Národní pokrm Francie? Ve skutečnosti ho dovážejí z Česka, ale Češi by ho nikdy neochutnali
Francie a šneci, to zní jako dokonalá symbióza. Stačí si představit elegantní francouzskou restauraci, jemně praskající svíčky na stole a servírované šneky s bylinkovým máslem, které si labužníci vychutnávají s typickým „oh là là“. Jenže tahle pravá šnečí delikatesa možná vůbec nepochází z francouzských luk a hájů, Francie si totiž pro své národní pokrmy často sahá do zahraničí. A jedním z jejích hlavních dodavatelů je i Česko.
Možná vás to překvapí, ale šnečí farmy u nás nevyrábějí jen unikátní hlemýždí kosmetiku, ale především šnečí maso, které putuje přímo na francouzské stoly. Například farma v Nahošovicích na Přerovsku, jeden z našich největších producentů, ročně vyprodukuje až deset tun šneků, z nichž značná část zamíří právě do Francie. Česko loni vyvezlo téměř 220 tun šneků v rekordní hodnotě 89 milionů korun, a většina z nich skončila na talířích v zemi galského kohouta.
Šneci u nás nebodují
Zatímco Francouzi si na šnecích pochutnávají s vášní, u nás tento pokrm stále naráží na předsudky. Co si budeme povídat, Češi mají k hlemýžďům trochu jiný vztah. Na zahrádce je vnímáme spíš jako nezvané hosty a naše představa o gurmánském zážitku končí u řízku s bramborovým salátem. Paradoxní je, že šneci ale nebyli v české kuchyni vždycky takovým tabu. Za první republiky, kdy na naši gastronomii výrazně působil francouzský vliv, se šneci podávali ve špičkových hotelích a restauracích. Byli považováni za pochoutku hodnou každého gurmána. Jenže pak přišel rok 1948 a s ním i nástup komunismu. Šneci se stali symbolem buržoazie, a to z nich udělalo „zakázaný pokrm“. Zatímco komunisté organizovali jejich sběr pro export, Češi na šneky takřka zapomněli.

Francouzský luxus z českých farem
Dnes je situace jiná. České šnečí maso je považováno za prémiový produkt, což je důvod, proč po něm Francouzi tolik touží. Naše šneky oceňují pro jejich kvalitu, kterou předčí levnější konkurenci dováženou z jiných zemí. Francouzské restaurace se pyšní pokrmy ze šneků z českých farem, a přestože jsou tyto delikatesy označovány za typicky francouzské, jejich původ zůstává pro mnohé hosty skrytým tajemstvím.
Češi a šneci: vztah plný rozporů
Navzdory tomu, že šneci byli kdysi běžnou součástí českých vánočních tradic, většina lidí je dnes vnímá spíše s opatrností. „Šneky? To bychom do pusy nedali!“ slýcháme často. Příprava šnečího masa je navíc poměrně složitá, což odrazuje i odvážnější gurmány. Přesto se zdá, že pomalu dochází ke změně. České farmy, jako například ta v Nahošovicích, nabízejí hotové produkty, které si zákazníci mohou snadno připravit doma. Hluboce zamražené šneky s bylinkovým máslem nebo šnečí játra se začínají objevovat na pultech našich obchodů a nacházejí si své místo i na talířích v luxusních restauracích.

Recept na šneky po burgundsku podle foodblogerky Kitchenette
Pokud jste se rozhodli dát šnekům šanci a zároveň si vyzkoušet trochu francouzské noblesy doma, pak právě recept na šneky po burgundsku je pro začátek ideální. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C a připravíte nádobu na pečení. Dno vyložte vrstvou mořské soli nebo oblázků, čímž zabráníte tomu, aby máslová náplň vytékala. Poté smíchejte 150 g změklého másla s propasírovanými 2 stroužky česneku, hrstí jemně nasekané petrželky, špetkou soli a 1 lžící koňaku nebo brandy. Šneky z konzervy důkladně propláchněte, osušte a každého z nich zastrčte do prázdné ulity a naplňte připraveným bylinkovým máslem až po okraj. Vyskládejte je do připravené nádoby a vložte na deset minut do trouby, dokud náplň nezačne krásně bublat a šneci se neprohřejí. Servírujte ještě horké, ideálně s křupavou bagetou, která skvěle nasaje voňavé máslo.
Příběh hlemýždě
Ať už patříte mezi nadšence francouzské gastronomie, nebo se vám při pomyšlení na šneky zvedá žaludek, jedno je jisté: České šnečí farmy odvádějí práci, která má zvuk nejen u nás, ale i za hranicemi. Takže až budete příště ve Francii uprostřed romantické večeře slyšet slova chvály na jejich tradiční kuchyni, třeba si vzpomenete, že ten dokonalý hlemýžď možná pochází z Hané.