují náš vzhled a právě proto nám na vlasech tolik záleží. Jenže ve chvíli, kdy začnou padat víc než obvykle, nás to dokáže pořádně vyděsit. Většinou ale nejde o nic závažného a stačí nám, když do stravy zařadíme více potravin, které padání zabrání.
Jelikož ale začíná podzim, může za tímto jevem stát i horší počasí, stres a špatná životospráva. V momentě, kdy se venku začne ochlazovat, začnou lidé nahrazovat saláty různými teplejšími pokrmy. Jenže ty už neobsahují tolik důležitých živin jako zelenina a ovoce, a to se může projevit i na vlasech. Jak to napravit?
Nemusíte kupovat drahé potraviny
Je nám jasné, že kupovat na podzim a v zimě zeleninu, která je nejlevnější právě v létě, by mohlo být finančně náročné pro mnoho lidí. Navíc v zimě nechutnají salátové okurky tak dobře, jako v létě.
Existují ale i další potraviny, které dodají vlasům přesně to, co potřebují. A nemusíme přitom kupovat drahé exotické ovoce nebo různé prášky. Bohatě si vystačíme i s tím, co mají obchody po celý rok v nabídce. Jenže jaké vitaminy a minerály naše vlasy skutečně potřebují, aby zůstaly v kondici?

Dopřejte tělu živiny, které vlasy potřebují
Ať už vám vlasy padají nebo byste rádi tomuto nepříjemnému zážitku předešli, můžete se zaměřit na to, jakou máte stravu. Ta totiž neovlivňuje jen celkové zdraví nebo naši váhu, ale i naši hřívu. Abyste měli kvalitní vlasy, ve vašem jídelníčku by měly být potraviny bohaté na železo, zinek a vitaminy skupiny B. Důležitý je také vitamin C a omega 3 mastné kyseliny.
Pozor na to, jak s vlasy zacházíte
Problémem však nemusí být ani jídelníček. Nadměrná ztráta vlasů se může projevit i u lidí, kteří se svou hřívou nezacházejí dobře. Například nadměrné žehlení, barvení nebo pevné culíky jí dávají zabrat stejně jako špatná strava. A pokud navíc nanášíte na vlasy i agresivní kosmetiku nebo fénujete vlasy bez tepelné ochrany, není divu, že vaše kštice začne řídnout.
Jelikož jsou některé vlasy nepoddajné, jemné nebo se různě kroutí, je přirozené, že si je chceme upravovat. Časté tepelné úpravy bychom se ale měli snažit omezit a případně používat ochranné spreje. Zároveň nesmíme zapomínat na výživu zevnitř. To, co jíme, se na kvalitě vlasů projeví víc než jakýkoli balzám nebo maska.
Aby to ale neznamenalo, že za zdravé vlasy musíme utrácet větší část výplaty, dá se to zvládnout i chytře. Stačí sáhnout po běžných potravinách, které jsou levné, dostupné a tělu dodají všechno potřebné. Jednou z nich je i obyčejná čočka s vejcem.

Čočka s vejcem
Čočka je tak obyčejné jídlo, že ji spousta lidí přehlíží. Přitom jde o levnou potravinu, která obsahuje mnoho potřebných látek pro lidské tělo. Je bohatá na železo a najdete v ní i zinek a kyselinu listovou, které podporují růst nových vlasů a brání jejich lámání. Navíc zasytí, dodá energii a pomůže tělu vstřebávat další živiny.
Vejce jsou zase bohatá na biotin, vitaminy A, D, E a B12 a obsahují i zdravé tuky, které vyživují pokožku a pomáhají vlasům růst. Kromě toho jde o levné potraviny a jedna porce čočky s vejcem vás vyjde do 15 Kč. Víte, jak takové jídlo správně připravit?
Recept na čočku nakyselo s vejcem
Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat:
- 500 g čočky
- olej nebo máslo
- 1 větší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl podle chuti
- ocet podle chuti
- 4 vejce
Čočku nejdříve propláchněte a nechte ji přes noc namočenou ve studené vodě. Druhý den ji uvařte v nové vodě (asi 40 minut). Poté ji sceďte, ale vodu nevylévejte a dejte si ji v misce stranou. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova v hrnci. Až zezlátne, přidejte k ní mouku a udělejte jíšku.
Následně přilijte trochu vody, ve které se čočka vařila, a dochuťte solí a octem. Vše povařte asi 10 minut a poté přidejte uvařenou čočku. Na závěr uvařte vejce natvrdo a při podávání je položte na hotovou čočku. Výborně chutná s kyselou okurkou nebo s čerstvým krajícem chleba.