Tohle je největší chyba, kterou děláte s masem. Je to jako servírovat salmonelu na stříbrném podnose
V supermarketu sáhnete po balíčku kuřecího masa. Doma ho vybalíte, nachystáte prkénko a už se těšíte, až z něj navaříte kuře na paprice a na zítra rizoto. Jenže kromě dobrého jídla si můžeme uvařit ještě jednu věc, a to pořádný problém. Stačí malá chyba, a celá rodina může být ohrožena salmonelou.
Když jsem pustila do řeči s řezníkem v malém krámku u nás na náměstí, dostala jsem spousty tipů, co udělat s každým kouskem kuřecího masa. Kromě toho ale také ponaučení, čeho bych se už příště měla rozhodně vyvarovat. „Omývat syrové maso je nejhorší zlozvyk, jakého se dopouští téměř každý Čech. Je to jako podávat salmonelu na stříbrném podnosu,“ překvapil mě svým tvrzením zkušený řezník Tomáš, který vlastní malé řeznictví už přes dvacet let.

Umyté neznamená vždy zdravé
Už od nepaměti si spojujeme umývání s čistotou, každý přece pereme prádlo, myjeme auto, nádobí, zeleninu, ovoce a pravidelně i ruce po příchodu z venku, po toaletě, při práci s potravinami. Logicky nás proto napadne, že když maso omyjeme, zbavíme ho bakterií a bude bezpečnější. Jenže to je podle Tomáše velká chyba: „Voda bakterie nezničí, jen je rozstříkáte po celé kuchyni. Po dřezu, nožích, prkénkách a všem, co je poblíž. Pak ve dřezu umyjete salát, nakrájíte ho nožem, který ležel hned vedle nebo sáhnete třeba na rohlík, a problém je na světě,“ varuje. Nedávná studie amerického ministerstva zemědělství dokonce zjistila, že bakterie z masa se při jeho mytí mohou dostat až tři metry daleko. „Bakterie nemohou skákat, nemohou se pohybovat. Ale jakmile použijete vodu, dáte jim možnost pohybu,“ vysvětluje na webu National Geographic Jennifer Quinlanová, profesorka věd o výživě na Drexelově univerzitě.
Co tedy s masem dělat?
Nejlepší je nechat maso být. „Každá bakterie, ať už je to salmonela nebo E. coli, spolehlivě zahyne při tepelné úpravě nad 71 stupňů,“ vysvětluje řezník, zatímco brousí nůž na své prodejně. Dodává také, že mytí masa je pouze zvyk, který se v českých rodinách dědí po generace. „Dělala to babička, tak to děláme taky. Přitom ona sama by dneska řekla, že je to hloupost,“ směje se. Důležité je spíš dbát na čistotu rukou a pomůcek po manipulaci s masem. Po práci se syrovým masem si vždy důkladně umyjte ruce mýdlem, a to alespoň po dobu dvacet sekund v teplé vodě. Už pouhým stiskem neumyté ruky můžete přenést bakterie vč. salmonely na ostatní potraviny.

Někteří lidé maso, slaninu a další masné výrobky namáčejí do slané vody nebo octa, aby je zbavili přebytečné soli nebo sodíku. „Klidně si to dělejte, ale nečekejte, že tím zlikvidujete bakterie nebo zásadně snížíte množství soli v mase. To jsou pověry,“ komentuje skepticky Tomáš. „Zabijete tím akorát chuť.“ Maso omyjte vodou jen v případě, že jsou na něm zbytky kostí nebo jiné nečistoty. Ale opatrně, pouze slabým proudem vody.
Zlikvidujte i obaly
Plastové krabičky od masa a drůbež mohou úplně stejně kontaminovat okolí, proto je nikdy nepoužívejte na uskladnění jiných potravin. Všechny obaly včetně tácků od masa nebo plastových fólií se musí po použití co nejdříve vyhodit. A to samé platí i pro kartony na vejce.
Zdroje: kupi.cz, idnes.cz, nationalgeographic.cz, fsis.usda.gov