Majoránka a petržel jdou stranou. Tato bylinka teď dobývá české kuchyně ve velkém. V chuti i aroma nemá konkurenta
Bylinky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české, ale i světové kuchyně. Dodávají jídlům zajímavou vůni, specifickou chuť a také obsahují velké množství látek, které blahodárně působí na lidský organismus. U nás se jako tradiční dochucovadla léta používají především majoránka s petrželkou. V posledních letech jim však šlape na paty bylina, která byla kdysi naprosto běžná, pak však její sláva poněkud pohasla. Není divu, že si ji lidé zase zamilovali, má totiž mnohem výraznější chuť i aroma než petrželka.
Přitom jsou vlastnosti této bylinky naprosto jedinečné. Dokáže skvěle dochutit především polévky, zlepšuje proces trávení a její použití je celkově velmi prospěšné v oblasti zdraví. Ne nadarmo má druhové jméno „lékařský“. Používá se totiž k léčivým koupelím, které mají pozitivní vliv na kožní i vnitřní problémy. Při prvním setkání ji poznáte velmi snadno, má totiž jedinečnou a pronikavou vůni, kterou si nemůžete splést s ničím jiným, proto se jí také přezdívá „maggi bylinka“.
Libeček – voňavá bylinka, kterou si zamilujete
Ještě ve 20. století byl libeček rostlinou, kterou měl na zahradě téměř každý. Pak jeho obliba postupně klesla, ale dnes se vrací ve velkém stylu a mnoho lidí si už bez jeho vůně a chuti nedokáže představit polévku nebo vařené brambory. Tím ale jeho použití zdaleka nekončí. Skvělou službu vám prokáže i v salátech nebo vaječných omeletách. Libeček chutná skvěle pod masem nebo zapečený v těstovinách. Největší sílu má v čerstvém stavu, ale ani sušený, mražený nebo rozmixovaný v pestu vás nezklame. Díky konzervování si ho můžete dopřát i mimo sezónu a v zimě vás příjemně naladí v horké polévce nebo omáčce.

Vypěstovat si ho můžete doma. Libečku se nejlépe daří v hlíně na zahradě, ale s trochou péče vám poroste i doma v květináči. Menší problém s pěstováním doma nastává kvůli přirozeně velkému vzrůstu libečku. V domácí pěstební nádobě ho musíte pravidelně zkracovat, aby nepřerostl. Bez kvalitního a pravidelného přihnojování libeček neporoste.
Z vypěstovaného libečku můžete vyrobit chutné a velmi oblíbené ochucovadlo. Postačí vám k něm libečkové listy a stonek, sůl a extra panenský olivový olej. Nasekaný libeček posypte solí a přelijte olejem. Celou směs natlačte do sklenice a přidejte olej až po okraj sklenice. Připravenou směs skladujte v chladu, ideálně v ledničce, a dle potřeby používejte při přípravě polévek, salátů nebo masa.
Libeček jako součást domácí přírodní lékárničky
Zatímco v kuchyni má největší využití nať, pro léčebné účely se používá zpravidla kořen rostliny, velmi prospěšná jsou ale i semena. Pokud již dopředu víte, že potřebujete libeček na zdravotní neduhy, vykopejte kořen buď na jaře, nebo na podzim. V těchto obdobích je jeho síla největší. Velmi známý je odvar z libečkové natě. Ten působí blahodárně při potížích s revmatismem a dalšími onemocněními pohybového aparátu.

Semena libečku lze po přelití horkou vodou, případně za syrového stavu, konzumovat při problémech se zažíváním nebo k celkovému dodání vitamínů. Libeček je bohatý na vitamíny A a C, organické kyseliny a také poměrně vzácné látky zvané ftalidy, které jsou skvělými pomocníky při křečích. S užíváním to však nepřehánějte, postačí 1 lžička odvaru ze semínek denně.
Při dlouhodobé a přehnaně vysoké konzumaci může mít i negativní účinky, a to především pro osoby s poruchami funkce ledvin. Libeček je totiž silně močopudný. Pro těhotné a kojící ženy je libeček tabu. Pokud řešíte zdravotní problémy, nejprve se poraďte se svým lékařem. Jinak je však libeček skvělým přírodním pomocníkem, jehož využití je hlavně v kuchyni nenahraditelné. Voňavé polévky si zamiluje celá rodina.
zdroje: sever.rozhlas.cz, ireceptar.cz, budejovice.rozhlas.cz