Máslo jsem začala používat jinak a tělo se změnilo k nepoznání. I děti jsou ze změny nadšené
Při hubnutí často za nepřítele číslo jedna považujeme máslo. Je pro nás sice těžké se jej vzdát, ale do cesty za vysněnou postavou nepatří. Poslední průzkumy prokázaly, že to nemusí nutně být pravda. Jen je zapotřebí vědět, jak máslo ve své kuchyni správně používat.
Klasická ranní snídaně pro nás představuje rohlík namazaný máslem. Jakmile začneme hubnout nebo se snažit měnit svůj životní styl, je to právě onen rohlík s máslem, který vynecháváme jako první. S milovaným máslem se ale nemusíme rozloučit nadobro, je jen zapotřebí jej použít jinak. Rohlík je dobré nahradit ovesnou kaší, a právě zde může mít máslo svoji nezastupitelnou roli. A místo toho, aby nám přidalo další překážku na cestě za zdravým tělem a životním stylem, může být právě máslo důvodem proč se ráno cítíme lépe.
Žaludek nám poděkuje, stačí jen malá změna
Pokud si máslo po ránu místo na rohlíku dopřejeme v ovesné kaši, naše tělo dostane potřebnou energii, ale i živiny na to, aby celé dopoledne fungovalo. Budeme mít hned od rána lepší náladu, méně nafouklé břicho a menší chuť na sladké. A v tomto nastartování můžeme pokračovat. Při přípravě oběda jej můžeme použít místo oleje, ke svačině si jej můžeme dopřát namazané na chleba, pokud jej vhodně zkombinujeme. To, co nám často ubírá energii, je kombinace másla s jednoduchými cukry. Pokud jej ale doplníme o bílkovinu (vejce, šunku, sýr), může se máslo stát tím pravým hnacím motorem pro naše tělo i metabolismus.
Právě vhodná kombinace másla s jinými surovinami z něj může udělat našeho pomocníka, nikoliv nepřítele. Pokud totiž máslo zkombinujeme s bílým pečivem, hladina glukózy a inzulinu v našem těle rychle stoupne, stejně rychle ale zase klesne. Takže energie, kterou po takové snídani máme, je během chvíle pryč. A přichází nejen únava, ale i hlad. Pokud jej ale zkombinujeme s ovesnou kaší nebo použijeme na přípravu vajíček, energie se v našem těle bude uvolňovat postupně a vydržíme tak snadno až do dopolední svačiny.
Máslo ocení nejen naše děti, ale i sportovci
Při přípravě zeleniny je máslo nezbytným zdrojem chuti. I díky němu jsou děti ochotné zeleninu konzumovat, proto bychom jej rozhodně neměli vynechávat. Není ale potřeba to s ním přehánět, také je důležité máslo při tepelné úpravě nepřepalovat. Jedině tak z něho můžeme čerpat benefity, které naše i dětské tělo ocení. A máslo ve své stravě ocení také sportovci. Obsahuje totiž medium-chain triglyceridy. Tuky, které při konzumaci putují rovnou do jater a vyživují náš mozek a svaly. Tyto látky najdeme mimo jiné také v kokosovém oleji nebo přepuštěném másle. O jejich pozitivním účinku na tělo je přesvědčen i osobní fittness trenér Pavel Dvořáček:
„MCT tuky jsou ideální náhrada sacharidů. Tyto tuky totiž zasytí na podstatně delší čas, a proto nemáte potřebu přijímat tolik jídla. Navíc nadbytečný příjem MCT tuků vede k termogenezi neboli tvorbě tepla, nikoli k ukládání do tukových zásob.“

Kromě toho nám jedna polévková lžíce másla pokryje cca 10 % denní potřeby vitaminu A. Pro dochucení jídla a zasycení nám ale stačí i jen množství ve velikosti lžičky čajové. Máslo bychom ze svého jídelníčku vynechávat neměli, přistupovat k němu ale můžeme obdobně jako ke koření. Zpozornět by při jeho konzumaci ale rozhodně měli lidé s vysokým cholesterolem. Právě ten máslo v našem těle zvyšuje. Při vaření je proto dobré použít máslo napůl s olivovým olejem. Chuť zůstane zachována, obsah nasycených tuků se sníží.
Jak často máslo konzumovat, aby bylo bezpečné
Během dne bychom měli zkonzumovat maximálně 2 čajové lžičky másla, jedině tak si můžeme užívat jeho benefitů bez rizika. Pokud se snažíme hubnout, máslo bychom vynechávat neměli, jeho látky totiž chrání naši svalovou hmotu. Je dobré jej ale konzumovat v poloviční dávce a doplnit o další suroviny – olivový olej nebo například avokádo. Vždy ale poslouchejte svoje tělo, pokud vás po konzumaci másla bolí žaludek nebo pálí žáha, bude dobré jej z jídelníčku zcela vynechat. Místo másla můžete sáhnout po alternativách.

Máslo můžete nahradit olivovým olejem. Ten je plný mononenasycených mastných kyselin, které prospívají našim cévám a krotí hladinu cholesterolu. Sáhnout ale můžete také po másle přepuštěném, to je zbavené mléčné bílkoviny a vody. Díky tomu získává tento produkt jedinečnou chuť a také se více hodí na smažení. Pokud hledáme alternativu bohatou na MCT tuky, je ideální volbou olej kokosový. I u něj se ale držte hranice, kterou je lžíce denně.
zdroje: lieblinghealth.com, noom.com, fitterfly.com, fitbee.cz, prozeny.cz