Jednoduchý recept ze tří surovin vás vyjde na 30 Kč a nasytí celou rodinu. Děti se po něm můžou utlouct
Tato česká bramborová klasika potvrzuje, že v jednoduchosti je skutečná síla i chuť. Recept ze tří základních surovin zvládne skutečně každý, a navíc dokáže za více než příznivou cenu hravě nasytit celou rodinu.
Jsou syté, levné, univerzální a připomínají styl jídla, který zářil v časech našich prababiček, kdy se z minima tvořily zázraky. Jejich velkou předností je, že je můžete naplnit čímkoli, co zrovna lednice nebo spíž nabídne: zbytky pečeného masa, povidly, džemem, tvarohem, zelnou směsí, mákem nebo třeba špenátem.
Bramborové lokše
Základem dobrých placek je správný poměr surovin. Na porci pro čtyři osoby si vystačíte s 1 kg brambor, 250–350 gramy hladké mouky a lžičkou soli. Nejlepší je použít moučné brambory (typ C), které po uvaření krásně drží těsto pohromadě a dávají plackám měkkost a vláčnost. Brambory vařte ve slupce, dokud nejsou zcela měkké. Po zchladnutí je oloupejte a jemně nastrouhejte na struhadle nebo rozmačkejte najemno. Do vychladlé bramborové hmoty přidejte hladkou mouku a sůl a zpracujte na nelepivé, měkké těsto.
Těsto rozdělte na menší kousky (pokud děláte klasické lokše, stačí váleček o průměru asi 70–80 g těsta na placku). Každý kousek rozválejte na tenkou kulatou placku o síle 3–5 mm. Snažte se použít co nejméně mouky na podsypání, aby lokše zůstaly měkké. Placky pečte na suché litinové nebo teflonové pánvi z obou stran dozlatova – každé straně věnujte přibližně 1–2 minuty, až se tvoří pěkné hnědé puchýřky. Hotové lokše potřete slabou vrstvou rozpuštěného sádla nebo másla, aby zůstaly vláčné. To je důležité!
Placky na sto způsobů
Co dělá tento recept skutečně oblíbeným, je jeho variabilita. Lokše si můžete dát jen tak se solí jako rychlou svačinu. Vyzkoušejte je ale i nasladko potřené domácími povidly a posypané mákem a cukrem. Děti je zbožňují také s kakaem, tvarohem, medem nebo ořechovou náplní. Naslano zase přijdou vhod s domácím pečeným masem (kachna, husa, pečené vepřové s kapustou či zelím) nebo jen tak pomazané měkkým tvarohem s bylinkami, kysaným zelím, restovanými houbami, špenátem nebo jednoduše čímkoli, co doma zbývá.
V dobách, kdy je zkrátka potřeba šetřit, jsou bramborové placky záchrannou klasikou, která vydá na několik chodů za minimum peněz. Jen příklad: Z 1 kg brambor uděláte přibližně 8 velkých placek. Náklady nepřesáhnou 30 Kč za celý hrnec, pokud máte brambory a mouku z železné zásoby, s cenou povidel, džemu či jiných surovin (vše většinou ze zbytků) se co do rozpočtu pořád držíte při zemi.
Konec plýtvání!
Lokše jsou navíc ideálním způsobem využití vařených nebo pečených brambor, které zbývají od večeře. Stejně tak zpracujete poslední kousek šunky, zbytky zelí nebo hrst čerstvých jablek. Fantazii se meze nekladou a z jednoho hrnce hotových placek vykouzlíte kompletní večeři, snídani i sladkou svačinku. A ještě budete na dobré cestě ve snaze naučit se neplýtvat s potravinami.

Celá příprava je jednoduchá, lokše jsou hotové zhruba za půl hodiny a do jejich výroby se rády zapojí i děti. Vůně pečených placek je navíc velmi domácká a právem připomíná tradice rodinných kuchyní. Kdo ještě lokše doma nezkusil, ten o hodně přichází.
Pokud zbydou, druhý den chutnají snad ještě lépe – stačí je na pánvičce krátce opéct, znovu potřít sádlem nebo třeba zapéct v troubě. Bramborové placky chutnají všem, děti se po nich můžou doslova utlouct a navíc nezatíží rodinný stravovací rozpočet.
zdroje: toprecepty.cz, regiony.rozhlas.cz