Lidé si myslí, že jedí zdravou rybu. Ve skutečnosti polykají zbytky kovů, odpadu a špíny z Číny
Její maso je jemné, cena nízká. A právě to je důvod, proč po ní v obchodě velmi často saháme. Může to být ale velká chyba. I když na první pohled vypadá lákavě, ve skutečnosti v sobě skrývá něco, co na talíři rozhodně mít nechceme.
Vyhýbáme se párkům v rohlíku a uzeninám, protože neobsahují kvalitní suroviny. Velmi často se na našem talíři vyskytují ryby, právě proto, že jsou zdravé. Jedna z nich je ale výjimkou, v dobré snaze našemu tělu přilepšit si proto můžeme nevědomky uškodit. Chceme jíst chutně a zároveň zdravě. Právě proto bychom si v obchodě měli dát pozor. A rozhodně si tuto rybu nekupovat.
Je levná a dostupná, našemu tělu ale neprospěje
Ryby jsou stále více oblíbené. Jsou lehké a rychle připravené. Ideální kombinace na večeři, pokud se vrátíme unaveni z práce a v lednici nic není. Filetovaná tilapie z mrazáku se jeví jako ideální volba. Jenže pouze na první pohled. Tilapie je sice druhou nejoblíbenější rybou chovanou na farmách, podmínky ale nejsou všude stejné. A to je důležitý faktor, na který mnoho lidí zapomíná.
Pokud si chcete na této chuťově neutrální, ale lehce stravitelné a dostupné rybě pochutnat, dejte si pozor už při jejím výběru v obchodě. Vybírejte ryby chované v Evropské unii, podmínky mimo ni jsou žalostné. Ryby jsou chované v nádržích s kontaminovanou vodou, s obsahem olova a mnohdy i karcinogenní rtutí. Tyto podmínky nejsou výjimečné na farmách v Číně, Egyptě nebo Thajsku.
Kromě toho jsou tyto ryby krmeny velice nekvalitní stravou. Ta obsahuje nejen zbytky vepřového masa, ale mnohdy i kuřecí výkaly. Ryby jsou také hormonálně stimulovány k rychlejšímu růstu. Zkrátka neobsahují nic, co byste chtěli na svém talíři mít. Ryby, které ale pocházejí z farem španělských nebo nizozemských, jsou diametrálně odlišné kvality. Podmínky jejich chovu jsou mnohem přísnější. Pokud tedy tilapii v obchodě kupujete, zaměřte se na její původ.
Konzumace ryb je pro tělo prospěšná, má to ale své ale
Prospěšnost ryb tkví hlavně v obsahu omega-3-mastných kyselin. Těch je ale v případě právě zmíněných nevhodně chovaných tilapií opravdu minimum. Nedávná studie dokonce varuje. Nejenže tilapie nejsou našemu zdraví prospěšné, mohou být dokonce škodlivé.
„Výsledky této studie dospěly k závěru, že vzorky ryb tilapie ze sledované podzimní sezóny byly vysoce kontaminovány těkavými kovy. U vysoce toxických prvků bylo zjištěno, že převládajícím prvkem byl arsen, zatímco olovo a kadmium byly nejméně zastoupenými prvky ve studovaných vzorcích.“

Zpozornět bychom tedy měli již při samotném výběru ryby. A v tomto případě se vyplatí nejen číst etikety, ale také spoléhat na vlastní oči. Ryba, která je pro naše zdraví přínosná, by měla mít lesklé oči, růžové žábry a lesklé šupiny. To vše je zárukou jejich čerstvosti. Je také doporučeno kupovat ryby čerstvé, nikoliv mražené. To hlavně proto, aby se vám nestal podobný příběh, jako Janě z Prahy, o který se podělila v internetové diskuzi:
„Nedávno jsem koupila tzv. Výrobky z mořských ryb prvotřídní kvality (takto bylo doslova vyvedeno velkými písmeny na obalu), konkrétně filety z tresky. Sáček obsahoval několik velkých sněhových koulí a filety byly obalené více než centimetrovou vrstvou ledu. Takže jsem koupila nejméně 30 dkg vody za 130 Kč !!!!“
Sáhněte raději po jiné potravině, přinese vám více užitku
I pokud budete pečlivě vybírat, přínosy tilapie ve skutečnosti nejsou tak velké, jako je tomu u jiných druhů ryb. Její cena je sice nízká, její kvalita a přínos pro naše tělo ale také. Odborníci se shodují, že ryby na náš talíř patří. V obchodě bychom ale měli sáhnout po zcela jiném druhu. Ideální volbou je losos, makrela nebo pstruh. Právě tyto ryby obsahují živiny, které naše tělo potřebuje. Rozhodně bychom ale neměli konzumovat jen jeden druh. Naopak. Rotace druhů, kvalita chovu a lokální produkce, to jsou kritéria, na kterých by naše volba ryby na talíři měla být postavena.

Pokud budeme kupovat ryby v místních sádkách, máme jistotu, že budou čerstvé. A není nutné si dopřávat ryby exotické, svoji práci dobře odvede i kapr nebo pstruh. Právě v případě ryb se totiž vyplatí sáhnout po lokálních zdrojích, nikoliv po zahraničních produktech nevalné kvality. V konečném důsledku tak prospějeme nejen našemu zdraví, ale i naší peněžence. Nekvalitní ryba může totiž způsobit více škody než užitku.