Málokdo to ví: Tuhle zeleninu Češi jedí po kilech. Netuší, že může být prudce jedovatá
Možná ji pěstujete každý rok na své zahrádce, rozdáváte ji příbuzným i sousedům. Tato zelenina vám ale může pořádně zavařit. Nejeden zahrádkář se jí dokonce otrávil, známým se stal například případ seniora v Německu, který vzbudil diskuze i ve světě.
Pěstuje ji snad každý český zahrádkář, tato zelenina je opravdu oblíbená, a to pro svou variabilitu. Dá se použít naslano, kdy se z ní dělají karbanátky, přidává se do různých zeleninových omáček, k masu, ale mají ji rádi i vegetariáni a vegani. Nahradíte s ní těstoviny nebo ji můžete přidat nastrouhanou do pečení, třeba do perníku. Cuketa ale dokáže své strávníky potrápit.
Nebezpečí chutná hořce
„Přímo cuketa jedovatá není, někdy ale může vytvářet látky, které nejsou úplně příznivé, mohou být jedovaté nebo nebezpečné pro člověka. Jsou velmi hořké, takže to snadno poznáme. Nebezpečí ale hrozí, když připravujeme složitější pokrm, kam cuketu nakonec přihodíme, chuť se tím totiž může trochu zamaskovat,“ říká odbornice na výživu Margit Slimáková. Ta doporučuje proto cuketu ještě před tepelnou úpravou ochutnat. V případě, že by měla nahořklou chuť, ji nekompromisně vyhoďte do koše.
Ochutnání před tepelnou úpravou je opravdu zásadní. To dokazuje i příběh paní Jany, která dostala zeleninu od svého tchána. Připravila ji dohromady pěti dospělým a třináctileté dceři. „Pokrm to byl v kombinaci s brambory dobrý a nějaká zvláštní hořkost nebyla znát,“ uvedla. Brzy trápily celou rodinu zažívací potíže doprovázené zvracením a průjmy. Po čtyřiadvaceti hodinách pekla naštěstí potíže vymizely, ne každý má ale takové štěstí.

Chuť na prvním místě
Třeba německý devětasedmdesátiletý senior, který po pozření cukety ze své zahrádky zemřel. Lékaři nerozeznali, že se jednalo o otravu zeleninou, on přitom o riziku spojených s konzumací nahořklé plodiny neměl ani tušení.
Podobný případ se stal i v Británii, kde si manželský pár naservíroval cuketu ze zahrádky k rybě. Čtyřiašedesátiletý Mike Andrews ještě stačil manželku varovat, aby jídlo rychle vyplivla. Čtyři dny pak prožil v bolestech, dostavily se i halucinace. Naštěstí ale přežil.
Na jednotce intenzivní péče skončila také čtyřiapadesátiletá Stanislava ze Zlína, která si zapekla velkou cuketu k večeři a celou ji snědla. Skončila na infuzích, zároveň utrpěla těžký otok sliznice, žaludku a tlustého střeva. „Cuketový dýchánek“ odnesla i játra. Pacientka dokonce ztratila vědomí. Po pár dnech byla ale z nemocnice propuštěna domů, na příčinu otravy přišly až sestřičky, lékař prý o intoxikaci zeleninou dříve neslyšel.

Co dělat v případě otravy
Na vině je toxin zvaný kukubitacit, který cukety produkují, aby odpudily škůdce a býložravce. Plodina ho začne produkovat, jakmile se dostane do stresu, například v případě, že nemá dostatek vody, když jí má naopak přebytek, během výkyvů počasí, napadení škůdci či z důvodu dlouhého skladování.
Větší riziko hrozí u přerostlých kusů, cuketky tak sklízejte spíše menší, ideálně třeba deseticentimetrové, abyste mohli bez problémů konzumovat i jejich slupku. Jíst je můžete zasyrova a nemají v sobě velká semínka. Jsou také křupavější a výrazně chutnější. Minimální riziko otravy také hrozí u cuket, které jsou kupované v obchodě. Pozor, nikdy se nesnažte z cuket hořkost „vytáhnout“ tím, že je povaříte, to totiž vůbec nepomůže.
Jak se při již vzniklé otravě chovat? Klíčový je dostatečný přísun tekutin, v případě výraznějších potíží neprodleně kontaktujte svého lékaře. Pár dní po konzumaci vadné zeleniny nekonzumujte tučná jídla, vyhněte se také alkoholu či pikantním pokrmům.
Zdroje: blesk.cz, eurozpravy.cz, dumazahrada.cz