Mexičané převzali české knedlíky a vrátili je v nové, exotické podobě. Neuvěříte, co z toho vzniklo
Česká kuchyně a knedlíky k sobě neodmyslitelně patří. Knedlíky jsou naším tradičním národním jídlem. Milujeme houskové, bramborové, kynuté na sladko i plněné masem. Zkrátka bez knedlíků si mnoho z nás vůbec neumí představit jídelníček. Věděli jste však, že i v tak vzdáleném místě, jakým je Mexiko, najdete v místní kuchyni knedlíky, které jsou tak trochu vzdálenými příbuznými těch našich?
Za netradiční kulinářská spojení napříč planetou může současný trend fúzí, které nefungují pouze v ekonomickém sektoru, ale i v oblasti jídla. V mezinárodní kuchyni se stále více propojují na první pohled neslučitelné pokrmy typické pro jednotlivé země. Vzniká tak téměř neomezené množství nových a zajímavých receptů, které čerpají inspiraci po celém světě. Taková fúze nastala i v případě unikátních českých knedlíků a exotické mexické kuchyně a neuvěříte, co z toho vzniklo.
To nejlepší z české a mexické kuchyně se spojilo v chochoyotes
Slavné mexické chochoyotes jsou jakousi variací našich českých knedlíků, ale respektující exotické prvky mexické kuchyně. Vypadají jako malé promáčknuté koule z těsta, které se však diametrálně liší od toho našeho. Již na první pohled zaujmou důlkem, který mají uprostřed. Ten slouží k tomu, aby chochoyotes dobře absorbovaly polévku nebo omáčku, tedy tekutiny, do nichž jsou tradičně přidávány.
Základní ingrediencí jejich přípravy je kukuřičná mouka, typická mexická přísada, která se bezpodmínečně vyskytuje i v dalším národním pokrmu, tortille. Ovšem proti ní jsou chochoyotes vláčné a mazlavé, proto na první ochutnání vzdáleně připomínají bramborový nok. Dále se do nich přidává sůl a hlavně vepřové sádlo, který zajišťuje jejich nezaměnitelnou konzistenci. Mexičané konzumují své exotické knedlíky chochoyotes v omáčkách a horkých polévkách, které jsou tak trochu modernizovanými českými vývary.
@lapinaenlacocina How I prepared Chochoyotes Today!! This is Part 1. In part 2 I will show you how I prepared the Chileatole con Pollo. Chochoyotes 2 1/4 c Masienda Masa Harina 3/4 tsp salt 3 tbsps avocado oil or natural rendered pork manteca 2 1/8-2 1/4 c hot water 2 tbsps finely chopped cilantro Mix all of the ingredients. Knead for 5 minutes or until masa s smooth. Cover with plastic wrap. When ready, form 25-30 Chochoyotes. Gently press finger or thump in the center. Carefully drop into simmering broth. Once all Chochoyotes are added, do not disturb for 15 minutes. Gently stir. Serve … I added cilantro, avocado, , lime and crushed Chile piquin. The masa yields About 33 Chochoyotes. #chochoyotes #masienda #chileatole #foryou ♬ Natural Emotions – Muspace Lofi
Zatímco české knedlíky se standardně vaří ve vodě zvlášť, a k hotovým pokrmům se následně přidávají, mexické chochoyotes na to jdou přesně opačně. Vaří se přímo v polévce nebo omáčce proto, aby se při vaření trochu rozpustily a uvolněnými částečkami těsta zahustily pokrm. Tím, že do nich nepatří pšenice, ale pouze kukuřičná mouka jsou přirozeně bezlepkovou alternativou poctivých českých knedlíků. Ocení je hlavně alergici a celiaci, pro něž je dodržování bezlepkového stravování životně důležité. Variací chochoyotes je mnoho, co kraj, to jiný speciální recept. Základní verze je pouze z kukuřičné mouky, vepřového sádla a soli, ale lokální recepty se vyznačují přidáváním dalších přísad, a to hlavně bylinek. Oblíbený je koriandr, avokádové listy, Hoja Santa nebo merlík.
Fusion kuchyně neboli „fúze“ je světovým fenoménem
Hlavní myšlenkou fusion kuchyně je propojovat na první pohled nespojitelné prvky. Výsledkem jsou unikátní a neobyčejné chuťové kombinace a recepty, které v budoucnu mohou úplně změnit podstatu národní i mezinárodní kuchyně. Za vznikem fusion gastronomie dle všeho stojí rakouský šéfkuchař Wolfgang Puck, který už před více než půl stoletím propojil to nejlepší z americké a australské kuchyně. Dnes jsou nejčastější evropské kombinace založeny na propojení evropských a asijských kuchařských postupů, v Americe zase rádi propojují svoji kuchyni s mexickou, případně korejskou.

Na gastronomii je úžasná především její rozmanitost a nekonečné možnosti. Stačí jen zkoušet a hledat zajímavé kombinace, které budou natolik zajímavé, že si je oblíbí celý svět. V domácích podmínkách to můžete vyzkoušet také a nepotřebujete k tomu zkušenosti světových šéfkuchařů. Zkuste propojit svá oblíbená jídla, ale nepřehánějte to s výraznými chutěmi, aby nebyl výsledek až příliš překombinovaný. Nechte vyniknout to nejlepší z různých jídel a dopřejte si fusion kuchyni každý den.
zdroje: cs.hiloved.com, thespruceeats.com, spektrumzdravi.cz