Maďarský národní poklad, který si Češi přivlastnili. Maďaři jsou v šoku: Je to urážka naší kuchyně
V globalizovaném světě překračují lehce hranice nejen lidé, ale také recepty na místní pokrmy. Proto už se dnes někdy těžko pozná, kde má to které jídlo své kořeny. Takoví Maďaři například příliš neoceňují, že si Češi přivlastnili jejich národní poklad.
Lečo je pokrm, který pochází z Maďarska, byť v něm lze nalézt prvky turecké a srbské kuchyně. Jeho základem je přitom sezónní zelenina. Jde především o rajčata, papriky a cibuli. Dané jídlo se rozšířilo do celé střední Evropy, tedy i do Polska či Rakouska, ale také na Slovensko a do Česka. Češi přitom mají tendenci si tento pokrm přivlastňovat. To se ovšem Maďarům ani trochu nelíbí. Navíc namítají, že některé ingredience, které běžně používáme, do leča nepatří. Zaměřme se tedy na obě varianty.
Tradiční lečo z Maďarska
Ačkoli je lečo (v originále lecsó) tradičním maďarským jídlem, jeho historie není starší než Kolumbova cesta do domnělé Indie. Základní suroviny, tedy papriky a rajčata, totiž do Evropy dorazily až po (nechtěném) objevení amerického (dvoj)kontinentu. V každém případě patří mezi další důležité ingredience mletá pálivá paprika a (pálivé) maďarské klobásky, které tomuto pokrmu poněkud ubírají na prospěšnosti pro zdraví. Přidávat se každopádně může i další zelenina jako lilek, cuketa nebo dýně, případně luštěniny jako fazole. Někdy se dokonce používají i houby. Pálivé maďarské lečo se konzumuje s chlebem, tarhoňou (druh těstovinové rýže) či s bramborami.
„Lečo bez pálivé maďarské papriky? To je pro mě skoro urážka! Paprika je základem celého pokrmu, dává mu tu správnou chuť. Bez ní už to není pravé lečo,“ dodává krajan a šéfkuchař z Maďarska.
Upozorňujeme: Z výše zmíněného je patrné, že rajčata ani papriky nejsou tradiční středoevropské ingredience od pradávna, ale nějakých 500 let. To přitom platí i pro brambory, které rovněž patří do čeledi lilkovité a do Evropy se dostaly až po objevení Ameriky.

Máme své vlastní lečo
Někteří dříve narození jedinci mají lečo nedílně spojeno se školními jídelnami a obvykle tento pokrm nedoprovázejí právě nejpříjemnější vzpomínky. Ačkoli totiž obsahoval základní ingredience, tedy rajčata, papriky a cibuli, součástí byl rovněž levný salám, ocet a vajíčka. Výsledná chuť tak nebyla právě nejlepší a k oblibě pokrmu nedopomohla ani skutečnost, že vypadal, jako byste nebyli první, kdo jej jedl. Nápadně totiž připomínal něco, což už bylo v trávicím traktu někoho jiného.
V současné době už Češi, kteří na lečo nezanevřeli, připravují tuto maďarskou pochoutku poněkud odlišněji. Stále se však často obejdou bez maďarské klobásy a nechtějí se zjevně vzdát vajec, která najdete v řadě receptů, protože mimo jiné pokrm zahustí. Ta jsou tedy tak trochu českou specialitou. Samotní Maďaři však vejce nikdy nepoužívají, byť samozřejmě nelze vyloučit, že nějaká krajová varianta obsahuje danou ingredienci i v této zemi na Dunaji.

Jak si lečo připravit?
Důležitým základem je cibule, kterou tedy určitě nemusíte šetřit. Nechceme se ovšem zaměřovat na konkrétní přípravu, protože receptur najdete na internetu opravdu mnoho. Spíše doplňme, že oproti maďarskému originálu se u nás zelenina neloupe, nepředvařuje a nepředpéká. To pochopitelně šetří čas, na druhou stranu nemusí být výsledný pokrm chuťově tak skvělý, jak by ve skutečnosti mohl být. Ostatně odborníci doporučují, abyste přípravě leča věnovali dostatek času.
„Když si pohrajete s každou surovinou, ve výsledku se vám to vrátí. Papriky na pyré můžete opéct na grilu, ale klidně i v troubě, nebo dokonce přímo nad plynovým hořákem. Opečením se nejenže zbavíme slupky, ale hlavně tím papriky získají hlubší, lehce zauzenou chuť a vůni,“ uvedl šéfkuchař Pavel Drdel svůj tip na přípravu leča.
Zdroje: Lidové noviny, CNN Prima NEWS