Tato česká klasika se dostala na seznam nejhorších jídel světa. Cizinci si před ní zacpávají nos a odmítají ji ochutnat
Sto lidí, sto chutí. Toto dávné moudro v sobě nese velký kus pravdy. Řada národností má své zvláštní libůstky, které cizincům nahánějí hrůzu. Také my Češi jich máme hned několik. Snad největší kontroverze ale dlouhodobě budí jedna zcela konkrétní pochutina. Ani „našinci” se přitom v názoru na ni často neshodnou. Buď tohle milujete, nebo nenávidíte. Jen zřídka to bude něco mezi tím.
Znalci tradiční české gastronomie již nejspíš tuší, odkud vítr vane. A to doslova, protože tato pochoutka je mnohem dříve cítit, než vidět. Jedná se o olomoucké tvarůžky, hutný sýr s velmi specifickým aromatem.
Ty spatřily světlo světa na Hané a konkrétně v obci Loštice, které se považují za jejich domov, se dokonce nachází muzeum tohoto kontroverzního sýru. Velmi často sem zavítají zahraniční turisté, ale většinou spíše ze zvědavosti. Na ochutnávku totiž řada lidí nenajde odvahu.
Není se čemu divit, protože tvarůžky jsou specifické nejen svou silnou vůní, ale také výraznou a velmi slanou chutí. Rozhodně to tedy není pro každého. Místní sice vyrábějí mnohé speciality, jako například tatarák nebo zmrzlinu z tvarůžků, nicméně je fér přiznat, že se skutečně jedná o zážitek pro odvážné.

Cizinci přijímají tvarůžky rozporuplně
Jak konkrétně cizinci tuto českou delikatesu okomentovali? Názory se velice různí. V pořadu „Jak nás vidí svět” byl tento sýr předložen skupince lidí z celého světa. Divák má možnost pozorovat jejich autentické reakce.
Například Italka odmítla syrečky vůbec ochutnat ihned poté, co ucítila jejich aroma. To mladík pocházející z Německa byl o poznání odvážnější. „O tom mi vyprávěl kamarád. Není to ten slavný český smradlavý sýr? Ta vůně je nepříjemná, ale chuť je mnohem lepší. Myslím, že to i dojím,“ prohlásil.
Australan se též odvážil tvarůžky ochutnat. „Smrdí to, ale chutná to dobře. Doporučil bych ale jíst to raději venku, třeba na balkoně,“ podotkl mladý muž.
Nepříliš oslněny byly ale ženy z Británie a dokonce i Francie, což je poměrně překvapivé, protože Francouzi jsou známí svou zálibou v silně aromatických sýrech. Tvarůžky ale zkrátka nejspíš nesedí do jejich vkusu.
Tvarůžky mají dlouhou historii
Tvarůžky, kterým se jinak také říká syrečky či tvargle, se u nás vyrábí již od roku 1876. Jak nejspíš tušíte, návod souvisí s tvarohem, který je velmi důležitou složkou tohoto sýru. Zajímavostí je, že se jedná o jediný původní český sýr, v jehož případě recept odolal zubu času a stále se vyrábí.
První písemná zmínka pochází již z 15. století a jednalo se o potravinu, která se konzumovala hlavně na venkově. Zajímavostí je, že se nikdy tvarůžky nevyráběly v Olomouci, ačkoliv se po ní jmenují. Důvodem jsou olomoucké trhy, na kterých bylo v historii možné tuto lahůdku zakoupit. Na přelomu 17. a 18. století se v některých lokalitách tvarůžky dokonce používaly jako platidlo, o čemž existují písemné zmínky.
Tradičně tuto pochoutku vyráběly ženy a používaly k tomu speciální dřevěné nástroje, kterým se říkalo klapačky. Ty se ale v současné době již nevyužívají, neboť výroba již probíhá průmyslově. Postup byl ale zachován dodnes.

Na světě existují i šílenější sýry
Navzdory své mazlavé konzistenci jsou tvarůžky jen velmi málo tučné, naopak ale obsahují poměrně hodně bílkovin. Proto jsou dnes velmi oblíbené například u sportovců, kteří si hlídají linii – pokud na ně tedy mají žaludek.
Ona charakteristická vůně přitom vzniká díky přirozenému rozkládání bílkovin a vápníku. Na povrchu tvarůžků se někdy může objevit bílá plíseň. Jedná se o plíseň mléčnou, která vůbec není závadou a můžete ji bez obav jíst stejně jako například v případě hermelínu. Pokud by se ale objevila plíseň jiné barvy, například černá, je již třeba se konzumaci vyhnout.
Přestože jsou tvarůžky záležitostí spíše pro otrlé, rozhodně se nejedná o nejšílenější sýr světa. Kupříkladu ve Francii se vyrábějí takové kuriozity, že budete možná jen nevěřícně kroutit hlavou. Například sýr Epoisses, který prý miloval Napoleon Bonaparte, se považuje za nejsmradlavější sýr světa. Je natolik aromatický, že je ve Francii dokonce zakázáno převážet ho hromadnou dopravou.
Další kuriozitou je sýr Casu Marzu ze Sardinie. Jedná se o ovčí sýr, který je záměrně prolezlý živými larvami sýrohlodky drobné. Ty navíc umí skákat do několikacentimetrové výšky. Rozhodně tedy nejde o nic pro slabé žaludky.
Zdroje: Stream.cz, Apetitonline.cz, REJ.cz, Extra.cz